Κυριακή, 09 Απριλίου 2017 11:27

Θερμό χειροκρότημα στους μαθητές του Λυκείου Κυπαρισσίας για την “Κάλπικη λίρα”

 

Το ζεστό χειροκρότημα των θεατών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και πολλοί συμμαθητές των νεαρών ηθοποιών, κέρδισε η θεατρική παράσταση «Η κάλπικη λίρα» που ανέβασαν τα παιδιά της Β' τάξης του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας, στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας τους «Η άλλη όψη του νομίσματος».

Η παράσταση ανέβηκε χθες το πρωί στην αίθουσα «Αλέκος Παπαδόπουλος» και οι μαθητές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση: 

«Κάποτε αντί για νομίσματα, χαρτονομίσματα και πιστωτικές κάρτες, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν σιδερένια εργαλεία, ράβδους αλατιού, κοχύλια, ουρές ελεφάντων, ακόμα και ανθρώπινα κρανία. Οταν επικράτησε το νόμισμα, οι παραστάσεις και οι επιγραφές δεν υπογράμμιζαν μόνο το κύρος του κράτους, αλλά αποτελούσαν και εγγύηση για την ποιότητα και την αξία του νομίσματος. Οι λέξεις "νόμισμα" και "νόμος" έχουν την ίδια ετυμολογική ρίζα. Επιπλέον τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα δεν εκφράζουν μόνο πλούτη και οικονομικά μεγέθη: Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούσαν ως μαγικά σύμβολα, ικανά να θεραπεύσουν, να προστατεύσουν  και να φέρουν καλή η κακή τύχη.

Οι μαθητές, μέσα από τη διαδικασία αναζήτησης στοιχείων, γνώρισαν όλα τα παραπάνω και τα συσχέτισαν με τα σημερινά δεδομένα».

Στην παράσταση συμμετείχαν οι μαθητές: Ευαγγελία Βίγλιαρη, Ελένη-Βενέτα Γεωργακοπούλου, Δημήτριος Γιαννόπουλος, Δέσποινα-Ελευθερία Γκοτσοπούλου, Ηλίας Διαμαντής, Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος, Γεωργία-Μαρία Θεοδωρακοπούλου, Ιωάννης Καραβούλιας, Μαρία Λαγού, Βασιλική Μεμίση, Μικαέλα Μουράτσι, Απόστολος Μπούρας, Παναγιώτης Νικολόπουλος, Κωνσταντίνος Νταϊφώτης, Αχιλλέας Παρασκευόπουλος, Γεωργία Ράμμου, Παναγιώτης Σταθόπουλος, Βασίλ Τάνεφ-Βασίλεβ, Μιχαήλ Ψαράκης.

 

Υπεύθυνη καθηγήτρια της ερευνητικής εργασίας ήταν η Αικατερίνη Γαλάνη.