Κυριακή, 05 Μαρτίου 2023 11:40

"H ψυχοθεραπεία του Θεού" του Μπορίς Σιρουλνίκ


Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Κέλευθος"


Μια από τις πληρέστερες μελέτες πάνω στην σχέση θρησκευτικής πίστης και ψυχοθεραπείας, από τον διάσημο νευροψυχίατρο Boris Cyrulnik.

«O θεός δεν πέφτει εξ ουρανού»: Kανένα άτομο δεν πιστεύει στον θεό όταν γεννιέται.

Μόνο όταν αποκτήσει πρόσβαση στον κόσμο των λέξεων οι γονείς μπορούν να του συστήσουν τον θεό τους.
Από κει και πέρα το θρησκευτικό αίσθημα θα συνδεθεί με την αναπαράσταση του θανάτου και θα ακολουθήσει το παιδί έως την ενήλικη ζωή του. Η διαδρομή αυτή θα καθοριστεί από νευρολογικούς, κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες.
Στο βιβλίο «Η ψυχοθεραπεία του Θεού», ο νευροψυχίατρος Boris Cyrulnik στηριζόμενος σε πολύχρονες μελέτες εξετάζει αυτή ακριβώς τη διασύνδεση της θρησκείας με τα μύχια της ύπαρξής μας. Συνθέτει έτσι μια από τις πληρέστερες μελέτες γύρω από το ευαίσθητο θέμα της θρησκευτικής πίστης, χωρίς να παραλείπει να θίξει, πάντα με αντικειμενικό τρόπο, κρίσιμα ζητήματα όπως ο θρησκευτικός φανατισμός και η έκσταση.

 

Ο Μπορίς Σιρουλνίκ είναι νευροψυχίατρος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τουλόν, καταξιωμένος διεθνώς στον χώρο της ψυχολογίας και της ηθολογίας. Είναι γνωστός ως ο εισηγητής της ψυχολογικής έννοιας της ανθεκτικότητας, την οποία αναπτύσσει και εξηγεί σε πλήθος άρθρων και βιβλίων.
Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1937 στο Μπορντό. Και οι δύο γονείς του συνελήφθησαν και δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ο ίδιος ανατέθηκε σε μια ανάδοχη οικογένεια για τη δική του προστασία. Ύστερα διέφυγε από τους Ναζί και παρέμεινε κρυμμένος ως αγόρι αγροκτήματος με το όνομα Jean Laborde μέχρι το τέλος του πολέμου. Κατάφερε κατόπιν και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Νότου, Toulon-Var και το 2008 του απονεμήθηκε το βραβείο Renaudot. Στις 31 Δεκεμβρίου 2014, ανέβηκε στη θέση του Λειτουργού της Λεγεώνας της Τιμής. Ζει στη Γαλλία.
Από τις εκδόσεις Κέλευθος κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του: Η γέννηση του ήρωα (Κέλευθος, 2016),Τρέξε να σωθείς, η ζωή σε καλεί (Κέλευθος 2015), Η αυτοβιογραφία ενός σκιάχτρου (Κέλευθος, 2010), Της σάρκας και της ψυχής (Κέλευθος, 2008).