Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023 15:46

''Ενα αστέρι για τον Αστέρη" της Μαρίας Παγώνη

[…] Ο Αστέρης κάθε βράδυ στρέφει το βλέμμα του ψηλά, στον ουρανό αναζητώντας το άστρο του. Ψάχνει με αγωνία ανάμεσα στα χιλιάδες λαμπερά αστέρια, που σαν φωτεινά λαμπάκια στολίζουν τον ουρανό. Άραγε θα το βρει; Έχει σταματήσει να ελπίζει πια… ώσπου ένα εκτυφλωτικό φως τυλίγει το δωμάτιό του! […]

Η συγγραφέας, με ιδιαίτερη μαεστρία μέσα από την καθαρότητα του λόγου της, μιλά στην ψυχή κάθε ανθρώπου. Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση, έστω και μία φορά στη ζωή του κάποιος από εμάς, μικρός ή μεγάλος, να μην έστρεψε το βλέμμα του στον ουρανό για να βρει εκείνο το ένα, το μοναδικό, το δικό του λαμπερό αστέρι, που θα τον κάνει να νιώσει σιγουριά και ασφάλεια. Με μια γραφή που παρασύρει τον αναγνώστη στον κόσμο του μικρού Αστέρη και να γίνει ένα μαζί του, μας εξηγεί τι συμβαίνει όταν η νύχτα σκορπίζει τα πέπλα της με στόχο να συνομιλήσουμε ουσιαστικά με τον εαυτό μας -ή με το άστρο μας. Εκείνο το ένα και μοναδικό αστέρι, που έχει τον ρόλο του φύλακα-άγγελού μας, που προσωποποιεί όλα εκείνα που μας δίνουν ασφάλεια και σιγουριά.

Με τρόπο μοναδικό, αλλά και διαφορετικό από ότι έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα, η Μαρία Παγώνη μας δίνει μια υπέροχη ιστορία-εργαλείο και για τη διαχείριση της απώλειας.

 Όλα ξεκινούν όταν ο Αστέρης λυπημένος επειδή το όνομα του έγινε αιτία για κοροϊδίες από άλλα παιδιά, πηγαίνει άκεφος για ύπνο. Χωρίς να μιλήσει για το περιστατικό που τον πλήγωσε με την οικογένεια του.

Αργότερα, όμως ένας διάλογος με το αστέρι του, που σε κάποιο βαθμό ίσως και να αντανακλά τον βαθύτερο εαυτό του, βρίσκει την απάντηση στο πώς να αντιμετωπίσει τους νταήδες στην πραγματική ζωή, αλλά και να διαχειριστεί τα συναισθήματα του για την απώλεια της αγαπημένης του γιαγιάς. Με την αισιοδοξία πως τίποτα δεν χάνεται, αλλά και τη σιγουριά πως ένα δικό μας άστρο είναι πάντα ψηλά στον ουρανό και λάμπει για μας όπως η καλοσύνη.

Η εικονογράφηση της Λιάνας Δενεζάκη, η πολυτελής έκδοση με το ανάγλυφο εξώφυλλο, το αστέρι που λάμπει γεμάτο χρυσόσκονη, τα χρυσαφιά φύλλα όπως φαίνονται από το πλάι προκαλούν τον αναγνώστη να διαβάσει το βιβλίο ξανά και ξανά και ξανά… Είναι βέβαιο, κάθε φορά, ένα καινούριο μήνυμα ξεπετιέται μέσα από αυτό!