Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016 15:07

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος τιμάται απόψε από την Καλαμάτα 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, μία από τις κορυφαίες πνευματικές και θρησκευτικές προσωπικότητες, επισκέπτεται από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη, την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία.

Σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί η τελετή ανακήρυξης του Μακαριωτάτου ως επίτιμου δημότη Καλαμάτας και η επίδοση σε αυτόν του βραβείου "Φωτέα". Αύριο στις 7.30 το βράδυ θα γίνει η τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας στην Καλαμάτα και στη Μεσσηνία έχει ως εξής:

- Σήμερα, στις 5 το απόγευμα, θα γίνει η υποδοχή του Αρχιεπισκόπου στο μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής και στη συνέχεια θα τελεστεί δοξολογία. Το πρόγραμμα προβλέπει προσφώνηση από το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο και αντιφώνηση από τον κ. Αναστάσιο.

Στις 6, στο Μέγαρο Χορού, θα πραγματοποιηθεί η τελετή ανακήρυξης του Μακαριωτάτου ως επίτιμου δημότη Καλαμάτας και η επίδοση σε αυτόν του βραβείου "Φωτέα". Θα ακολουθήσει ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας.

- Αύριο στις 10 το πρωί, ο Μακαριώτατος θα επισκεφθεί το Μουσείο Παραδοσιακής Ενδυμασίας και Κοσμήματος του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας "Βικτωρία Γ. Καρέλια". 

Μία ώρα αργότερα, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας (στην Παλιά Αγορά Καλαμάτας) και ξενάγηση από τη διευθύντριά του Ευαγγελία Μηλίτση.

Στις 7.30 το βράδυ, θα γίνει η τελετή αναγόρευσης του κ. Αναστασίου σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

- Την Πέμπτη στις 10 το πρωί, ο Αρχιεπίσκοπος θα επισκεφθεί την Ανδρούσα (ήταν για χρόνια Επίσκοπος Ανδρούσης) και θα προσκυνήσει στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Στη συνέχεια, και πριν αναχωρήσει από το νομό, θα μεταβεί στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και θα ξεναγηθεί από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ

Οπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Καλαμάτας, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος θα παραλάβει σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Χορού, το βραβείο δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα -που προκηρύσσει κάθε χρόνο ο δήμος- για το βιβλίο του "Συνύπαρξη: Ειρήνη, φύση, φτώχεια, τρομοκρατία, αξίες - Θρησκειολογική θεώρηση", ενώ θα ανακηρυχθεί και επίτιμος δημότης Καλαμάτας. Ο Μακαριώτατος θα μιλήσει και θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό με στιγμές από την ιεραποστολική πορεία του, από την εποχή της Ανατολικής Αφρικής μέχρι την Αρχιερατεία του στην Αλβανία.
Επίσης, θα επιδοθούν οι υποτροφίες σε φοιτητές που ο αείμνηστος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος είχε θεσπίσει στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με μουσικό πρόγραμμα από τη γυναικεία χορωδία "Μελίφωνο" του Δήμου Καλαμάτας.

Να υπενθυμίσουμε ότι με ομόφωνη απόφασή του, στις 5 Δεκεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ανακήρυξε τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, επίτιμο δημότη Καλαμάτας, «σε ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό του, ως κορυφαίου ιεράρχη της Ορθοδοξίας, από το σύνολο των συνδημοτών μας και, επιπλέον, ως αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του υπέρ του πάσχοντος συνανθρώπου, καθώς και της σπουδαίας συμβολής του στην προαγωγή της επιστήμης, της διεθνούς συναντίληψης και της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων».
Στο σκεπτικό της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας αναφέρονται, μεταξύ άλλων: «Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος αφιέρωσε τη ζωή του στην εκκλησιαστική, ιεραποστολική, ανθρωπιστική, επιστημονική και συγγραφική διακονία, θέτοντας ως επίκεντρο το Χριστό και τον, με κάθε τρόπο, πάσχοντα και ευρισκόμενο σε ανάγκη άνθρωπο. Εδρασε σε διάφορα μήκη και πλάτη της Γης, στην Ελλάδα, στην Ανατολική Αφρική, στη Γερμανία, στην Αλβανία, καθώς και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, διακηρύττοντας και εφαρμόζοντας στην πράξη τις αρχές του χριστιανισμού και του ανθρωπισμού όπου κι αν βρέθηκε. Παραμένει στα 87 του χρόνια στις επάλξεις του θρησκευτικού, ηθικού, κοινωνικού και ανθρωπιστικού του έργου, με έδρα του την Αλβανία και με διεθνή ακτινοβολία. Οι παρεμβάσεις του, με τα γραπτά ή το λόγο του και ακόμη περισσότερο με το έργο του συζητούνται, αναλύονται, παραδειγματίζουν και παρακινούν, αποτελώντας σημείο αναφοράς στη δύσκολη και ταραγμένη εποχή μας. Το μήνυμά του είναι μήνυμα ειρήνης, καταλλαγής, εργασίας και συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και αλληλοπεριχώρησης μεταξύ των ανθρώπων».

Οσον αφορά τη βράβευσή του με το βραβείο Φωτέα, για το βιβλίο "Συνύπαρξη: Ειρήνη, φύση, φτώχεια, τρομοκρατία, αξίες - Θρησκειολογική θεώρηση", στο σκεπτικό της επιτροπής απονομής του βραβείου επισημαίνεται: «Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει δοκίμια, τα οποία πραγματεύονται θέματα οικουμενικά μεγάλων διαστάσεων, όπως ειρήνη, φυσικό περιβάλλον, φτώχεια, τρομοκρατία, πανανθρώπινες αξίες, με τρόπο πρωτότυπο και αυθεντικό, από θεολογική και θρησκειολογική οπτική γωνία. Η επιτροπή επισημαίνει ως κύριο χαρακτηριστικό των κειμένων αυτών τον υψηλό στοχασμό, την βαθιά πνευματικότητα, την υψηλή πνοή και τον μεστό, διαυγή και κυρίως αφυπνιστικό λόγο του συγγραφέα ενάντια στον εφησυχασμό και τη συνειδησιακή ύπνωση του σύγχρονου ανθρώπου».
Παράλληλα η επιτροπή τιμά και το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου, ως καταξιωμένης προσωπικότητας διεθνούς κύρους, για την πολυσχιδή δράση του: την ανασύσταση από τα ερείπια της διαλυμένης Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, καθώς και για το ευρύτατο ιεραποστολικό και κοινωνικό του έργο.