Σάββατο, 27 Μαϊος 2017 12:39

Μανιάτικα μοιρολόγια από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μεσσηνίας

Ενα λαογραφικό διήμερο αφιερωμένο στο μανιάτικο μοιρολόι διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας σήμερα Σάββατο 27 και αύριο Κυριακή 28 Μαΐου, στις 8 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Οπως αναφέρει συγκεκριμένα ο σύνδεσμος σε σχετική ανακοίνωσή του: «Στόχος μας είναι να ανανεώσουμε το λαογραφικό ενδιαφέρον στην περιοχή, πατρίδα του Νικολάου Πολίτη-πατέρα της Λαογραφίας. Θεωρούμε  τα μανιάτικα μοιρολόγια ανεκτίμητους θησαυρούς του ποιητικού λόγου, διότι δεν αφορούν μόνο το θάνατο συγκεκριμένων προσώπων ή συγκεκριμένα γεγονότα, αλλά αναδεικνύουν τον τρόπο ζωής και τις αντιλήψεις των ανθρώπων που τα δημιούργησαν». 

Στην εκδήλωση θα παρουσιάσουν εισηγήσεις οι: Αριστείδης Δουλαβέρας, τ. αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σοφία Καπετανάκη, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σωκράτης Κουγέας, φιλόλογος-συγγραφέας, Δημήτρης Γιαννημάρας, εκπαιδευτικός-συγγραφέας και τ. δήμαρχος δυτικής Μάνης. Μοιρολόγια θα διαβάσει η συγγραφέας Γαρυφαλλιά Κατσαμπάνη-Τσαγκάρη, και θα συμμετέχουν μοιρολογίστρες από τη δυτική Μάνη.

Επίσης, το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, με την καθηγήτρια παραδοσιακής μουσικής Γεωργία Ψαραδέλλη και τον Παναγιώτη Κάτσο στη φλογέρα και το κλαρίνο, θα πλαισιώσει μουσικά την εκδήλωση.