Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017 07:54

"Γιορτή Λαδιού" στη Μικρή Μαντίνεια 

 

Στη "Γιορτή Λαδιού" μας προσκαλεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρής Μαντίνειας «Οι Μαντινέοι», που φέτος διοργανώνεται για 7η συνεχή χρονιά· ξεκινά αύριο στις 9 μ.μ., στο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής.

Η πρόεδρος του συλλόγου Εφη Καμπουγέρη μας εξηγεί πως ξεκίνησε δειλά - δειλά η εν λόγω διοργάνωση το 2011, με αφορμή τη γιορτή του προφήτη Ηλία, πολιούχου της Μ. Μαντίνειας, αλλά και πως καθιερώθηκε στο πέρασμα του χρόνου και μαζί και ο σύλλογός τους. «Η "Γιορτή Λαδιού" συνδιοργανώνεται από τον πολιτιστικό μας σύλλογο, την τοπική κοινότητα και τον ελαιουργικό συνεταιρισμό Μ. Μαντίνειας και Αβίας», μας λέει η ίδια - με «κάποια μικρή χορηγία από το Δήμο Καλαμάτας και τη "Φάρις"». Η γιορτή ξεκινά αύριο στις 9 μ.μ. και περιλαμβάνει: «Εδέσματα με λάδι από τις γυναίκες του πολιτιστικού συλλόγου, παραδοσιακούς χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας με την χορευτική ομάδα του συλλόγου μας και τον χορευτικό όμιλο ΛΕΥΚΙΠΠΟ, ομιλία για την διατροφική αξία του ελαιολάδου και κάποια άλλα μικρά δρώμενα και ελεύθερη είσοδο για όλους».

Οσον αφορά το σύλλογο, και αυτός ξεκίνησε και είναι ενεργός από το 2011, με μόλις -τότε- 40 μέλη και με λίγες εκδηλώσεις. Σιγά - σιγά, όμως, «τα μέλη άρχισαν να αυξάνονται και αυτή τη στιγμή αριθμούνται περίπου 120 μέλη στο σύλλογο μας. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων δημιουργήθηκε χορευτική ομάδα όπου κάθε Σάββατο στο χώρο του δημοτικού σχολείου γίνονται μαθήματα χορού», αναφέρει η κ. Καμπουγέρη. Δάσκαλός τους είναι ο Δημήτρης Μανιμάνης, ο οποίος είναι δάσκαλος και στον χορευτικό όμιλο ΛΕΥΚΙΠΠΟ, με τον οποίο «Οι Μαντινέοι» συνεργάζονται περίπου 5 χρόνια. Ο χώρος δε του Δημοτικού Σχολείου Μ. Μαντίνειας όπου και γίνονται οι περισσότερες από τις εκδηλώσεις τους, έχει παραχωρηθεί στο σύλλογο από το Δήμο Καλαμάτας, κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις του συλλόγου έχουν και κοινωνικό χαρακτήρα. «Ο πολιτιστικός μας σύλλογος έχει πάρει μέρος σε πλήθος εκδηλώσεων του Δήμου Καλαμάτας, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα», λέει η πρόεδρός του. Εκτός όμως από αυτό το χαρακτήρα, «ο σύλλογός μας έχει και έναν κοινωνικό χαρακτήρα», προσθέτει και απαριθμεί τις δράσεις αυτές: «α) Για τρίτη συνεχή χρονιά εθελοντική αιμοδοσία στο χώρο του δημοτικού σχολείου και δημιουργία τράπεζας αίματος στο τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας για τους κατοίκους της Μ. Μαντίνειας. β) Συγκέντρωση  τροφίμων μακράς διαρκείας για διάφορους συλλόγους που τα έχουν ανάγκη: "Το Χαμόγελο του Παιδιού", Παιδικά χωριά SOS, Σύλλογος Τριτέκνων κ.λπ. γ) Ενημέρωση των μελών του συλλόγου μας για διάφορα σημαντικά ιατρικά θέματα όπως: υπέρταση, οστεοπόρωση, σακχαρώδης διαβήτης κ.α. από επαγγελματίες υγείας της Καλαμάτας. Σημαντική τελευταία ενημέρωση που έγινε σε συνεργασία με το σύλλογο επαγγελματιών της περιοχής, η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) από τον καρδιολόγο Μανώλη Μάκαρη». 

Οσον αφορά τους επόμενους στόχους του συλλόγου, είναι «η συνέχεια στις δράσεις μας και άνοιγμα για συνεργασία με άλλους συλλόγους. Επίσης να εντείνουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα του συλλόγου μας, με περισσότερες ενημερωτικές δράσεις για τα μέλη μας», λέει καταλήγοντας η Εφη Καμπουγέρη.

Ν.Κ.