Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017 12:41

Χορευτικό ταξίδι στην “Αλάσκα” στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Γεμάτο ήταν προχθές το βράδυ το στούντιο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, στην παράσταση “Αλάσκα” της Ιριδας Καραγιάν, όπου χόρεψε και η Καλαματιανή Ιωάννα Παρασκευοπούλου.  Η σκηνή είχε διαμορφωθεί έτσι ώστε να υπάρχουν θεατές καθισμένοι και στις 4 πλευρές της. Οι χορευτές βρίσκονταν πάνω στη σκηνή, αλλά και ανάμεσα στα καθίσματα, πριν την έναρξη.

Το πρώτο τμήμα της χορογραφίας τους παρουσίασε σε μια απόλυτη αρμονία και ταύτιση μεταξύ τους. Το ένα σώμα συναντούσε το άλλο με ήπιες, ήρεμες κινήσεις και όλα μαζί μπλέκονταν και ξεμπλέκονταν δημιουργώντας έτσι ένα ανθρώπινο σύνθετο παζλ. 

Η συνθετότητα των κινήσεων, η απουσία λόγου, η απλότητα των κοστουμιών και του ήχου, καθώς και τα διαπεραστικά βλέμματα, έδιναν έναν πανανθρώπινο χαρακτήρα στο έργο, μια καθολικότητα που μας υπενθυμίζει πως όλοι είμαστε το ίδιο, απέναντι στη φύση, ακόμα και στην παγωμένη Αλάσκα.

Σε κάποια στιγμή ο ήχος έγινε διαπεραστικός και το ύφος της χορογραφίας άλλαξε. Οι πέντε χορευτές έγιναν πιο βίαιοι, επιθετικοί, ο χορός έγινε πάλη. Οι χορευτές ήταν σωματίδια, μόρια, ηλεκτρόνια, στοιχεία και με την αλληλεπίδραση μάχονταν και συμφιλιώνονταν, δημιουργούσαν σχηματισμούς, ύλη, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Ηπιο και συγκινητικό, βίαιο και ακραίο το περιβάλλον της Αλάσκας, όπως άλλωστε και η καθημερινότητα των ανθρώπων...

Χόρεψαν οι: Νώντας Δαμόπουλος, Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Κοτσιφάκης, Κατερίνα Λιόντου, Ιωάννα Παρασκευοπούλου.

Σήμερα Τετάρτη 19 Ιουλίου  στο στούντιο του Μεγάρου στις 8 μ.μ. ανεβαίνει η παράσταση “Απόγειος” από την Πωλίνα Κρεμαστά και την Ομάδα Σύγχρονου Χορού “Creo”. 

Οι συντελεστές έχουν ως εξής: χορογραφία Πωλίνα Κρεμαστά, μουσικοί επί σκηνής: Μανούσος Κλαπάκης (μπεντίρ), Δημήτρης Μπρέντας (γκάιντα, κλαρίνο, καβάλ). Φωτισμοί Παντελής Μαντζανάς, κοστούμια Χριστίνα Λαρδίκου, σύμβουλος παραδοσιακών χορών - βοηθός χορογράφου Μενέλαος Κώτσος, εποπτεία έρευνας Νάνσυ Χαρμαντά, σύμβουλος παραγωγής Ορέστης Τάτσης. Παραγωγή: Ρέον (Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία). Χορεύουν: Πωλίνα Κρεμαστά, Θένια Αντωνιάδου.

Η παράσταση αφηγείται ένα ταξίδι χορού και μουσικής. Μια περιπλάνηση από το χθες προς το σήμερα, από το μαζί προς τη μνήμη, το συναίσθημα, την κάθαρση και τη λύση. Οι χορευτές περιπλανιούνται πάνω σε 6 «τοπία» νεόκτιστων χορών και σαρώνουν το χώρο και το ρυθμό με τα κινητικά τους μοτίβα. Οι δύο μουσικοί επί σκηνής συμπληρώνουν την κίνηση και την αφήγηση, επιλέγοντας είτε να αποδομήσουν είτε να επαναδομήσουν τα παραδοσιακά ακούσματα, ανασυνθέτοντας με αυτό τον τρόπο νέα. 

Παράλληλες εκδηλώσεις

- Σήμερα Τετάρτη και την Κυριακή στις 10 μ.μ. στο προαύλιο του Μεγάρου Χορού, θα γίνει η προβολή της ταινίας “Mr. Gaga” σε σκηνοθεσία Tomer Heymann στα αγγλικά και τα εβραϊκά με ελληνικούς υπότιτλους. 

Πρωταγωνιστής της ταινίας “Μίστερ Γκάγκα” του Τόμερ Χέυμαν είναι ο Οχάντ Ναχαρίν, από τους κορυφαίους και πιο χαρισματικούς χορογράφους της εποχής μας. Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στη ζωή και το έργο του κορυφαίου ισραηλινού χορογράφου, χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό από τις δουλειές του και τις πιο προσωπικές του στιγμές σε συνδυασμό με ένα πλούσιο ανέκδοτο υλικό και χορευτικά αποσπάσματα που κόβουν την ανάσα.

- Αύριο Πέμπτη στις 9 μ.μ. στο Κάστρο Καλαμάτας θα γίνει η παρουσίαση του απογευματινού σεμιναρίου της Μπάρμπαρας Κέιν και στις 10 μ.μ. ακολουθεί ρεσιτάλ πιάνου της Αλεξίας Μουζά.