Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2016 13:34

Εντυπωσιακή η χθεσινή παράσταση του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας (βίντεο0

Θερμότατο χειροκρότημα απέσπασε η χθεσινοβραδινή παράσταση του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας "Τον ήλιο βάζεις πρόσωπο και το φεγγάρι στήθος", που δόθηκε στο κατάμεστο Μέγαρο Χορού.

Κεντρικό θέμα της μουσικοχορευτικής παράστασης ήταν η παραδοσιακή φορεσιά και πώς αυτή αναδείχθηκε μέσα από τα τραγούδια του κάθε τόπου. Η σκηνοθετική προσέγγιση του Αντώνη Τσάβαλου, οι σκηνικές κατασκευές και η μοντέρνα, αφαιρετική παρουσίαση, είχε σαν αποτέλεσμα το κοινό να δει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, μουσικής, λόγου, ερμηνείας και χορού. Τίποτα δεν ήταν περιττό σε αυτή τη βραδιά, αφού όλες οι σκηνές έδεναν η μία με την άλλη, ενώνοντας την Ελλάδα με μια νοερή κλωστή. 

Η ιστορία του ενδύματος, η διαδικασία της επεξεργασίας του μαλλιού, το γνέσιμο, ο αργαλειός, η επίπονη δουλειά των γυναικών φάνηκε μέσα από ένα κολάζ παλιών φωτογραφιών, οι οποίες παίζονταν σε προτζέκτορα. Οι επιλογές των τραγουδιών και των φορεσιών ήταν από τη Θεσσαλία, το Μοριά, την Κοζάνη, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Βέροια και τη Σαλαμίνα. Ο Τάσος Μίχος ήταν εκείνος που δίδαξε τους χορούς και είχε την επιμέλεια της παράστασης μαζί με την Αννα Μαύρου. Το σενάριο και τα κείμενα επιμελήθηκε η Τζίνα Καρέλια, το φωτισμό η Μαρία Αθανασοπούλου, τον ήχο ο Δημήτρης Οικονόμου. Σκηνογράφος ήταν η Αγγελική Σιδέρη, ενώ τη μουσική σύνθεση έκανε ο Δημήτρης Μπάκας. Ο Βαγγέλης Κώτσου δίδαξε τη χορωδία και τραγούδησε, ενώ ο Γιάννης Παπανικολός ήταν εκείνος που χειρίστηκε το βίντεο. Η χορωδία και τα μέλη του ΛΕΚ τραγούδησαν ζωντανά στη σκηνή, συνοδεύοντας τους μουσικούς. Στα σόλο ήταν η Κατερίνα Πέτσα, Εφηνίκη Ζαμπάρα, Μαρία Αλεβίζου, Αθηνά Τσοπάνη. 

Τα όμορφα λόγια των παραδοσιακών τραγουδιών, τα οποία αναφέρονταν στις κοπέλες της παλιάς εποχής, στα στολίδια και τα φλουριά τους, καθώς και στην αγάπη και στα ερωτικά σκιρτήματα, απήγγειλαν οι Γιώργος Παναγόπουλος, Γιώργος Τσαπόγας, Πάνος Κουραμπάς, Γιάννης Κατσιμίχας, Χριστίνα Δίμιζα, Χαρούλα Νίκου, Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Εύη Γιαννακοπούλου, Δήμητρα Διακουμέα.

Οι μουσικοί ήταν οι Νίκος Φιλιππίδης, Κώστας Φιλιππίδης, Μανώλης Κόττορος, Βαγγέλης Δημούδης, Θανάσης Σέρκος, Γιάννης Γκούλης, Βασίλης Βέλκος, Μιχάλης Ζωγραφίδης, Κωνσταντίνος Χρυσοβαλάντης Χηράκης, Ανδρέας Ζωγραφίδης. 

Τη βραδιά παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, η βουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου, η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, ο τ. δήμαρχοι Παναγής Κουμάντος, Γιώργος Κουτσούλης, η πρόεδρος του ΛΕΚ Βίκυ Καρέλια, η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών Ελένη Τσαλδάρη, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων.