Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011 21:17

Λεύκωμα του Π. Θέμελη για την Αρχαία Μεσσήνη

Το λεύκωμα του καθηγητή Πέτρου Θέμελη για την Αρχαία Μεσσήνη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Μίλητος" θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στις 7 μ.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας.
Ομιλητές θα είναι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, η προϊσταμένη της ΛΗ' ΕΠΚΑ Ξένη Αραπογιάννη και ο ίδιος ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Παναγιώτης Τσιμόγιαννης, ενώ πριν την έναρξη της παρουσίασης του βιβλίου θα γίνει ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο από την Ξένη Αραπογιάννη.
Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο Παναγιώτης Τσιμόγιαννης είπε μεταξύ άλλων ότι τα 24 χρόνια του ανασκαφικού έργου του καθηγητή Θέμελη έχουν αποτυπωθεί στο συγκεκριμένο λεύκωμα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και κείμενα.
Με τη σειρά της η διευθύντρια της ΛΗ' ΕΠΚΑ δρ. αρχαιολόγος Ξένη Αραπογιάννη σημείωσε ότι είναι σημαντικό που ανοίγει ξανά η αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Μεσσηνίας για την παρουσίαση μάλιστα ενός βιβλίου που έχει άμεση σχέση με τις αρχαιότητες που παρουσιάζονται στο συγκεκριμένο μουσείο.
Για το βιβλίο του καθηγητή Θέμελη είπε ότι δεν πρόκειται για ένα απλλό λεύκωμα αλλά για ένα έργο υψηλού επιστημονικού επιπέδου που εμπεριέχει πληροφορίες ικανές να "ξεναγήσουν" τον αναγνώστη μέσα από τα κείμενα και τις φωτογραφίες.
Στον πρόλογο του λευκώματος ο εκδότης Νίκος Χαϊδεμένος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Δεν είναι λίγες οι φορές που ορισμένοι άνθρωποι δένονται με ορισμένους τόπους. Και εδώ ο αναγνώστης θα βρεθεί ενώπιον μιας τέτοιας περίπτωσης. Δεν είναι τυχαίο που ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης έχει ταυτιστεί απόλυτα με την Αρχαία Μεσσήνη, την άλλοτε πρωτεύουσα των ελεύθερων Μεσσηνίων».
Στο βιβλίο αποκαλύπτεται το κλειδί του κώδικα της αρχαίας πόλης, από τον καθ' ύλην αρμόδιο που έχει μελετήσει όσο κανένας τις πηγές και τα μνημεία που ο ίδιος φέρνει στο φως.
«Σημαντικός ο αγώνας που δίνει ώστε να ξαναζωντανέψουν όλα τα μνημεία, να ξεφύγουν από την ησυχία του σιωπηλού μουσειακού εκθέματος που πιθανώς να μην ενδιαφέρει παρά μόνον τους αρχαιολόγους, τους ιστορικούς και τους συντηρητές» τονίζει ο υπεύθυνος των εκδόσεων "Μίλητος".