Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017 15:20

Το ντοκιμαντέρ "Viktor Ullmann" στο Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη

Μια ιδιαίτερη βραδιά με τίτλο «Η αγάπη για τη ζωή μέσω των αναμνήσεων της πιο σκοτεινής περιόδου της Ευρώπης» διοργανώνουν οι Φίλοι του Μουσείου Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη στην αίθουσα του Μουσείου απόψε Σάββατο στις 8 μ.μ. στη Μεσσήνη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: την προβολή του ντοκιμαντέρ «Viktor Ullmann: Βιογραφία μιας ηχογράφησης» των  Ιωάννη Γρηγορόπουλου και Μιχαήλ Αριστείδου, βραβευμένο (1ο βραβείο) στο 18 Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016. Ακολουθεί κονσέρτο πιάνου της Maria Garzon σε σονάτες του Viktor Ullmann και απαγγελία ποιημάτων από τον ηθοποιό Κώστα Χαλκιά, σε μετάφραση από τα Γερμανικά από τον Παναγιώτη Σκούφη. 

Ο Βίκτωρ Ούλμαν (1898 – 1944) υπήρξε συνθέτης μαέστρος, πιανίστας και κριτικός μουσικής που επηρεάστηκε από την ανθρωποσοφία του αυστριακού φιλοσόφου Στάινερ για το ρόλο της τέχνης ως κεντρική σημασία στην ανθρώπινη πνευματική και ηθική ανάπτυξη. Εζησε στη Βιέννη, την Πράγα, τη Ζυρίχη και έγραψε σονάτες για πιάνο, κουαρτέτο εγχόρδων, εβραϊκά τραγούδια για χορωδίες, σκηνική μουσική για δραματουργικές παραγωγές και όπερα. Συνελήφθη και κλείστηκε στο στρατόπεδο Terezin στην Τσεχία το 1942.

Το ντοκιμαντέρ του Ιωάννη Γρηγορόπουλου (διάρκειας 33 λεπτών) δείχνει πολλές πληροφορίες για τον σπουδαίο καλλιτέχνη. Στο στρατόπεδο, ο Ullmann έγραψε 23 έργα. Τα έργα διασώθηκαν και στο 2ο μέρος της εκδήλωσης η Ισπανίδα πιανίστρια Μαρία Garzon παίζει ζωντανά 10 σονάτες, ενώ ο ηθοποιός Κώστας Χαλκάς απαγγέλλει 10 από τα ποιήματα του συνθέτη. 

O Ullmann στις 16 Οκτωβρίου του 1944 μεταφέρθηκε στο Αουσβιτς και θανατώθηκε 2 μέρες αργότερα. 

Συμμετέχει ο Δήμος Μεσσήνης και η ΚΕΑΔΗΜ.