Παρασκευή, 29 Μαϊος 2015 13:59

Ομιλία Κοζομπόλη για έκδοση διαταγής πληρωμής

«Η έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση, που έχει συναφθεί στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής, περιλαμβάνει και μελέτες έργων και παροχή έργων και παροχή έργου». Αυτό διευκρίνισε η βουλευτής Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη μιλώντας προχθές Τετάρτη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Εκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση που έχει συναφθεί στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής».

Οπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, η βουλευτής: 

«Ο θεσμός της διαταγής πληρωμής στα πολιτικά δικαστήρια έχει δοκιμαστεί με επιτυχία και εφαρμόζεται επί δεκαετίες. Οι συγκεκριμένες διατάξεις που έρχονται σήμερα προς ψήφιση, είχαν τεθεί σε διαβούλευση από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό, βεβαίως, δε σημαίνει ότι μπορούμε να τις κατατάξουμε σε μνημονιακές ή αντιμνημονιακές. Πρόκειται για εναρμόνιση του εθνικού μας δικαίου με το ενωσιακό δίκαιο, που το επιβάλλει η απλή λογική και δεν χρειάζονται τα μνημόνια να το επιβάλουν. 

Οι προμηθευτές και οι μικροεργολάβοι δημοσίων έργων είναι εκείνοι που επείγονται να πληρωθούν για το έργο που έχουν εκτελέσει και παραδώσει και η παράδοσή του πιστοποιείται, για να πληρώσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους τους δικούς τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους σε αυτούς.

 Οι μεγαλοεργολάβοι δεν περιμένουν τη διαταγή πληρωμής για να πληρωθούν, αλλά καταρτίζουν συμβάσεις με τα νομικά τους επιτελεία, με τέτοιο τρόπο που πληρώνονται πριν παραδώσουν το έργο. Ποτέ δεν χάνουν. Το πρόβλημα είναι με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που πολλές φορές η καθυστέρηση απόκτησης εκτελεστού τίτλου τους οδηγεί σε απελπισία και σε πτώχευση».