Δευτέρα, 29 Μαϊος 2017 15:57

Μεσσηνία: Εμαθαν για τον αυτισμό και τη συμπεριφορά στο διαφορετικό 

Ενα σίριαλ στην ελληνική τηλεόραση για ένα παιδί με αυτισμό που κάποια στιγμή φεύγει από το σπίτι και οι αστυνομικοί ψάχνουν να το βρουν, γνωρίζοντας ότι διαφέρει από τα άλλα παιδιά: Αυτό ήταν το ερέθισμα, η έμπνευση για να γίνει την περασμένη Παρασκευή στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας η ενημερωτική εκδήλωση «Κατανόηση και αντιμετώπιση ατόμων με διαταραχή αυτιστικού φάσματος. Η προσέγγιση των Σωμάτων Ασφαλείας», με κοινή πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας και του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό του νομού.

Στις δύο ώρες που κράτησε η εκδήλωση το να μάθει κανείς τι ακριβώς είναι ο αυτισμός και πώς να συμπεριφέρεται απέναντι στο διαφορετικό, θα ήταν κάτι το ουτοπικό· αλλά η εν λόγω διοργάνωση κατάφερε μέσα από προσεγμένες προσεγγίσεις και την ευαισθησία των διοργανωτών να θέσει τις βάσεις και να προβληματίσει για το πώς, όχι μόνο τα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και η κοινωνία αντιμετωπίζει διαταραχές όπως είναι ο αυτισμός. 

Αυτό που έγινε απόλυτα κατανοητό είναι πως ένα άτομο με διαταραχή αυτισμού δεν είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος, αντιλαμβάνεται και αντιδρά διαφορετικά στα ερεθίσματα γύρω του. Δεν σημαίνει επίσης ότι είναι απόλυτα δυσλειτουργικός, δεν μπορεί να τελειώσει με επιτυχία το σχολείο, να σπουδάσει, να ζήσει με αυτονομία. Ενας αυτιστικός, άσχετα με τη μορφή και το βαθμό της διαταραχής (ήπια, μέτρια, βαριά) είναι ένας μοναδικός άνθρωπος, με δικαιώματα και θέλω όπως όλοι. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας, το "παρών" έδωσαν και γονείς καθώς και κόσμος που ήθελε να μάθει περισσότερα για τις διαταραχές αυτιστικού φάσματος. Στον κόσμο του αυτισμού και όσο πιο απλά γινόταν, εισήγαγε το κοινό η παιδοψυχίατρος και ακαδημαϊκός Βάγια Παπαγεωργίου. Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήραν οι επιστημόνισσες της Πολυκλαδικής Θεραπευτικής Ομάδας του Κέντρου Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Μεσσηνίας. Η Μαρία Κενσαλή εργοθεραπεύτρια και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας, παρουσίασε το έργο του. Η Κωνσταντίνα Λεβέντη κοινωνική λειτουργός, ενημέρωσε το κοινό για τα δικαιώματα και τις παροχές που προβλέπονται για τα άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος. Τον κύκλο των ομιλητών έκλεισε η ψυχολόγος Ακριβή Κυριακοπούλου, δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορεί ένας αστυνομικός να προσεγγίσει ένα τέτοιο άτομο, εξηγώντας πιο πριν ποιες στερεότυπες συμπεριφορές μπορεί να τον υποψιάσουν ότι έχει απέναντί του έναν αυτιστικό.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο προϊστάμενος του ΚΕΔΔΥ Μεσσηνίας και διοικητικά υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας, Κώστας Σαραβελάκης. Στη διοργάνωση συνέβαλε και ο Δήμος Καλαμάτας.

Ν.Κ.