Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016 08:39

Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Κυπαρισσία

Το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός για την Τριφυλία ξεκινά αυτή την Πέμπτη 25 του μηνός, και δεν είναι άλλο από το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών "Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες - Kyparissia Sunshine International Folklore Festival" που διοργανώνει ο Μορφωτικός - Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας με τη συμπαράσταση του Δήμου Τριφυλίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.


Καταξιωμένα και αναγνωρισμένα χορευτικά συγκροτήματα από 5 χώρες (Πολωνία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Εκουαδόρ /Ισημερινός και Ινδία) μαζί με ελληνικά θα συνθέσουν το παζλ του πολιτισμού που αποτελείται από χορούς, μουσικές, χρώματα και παραδοσιακές σχολές. 

Η κεντρική εκδήλωση του φεστιβάλ θα γίνει το Σάββατο το βράδυ στην κεντρική πλατεία της Κυπαρισσίας, όπου εκτός από τα πέντε χορευτικά των φιλοξενούμενων χωρών θα συμμετέχουν τα χορευτικά τμήματα του ΜΕΣΚ με δύο προγράμματα (του γάμου και του τρύγου), το Λύκειο Ελληνίδων -Παράρτημα Δράμας και ο Εξωραϊστικός - Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κορώνης.

Χορευτικές βραδιές όμως θα γίνουν και την Παρασκευή το βράδυ στο Κοπανάκι, την Κυριακή στα Φιλιατρά και τη Δευτέρα στους Γαργαλιάνους, με τη συμμετοχή και των χορευτικών τμημάτων από τους τοπικούς συλλόγους: Σύλλογος Γυναικών Κοπανακίου «Καλλιπάτειρα», Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών, Μορφωτικός - Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλιατρών «Ο Πυρσός», Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, Μορφωτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων. 

Η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει την Πέμπτη το βράδυ στο Λαογραφικό Μουσείο της Ανω Πόλης Κυπαρισσίας, προκειμένου να γνωριστούν και τα χορευτικά μεταξύ τους. Αφού προηγηθεί ξενάγηση στην Παλιά Πόλη και το Κάστρο θα γίνει η παρουσίαση κάθε χώρας με ένα αντιπροσωπευτικό βίντεο και ένα χορό και η υποδοχή τους στην πόλη.

Επίσης τα χορευτικά συγκροτήματα κατά την παραμονή τους στην Κυπαρισσία θα επισκεφθούν και θα ξεναγηθούν στην Αρχαία Ολυμπία, σε οινοποιεία και ελαιοτριβεία της περιοχής, στον Παλιό Νερόμυλο στους Μύλους Κυπαρισσίας, στην Περιστεριά και στο Βυζαντινό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στους Χριστιάνους.

Να σημειώσουμε ότι στο φετινό φεστιβάλ ήταν προσκεκλημένο και το Μπαγκλαντές και τελευταία στιγμή ακυρώθηκε η συμμετοχή του καθώς δεν εξασφάλισαν εγκαίρως βίζα.

Σκοπός της διοργάνωσης του φεστιβάλ είναι η προαγωγή υψηλών αξιών, όπως η ενδυνάμωση της ειρήνης, της φιλίας, η συναδέλφωση των λαών, η εξάλειψη των διακρίσεων, του ρατσισμού  και του φανατισμού, αλλά και η συνεργασία των λαών για την επίλυση κοινών προβλημάτων με κοινές δράσεις, όπως η διάδοση των παραδόσεων, των ηθών και εθίμων κάθε χώρας. 

Εμπνευστής και θεμελιωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης ήταν ο Μορφωτικός Σύλλογος Κυπαρισσίας (ΜΕΣΚ) και αρωγός στην προσπάθειά του αυτή ήταν αρχικά οι πολίτες της περιοχής και οι απανταχού φίλοι του συλλόγου, ενώ στη συνέχεια το αγκάλιασε ο τέως Δήμος Κυπαρισσίας. Εδώ και αρκετά χρόνια συνδιοργανωτής του φεστιβάλ είναι ο Δήμος Τριφυλίας και η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου.

Ο ΜΕΣΚ λόγω της πολυσχιδούς δραστηριότητάς του σε θέματα πάνω στην παράδοση και τον πολιτισμό, έχει συμμετάσχει σε παγκόσμια συνέδρια υπό την αιγίδα του CID και της UNESCO. Από το 2012 έγινε μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου των Οργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισμού και των Παραδοσιακών Τεχνών (CIOFF). Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν εντάχθηκε ως απλό μέλος του CIOFF, αλλά ως επίσημος εκπρόσωπος και διοργανωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης. Επίσης ο ΜΕΣΚ εδώ και πολλά χρόνια είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID. Το πλέον σημαντικό όλων είναι ότι έχει καταχωριστεί στο παγκόσμιο καλεντάρι του CIOFF από το Μάιο του 2013, ως διοργανωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ στη Νότια Ελλάδα, με το διακριτό τίτλο "Κyparissia Sunshine International Folklore Festival", πράγμα που δείχνει την ακτινοβολία της ευρύτερης περιοχής της Τριφυλίας σε όλο τον κόσμο.

Κ.Μπ.