Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017 15:18

Βραδιά όπερας στο πατρογονικό σπίτι της Μαρίας Κάλλας στο Νεοχώρι Μελιγαλά

Βραδιά όπερας με τίτλο «Η δική μας Μαρία» διοργανώνει ο Δήμος Οιχαλίας το Σάββατο 8 Ιουλίου και ώρα 9 μ.μ., στο προαύλιο του μισογκρεμισμένου πατρικού σπιτιού της Μαρίας Κάλλας, στο Νιοχώρι Μελιγαλά. 

Στην εκδήλωση θα εμφανιστούν ο τενόρος Βασίλης Καβάγιας και η σοπράνο Χρύσα Μαλιαμάνη  - οι οποίοι, συνοδευόμενοι από τον σολίστ πιάνου Γιάννη Αερινιώτη, θα ερμηνεύσουν άριες και ντουέτα από όπερες του διεθνούς ρεπερτορίου όπως ο «Ριγκολέτο» και η «Τραβιάτα» (Παραστρατημένη) του Τζουζέπε Βέρντι ή «Το Ελιξίριο του Ερωτα» του Γκαετάνο Ντονιτσέτι, ιταλικές καντσονέτες όπως το «Core 'Ngrato» (Αχάριστη Καρδιά) ή το πασίγνωστο τραγούδι «Γρανάδα», αλλά και το «Συ μου πήρες πια το νου και την καρδιά» από την οπερέτα «Ο Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη.

Στη διοργάνωση συμμετέχει το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο «Athenaeum» και η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας και της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Πελοποννήσου.

Ο Δήμος Οιχαλίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το εγκαταλελειμμένο και μισογκρεμισμένο πατρογονικό σπίτι της Μαρίας Κάλλας πέρασε σχετικά πρόσφατα στην κυριότητά του και αποφάσισε να το αποκαταστήσει χρησιμοποιώντας και τα δικά του οικοδομικά υλικά, που βρίσκονται σπαρμένα στο χώρο, με στόχο να το λειτουργήσει ως επισκέψιμο μουσειακό και ερευνητικό κέντρο για τη ζωή και την καριέρα της μεγάλης καλλιτέχνιδας. 

Η επικείμενη εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για το 2017 - Ετος Μαρίας Κάλλας, με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το θάνατό της. Η είσοδος στο χώρο θα είναι ελεύθερη. 

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

• O τενόρος Βασίλης Καβάγιας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Σύνθεση στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και Μονωδία στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας (τάξη Χριστίνας Γιαννακοπούλου). Το 2011 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην όπερα με την Barbara Bonney στο Μozarteum Universität στο Salzburg ως υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης" και του IKY. Εως και σήμερα μελετά με τον Αρη Χριστοφέλλη.

Το 2007 απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό λυρικού τραγουδιού της Yamaha (YMFE). Το 2013 ήταν ενεργό μέλος στην Accademia Rossiniana, στο Φεστιβάλ Rossini στο Pesaro, υπό την καθοδήγηση του Alberto Zedda. Εχει ερμηνεύσει κυρίως πρωταγωνιστικούς ρόλους σε όπερες του Rossini και του Mozart. Ως τακτικός σολίστ θρησκευτικής μουσικής έχει ερμηνεύσει έργα Mozart, Bach, Haydn, Rossini, Vivaldi, Jomelli, Hasse, Galuppi, Fasch. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει τις όπερες Il trionfo di Clelia του Gluck, Il Sacrifizio του Weigl και Semiramide του Rossini.

• Η σοπράνο Χρύσα Μαλιαμάνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Μονωδία στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγήτρια τη Βαρβάρα Τσαμπαλή, απ’ όπου  και πήρε δίπλωμα με Αριστα παμψηφεί και το Χρυσό Μετάλλιο εξαιρετικής επίδοσης του Ν.Ω.Θ. Στη συνέχεια έγινε δεκτή από την Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία του Würzburg της  Γερμανίας, στην οποία ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της, με την διεθνούς φήμης σοπράνο Cheryl Studer. Ηδη κατά τη διάρκεια των σπουδών της ερμήνευσε σημαντικούς ρόλους του ρεπερτορίου της. Από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2014 ανήκε στο Ensemble του Θεάτρου Plauen-Zwickau της Γερμανίας, όπου και ερμήνευσε πλήθος ρόλων. Εμφανίζεται συχνά ως σολίστ σε συμφωνικά έργα και ορατόρια. Εχει παρακολουθήσει σεμινάρια με διακεκριμένους Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες και έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς τραγουδιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

• Ο σολίστ πιάνου Γιάννης Αερινιώτης γεννήθηκε στον Πειραιά. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Εθνικό Ωδείο, όπου από το δεύτερο έτος της φοίτησής του τού χορηγήθηκε υποτροφία αριστείας. Ελαβε το Δίπλωμά του με βαθμό Αριστα παμψηφεί και Πρώτο Βραβείο (τάξη Μυρτώς Μαυρίκου). Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου στη Μόσχα και αργότερα στη Βιέννη. Εχει παρακολουθήσει σεμινάρια πιάνου με τον Duo Ganev και ερμηνείας Lied με τον Norman Shetler στο Ζάλτσμπουργκ. Εχει δώσει πολυάριθμα ρεσιτάλ σε Αθήνα, Πειραιά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Υπήρξε μόνιμος συνοδός στην τάξη του Φραγκίσκου Βουτσίνου και του Κώστα Πασχάλη στο ωδείο Kodaly. Ως μουσικός εκγυμναστής έχει συνεργαστεί με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, δίνοντας ρεσιτάλ, συνοδεύοντας στις υποτροφίες «Μαρία Κάλλας» και στα σεμινάρια που διεξήγαγε η Ακαδημία Bach της Στουτγάρδης. Επίσης, έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Στο ενεργητικό του περιλαμβάνεται και η συνοδεία γνωστών λυρικών καλλιτεχνών. Εργάζεται ως καθηγητής πιάνου στο ωδείο Kodaly και είναι μουσικός εκγυμναστής στην τάξη της Χριστίνας Γιαννακοπούλου στα ωδεία Athenaeum και Kodaly.