Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016 07:54

Εκδήλωση για την επέτειο 30 χρόνων από τους σεισμούς 

Εκδήλωση για την επέτειο των 30 χρόνων από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986 έγινε προχθές το βράδυ από τον Πολιτιστικό Αντίλογο, το "Mataroa" και την Ομάδα «Πάμε βόλτα» στο Αναψυκτήριο του Πάρκου Σιδηροδρόμων.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Μαλαπάνης και συντονιστής ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπιτσάνης. Την δική τους εμπειρία από τους σεισμούς και την ανασυγκρότηση της Καλαμάτας αφηγήθηκαν ο πρώην δήμαρχος Παναγής Κουμάντος, ο πρώην αντιδήμαρχος Μπάμπης Κάρβελης και ο επιχειρηματίας Παύλος Γκραίκης.

Ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπιτσάνης τόνισε τη συμβολή των μειοψηφιών του  Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας στη ανασυγκρότηση της πόλης και το κλίμα συναίνεσης που επικράτησε μετά το σεισμό. 

Ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Μαλαπάνης αναφέρθηκε στο χρονικό της ανασυγκρότησης παραθέτοντας αριθμούς και γεγονότα. Τόνισε ότι δημιουργήθηκε μια άλλη Καλαμάτα καλύτερη από την πόλη που υπήρχε πριν τους σεισμούς. Ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Κουμάντος μίλησε για το κλίμα συναίνεσης που συνεχίστηκε και στις  περιόδους της δικής του δημαρχοντίας ενώ άφησε και αιχμές κατά του σημερινού δημάρχου Παναγιώτη Νίκα για το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας. 

Ο επιχειρηματίας Παύλος Γκραίκης περιέγραψε το τρόπο με το οποίο σώθηκαν άνθρωποι στην πολυκατοικία της Αριστείδου λέγοντας ότι οι διασωστικές ομάδες άνοιγαν τρύπες στα συντρίμμια με  την μέθοδο του «ριφιφί». 

Τέλος ο πρώην αντιδήμαρχος Μπάμπης Κάρβελης κατέθεσε τη δική του εμπειρία για την ανασυγκρότηση της πόλης.