Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016 15:24

"Οι σιδεράδες" απόψε στο θεατρικό φεστιβάλ Καλαμάτας

 

"Οι σιδεράδες" παίρνουν τη σκυτάλη σήμερα στις 9 μ.μ. στο θεατρικό φεστιβάλ «Χριστούγεννα στην Καλαμάτα 2016», το οποίο διοργανώνεται από την εταιρεία "Οψεις πολιτισμού", στο ΔΗΠΕΘΕ, υπό την αιγίδα της "Φάρις". 

Τρεις σιδεράδες που τους χωρίζει ένας πόλεμος αλλά τους ενώνει ένα μυστικό. Ενας Σέρβος, ένας Ρώσος, ένας Γερμανός και ανάμεσά τους μια γυναίκα, αναζητούν τους γιους τους με φόντο τη μεταπολεμική Γερμανία.

«Οι σιδεράδες», μια βαλκάνια κωμωδία του Σέρβου Μίλος Νίκολιτς, είναι ένα εγκώμιο στην ανθρώπινη ύπαρξη, μια απόδειξη πώς όταν η αγάπη μιλά, το μίσος, τα όπλα, ο εθνικισμός σιγούν. Ο Σέρβος Ατσα έχει μόλις ανακαλύψει, ότι την περίοδο που τον έστειλαν σαν αιχμάλωτο πολέμου στο σιδεράδικο του Πέτερ στην Γερμανία, η γυναίκα του έμεινε έγκυος από τον Ιβάν, έναν Ρώσο σιδερά. Εχοντας μάθει την αλήθεια για την πατρότητα του γιου του πηγαίνει ξανά στην Γερμανία, με την ελπίδα ότι θα βρει ένα δικό του παιδί εκεί. Μέσα σε ένα σιδεράδικο, ξεδιπλώνεται με κωμικό και συγκινητικό τρόπο, η αλήθεια 3 πατεράδων και μιας μάνας. Ο γεννημένος στο Κοσσυφοπέδιο Μίλος Νίκολιτς, έχοντας ζήσει τον εμφύλιο σπαραγμό της χώρας του, ασκεί κριτική στις απάνθρωπες και άθλιες συνθήκες του Πολέμου και καταδικάζει κάθε εθνικιστική συμπεριφορά. Με όπλα τον γρήγορο ρυθμό, τους δυνατούς χαρακτήρες, τα κωμικά μπερδέματα, την αξιόπιστη και σύγχρονη μετάφραση του Χρήστου Γκούβη, καθώς και τους εκρηκτικούς μουσικούς συνδυασμούς των δαιμονικών εγχόρδων των "String Demons", «Οι σιδεράδες» θα μαγέψουν το κοινό.

«Οι σιδεράδες» ανέβηκαν για πρώτη φορά στη Σερβία το 1992 και έκτοτε έχουν παρουσιαστεί σε 30 θέατρα σε Σερβία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ελλάδα και Κύπρο. «Τους έχω γράψει βασισμένος στις αρχές της αρχαίας τραγωδίας, μεταμφιεσμένης σε αρχαία κωμωδία. Σαν συναυλία σε μια χορδή ή σαν το bolero του Ravel, όπου υπάρχει παραλλαγή του ίδιου θέματος, το οποίο πολλαπλασιάζεται οδηγώντας τελικά στο παράλογο που πείθει περισσότερο από τον ρεαλισμό. Εφόσον το κωμικό και το τραγικό είναι δίδυμα αδέρφια, βοηθούν τελικά στη σκηνή το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα κάθε πόλεμος και κάθε εθνικισμός να οδηγεί στο παράλογο, στην έλλειψη κάθε νοήματος» έχει πει ο Μίλος Νίκολιτς.

Παίζουν οι: Ερμόλαος Ματθαίου, Ερνέστος Βουτσίνος, Εφη Καραγιάννη, Αβραάμ Παπαδόπουλος. Η σκηνοθεσία είναι του Αυγουστίνου Ρεμούνδου, η μετάφραση του Χρήστου Γκούβη, η μουσική των "String Demons. Τα κοστούμια και τα σκηνικά είναι της Τόνιας Αβδελοπούλου, ο σχεδιασμός του φωτισμού ήταν του Βαγγέλη Μούντριχα, βοηθός σκηνοθέτη ήταν η Νίνα Ντούνη. Φωτογραφίες έβγαλε ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος, το βίντεο έκανε ο Νικήτας Χάσκας, τον ήχο ο Τάκης Μάρκου.

Ανεβαίνει σήμερα Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: στην προπώληση 12 ευρώ η γενική είσοδος και 10 ευρώ το φοιτητικό - ανέργων, στην πόρτα 15 ευρώ η γενική είσοδος και 12 ευρώ το φοιτητικό - ανέργων. Η προπώληση γίνεται στο

Πνευματικό Κέντρο και στο "Ολα χαρτί". Για κρατήσεις: 2310 257218, 6934-115555.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται τη Δευτέρα με: - «Το καράβι με το φόβο» (λαϊκό παραμύθι με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, τραγούδια και διαδραστικά παιχνίδια). Η ομάδα θεάτρου "lastrada" και η ομάδα "Λύση", στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων για παιδιά, παρουσιάζουν «Το καράβι με το φόβο» σε σκηνοθετική επιμέλεια του Γιάννη Καλατζόπουλου.

Μια παράσταση για ένα γενναίο παλικάρι που ξεκίνησε να πάει να βρει το φόβο... και στο δρόμο του συνάντησε και δράκους και νεράιδες και φεγγάρια και φόβους και τρόμους και χαρά και πολλή αγάπη … Είναι κακό να φοβόμαστε; Ενα ταξίδι στα συναισθήματα, τη δύναμη και τη χρησιμότητά τους. Στο παραμύθι ανακαλύπτουμε πως ό,τι μας φοβίζει μας κάνει πιο δυνατούς, μας κάνει αυτό που είμαστε σήμερα, μας παρακινεί να ξεκινήσουμε το ταξίδι … Στην παράσταση, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την παραδοσιακή μουσική, την έννοια της ομάδας και γίνονται συν-δημιουργοί στη θεατρική πράξη. Τις καθημερινές και τις Κυριακές δίνονται παραστάσεις για σχολεία, κατόπιν συνεννόησης.

Τα κείμενα και οι στίχοι είναι της Βίκυς Θαλασσινού, η μουσική επιμέλεια της Μαρίας Κοτσίρη, τα σκηνικά - κοστούμια του Ηλία Γραμματικού. Παίζουν οι: Βίκυ Θαλασσινού, Δώρα Θωμοπούλου, Μαρία Κοτσίρη. Το έργο θα ανέβει: τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου (ώρα 12 μ.) και την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου (12 και 3.30 μ.μ.), Οι τιμές εισιτηρίων είναι: 8 ευρώ το ενηλίκων και 5 ευρώ το παιδικό, η προπώληση γίνεται στο

Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (27210 87902) και στο βιβλιοπωλείο "Ολα χαρτί" (27210 63690). Για κρατήσεις: 2310 257218, 6934-115555. 

Στα εισιτήρια για τους συλλόγους γίνονται ειδικές τιμές. Από 20 άτομα και άνω η τιμή του εισιτηρίου διαμορφώνεται στα 8 ευρώ/άτομο.