Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017 14:46

Ηχοι και θρύλοι της Μεσογείου με τη Νεκταρία Καραντζή

 

Στον μοναδικής αισθητικής αίθριο χώρο του Μουσείου που περιλαμβάνει την περίφημη συλλογή Ελληνικών ενδυμασιών "Βικτωρία Γ. Καρέλια" του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, θα εμφανιστεί στις 12 Ιουλίου η αναγνωρισμένη ερμηνεύτρια του βυζαντινού, ιερού και αρχέγονου μέλους Νεκταρία Καραντζή, σε ένα ιδιαίτερο ακουστικό πρόγραμμα με τη σύμπραξη καταξιωμένων μουσικών.

Στη συναυλία με τίτλο "Ηχοι και θρύλοι της Μεσογείου με τη Νεκταρία Καραντζή", ταξιδιάρικες μελωδίες, παραλογές και τραγούδια της αγάπης που ανασταίνουν την ομορφιά και την αξία της λαϊκής μας κληρονομιάς θα συναντήσουν μουσικούς θρύλους, ιστορίες και μαγεμένα μυστικά που ταξιδεύουν αιώνες τώρα στα νερά της Μεσογείου.

Η Νεκταρία Καραντζή παρουσιάζει, επί σειρά ετών, ένα ξεχωριστό είδος καλλιτεχνικών εμφανίσεων, που την έχουν καταξιώσει διεθνώς και χαίρουν θερμής αποδοχής και εκτίμησης και από το κοινό του εξωτερικού, ενώ κάποια από τα πιο γνωστά εκπαιδευτικά και μουσικά κέντρου του κόσμου, όπως η Ακαδημία Λιστ στην Ουγγαρία, το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης στη Γαλλία, το Πανεπιστήμιο του Οβιέδο στην Ισπανία κ.α., την έχουν φιλοξενήσει για παρουσίαση σεμιναρίων βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής.

Οι μυσταγωγικές και αρχέγονες, μοναδικής ομορφιάς, μελωδίες της λαϊκής παράδοσης της Μεσογείου, οι ιεροί ήχοι και η ορθόδοξη βυζαντινή υμνωδία αποτελεί τη βάση του ρεπερτορίου στο οποίο έχει διακριθεί, αποσπώντας θερμές κριτικές, σε συνδυασμό με την ερμηνεία της σε ιερά μέλη του κόσμου, σε γλώσσες όπως ρουμανικά, ιταλικά, αραβικά, γαλλικά, ρωσικά, αραμαϊκά (τη διάλεκτο του Χριστού) κ.α., ενώ στις συναυλίες της ιδιαίτερη θέση έχει και η ερμηνεία των καθιστικών μελισματικών μελών της Ανατολική Θράκης, αλλά και τα τραγούδια της Βόρειας και Δυτικής Θράκης, της Μικράς Ασίας και της Μακεδονίας. Στην ερμηνεία τους η ίδια μυήθηκε από τον κορυφαίο δάσκαλο Χρόνη Αηδονίδη, κοντά στον οποίο μαθήτευσε επί σειρά ετών.

Συμπράττουν οι μουσικοί: Carmelo Siciliano: λαούτο, Κωνσταντία Δούκα: ούτι, Παναγιώτης Μπάρλος: βιολί, Οδυσσέας Στεφανής: κρουστά

Η διοργάνωση είναι του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας. Για πληροφορίες 27210 86923, 86927, https://vgkareliascollection.com/en.