Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016 15:46

Με "Beheld" και "Notturnino" συνεχίζεται το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού 

Μία κεντρική και τρεις παράλληλες εκδηλώσεις έχει σήμερα το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με χορό, ομιλίες και προβολές. 

- "Beheld" και "Notturnino" από την "Candoco Dance Company" στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας στην κεντρική αίθουσα σήμερα και αύριο στις 8 μ.μ.

"Beheld", ένα χορογραφικό έργο για επτά χορευτές, που διερευνούν το χώρο γύρω τους. Ενας πρώην κλασικός χορευτής και νυν καταξιωμένος χορογράφος, ο Alexander Whitley, εξερευνά για πρώτη φορά τις δυνατότητες αρτιμελών και μη χορευτών, σε μια δουλειά-πρόκληση για το εξαιρετικά απαιτητικό και δεξιοτεχνικό του ύφος, που προσλαμβάνει έτσι νέες διαστάσεις. Σε μουσική του πρωτοπόρου σύγχρονου βιρτουόζου του πιάνου Nils Frahm, επεξεργασμένη από τον παραγωγό ηλεκτρονικής μουσικής Rutger Zuydervelt. Ο Βρετανός χορογράφος Alexander Whitley έχει καθιερωθεί ως ένας δημιουργός με έντονα σωματική και δεξιοτεχνική χορογραφική γραφή. Το νέο του έργο Beheld για την ομάδα "Candoco", σε μουσική του Nils Frahm, αποτελείται από δυναμικά ντουέτα και ομαδικές συνθέσεις με τη χρήση πελώριων λωρίδων υφάσματος. Ιδρυσε την ομάδα του, "Alexander Whitley Dance Company", το 2004, ενώ παράλληλα χορογραφεί για κορυφαίες ομάδες όπως το Βασιλικό Μπαλέτο της Αγγλίας, το Βασιλικό Μπαλέτο του Μπέρμιγχαμ και τις ομάδες "Rambert" και "Balletboyz". Υπήρξε 2 φορές υποψήφιος για το βραβείο "Outstanding Performance" από το Critics’ Circle National Dance Awards, καθώς και για το βραβείο "Breakthrough Artist" στο Sky Arts Southbank Awards το 2004. Είναι New Wave συνεργαζόμενος καλλιτέχνης στο θέατρο "Sadler’s Wells" του Λονδίνου.

"Notturnino". Χορευτές: Megan Armishaw, Joel Brown, Tanja Erhart, Adam Gain, Andrew Graham, Jason Mabana, Laura Patay και Toke Broni Strandby

Βοηθός χορογράφου: Liz Kinoshita. Ηχητικό υλικό από το "Tosca’s Kiss" (1984) του Daniel Schmid, T&C Film

Παραγγελία του "Live" at "LICA", με την υποστήριξη του "Platform", "Islington" και του "Greenwich Dance". Το έργο "Notturnino" του βραβευμένου χορογράφου Thomas Hauert εμπνέεται από το ντοκιμαντέρ "Tosca's Kiss" γύρω από τη ζωή τραγουδιστών της όπερας μετά τη λήξη της καριέρας τους. Βασισμένο σε χορογραφικές δομές που στηρίζουν κινητικούς αυτοσχεδιασμούς, αποτελεί μια μοναδική, κάθε φορά, εμπειρία που αναδεικνύει το εύθραυστο της ύπαρξης και της ζωής. Αναμνήσεις και θραύσματα έργων της όπερας, όπως ερμηνεύονται από τους γερασμένους πια τραγουδιστές στο ντοκιμαντέρ, γίνονται το ηχητικό υλικό πάνω στο οποίο χτίζεται ένα χορογραφικό έργο που προσκαλεί τους θεατές να ανασύρουν τις δικές τους ευαισθησίες και μνήμες. 

 

- Στο Μέγαρο Χορού Kαλαμάτας στο στούντιο σήμερα το διάστημα 1 - 10 μ.μ. θα προβληθεί η εγκατάσταση/ταινία της Siobhan Davies και του David Hinton "The Running Tongue".

Τις εικόνες δημιούργησαν οι χορευτές: Gaby Agis, Frank Bock, Seke Chimutengwende, Katye Coe, Nicola Conibere, Siobhan Davies, Robin Dingemans, Simon Ellis, Fred Gehrig, Alexandrina Hemsley, Wendy Houstoun, Annie Lok, Henry Montes, Charlie Morrissey, Freddie Opoku-Addaie, Florence Peake, Lauren Potter, Ευφροσύνη Πρωτοπαπά, Deborah Saxon, Eleanor Sikorski, Matthias Sperling, Alexander Whitley.

Το έργο "The Running Tongue" είναι μια εγκατάσταση με προβολή ταινίας, αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας της χορογράφου Siobhan Davies, του σκηνοθέτη David Hinton, καλλιτεχνών του ήχου, κινουμένων σχεδίων και 22 καλλιτεχνών του χορού. Η ταινία αρχίζει με μια σκηνή δέκα δευτερολέπτων που δείχνει μια γυναίκα να τρέχει. Η γυναικεία μορφή γίνεται το νήμα της αφήγησης μιας ολόκληρης ιστορίας: τρέχει απερίσπαστη μέσα στο χρόνο, στην αλλαγή των εποχών και των τοπίων της πόλης. Η ταινία μοντάρεται ζωντανά σε πραγματικό χρόνο από ειδικά προγραμματισμένο υπολογιστή, ώστε το έργο να αλλάζει συνεχώς, όσες φορές κι αν προβληθεί, δημιουργώντας κάθε φορά μια νέα ιστορία και ένα νέο νόημα.

- Στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας στο στούντιο σήμερα στις 6 μ.μ. "Screen dance" συνομιλία με τον David Hinton. Ο David Hinton μιλάει για τις δύο συνεργασίες του με τη Siobhan Davies, "All This Can Happen" και "The Running Tongue".

- Προβολή "All This Can Happen" σήμερα στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας στη βεράντα στις 10 μ.μ. Μια ταινία της Siobhan Davies και του David Hinton. Η ταινία είναι το αποτέλεσμα της πρώτης συνεργασίας ανάμεσα στην πολυβραβευμένη χορογράφο Siobhan Davies και τον σκηνοθέτη ταινιών David Hinton. Βασισμένο στη νουβέλα του Ρόμπερτ Βάλζερ "Ο περίπατος" (1917), που περιγράφει τι συμβαίνει στο κεφάλι ενός συγγραφέα ενώ κάνει τον περίπατό του, το φιλμ αποτελεί ένα στοχασμό για την καθημερινότητα, και συμπυκνώνει τις κοινές καλλιτεχνικές αναζητήσεις των δύο δημιουργών. Βασισμένο κυρίως σε φωτογραφίες από το αρχείο του British Film Institute, το "All this Can Happen" είναι μια χορογραφία εικόνων με στόχο να αναδειχθούν πτυχές της καθημερινότητας που συχνά μένουν αθέατες. Με ευαισθησία και ευθύβολη ματιά, αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι δύο καλλιτέχνες αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Το έργο έχει προβληθεί σε περισσότερες από 21 χώρες.

Διάρκεια: 50΄