Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2017 08:31

«Θουκυδίδης δραματικός: το θέατρο του πολέμου 2» από το «Διάζωμα» στην Αρχαία Μεσσήνη

Γράφτηκε από την

 

Την παράσταση «Θουκυδίδης δραματικός: το θέατρο του πολέμου 2» παρουσιάζουν το Σωματείο Διάζωμα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και το Μορφωτικό και Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης στις 12 και 13 Αυγούστου (επόμενο Σαββατοκύριακο) στις 9 μ.μ. Η είσοδος θα είναι δωρεάν.

Ο καθηγητής αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος και ο σκηνοθέτης - ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό γεγονός. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της τετραλογίας «Θουκυδίδης δραματικός: το θέατρο του πολέμου», με τίτλο «Πολέμου ειρωνείες: τα εν Πύλω και εν Ιθώμη δράματα», μία πρωτότυπη δραματοποίηση αποσπασμάτων από την «Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου» του Θουκυδίδη βασισμένη στα πολεμικά γεγονότα της Πύλου (425 π.Χ.) και της Ιθώμης.

Το χρονικό των ιστορικών γεγονότων αποτελεί σύνθεση του Πέτρου Θέμελη, ενώ το έργο  προλογίζει ο ίδιος, με τον Σταύρο Μπένο. Τη δραματοποίηση υπογράφει ο θεατρικός   συγγραφέας Γιάννης Λιγνάδης, υπό τη καλλιτεχνική επιμέλεια του Δημήτρη Λιγνάδη και σε σκηνοθεσία Γιάννη Παναγόπουλου. Την παράσταση εκτελεί πολυμελής θίασος Ελλήνων   και ξένων σπουδαστών και αποφοίτων δραματικών σχολών και κλασικών γραμμάτων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Η παράσταση είναι το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του αγγλόφωνου και ελληνόφωνου σπουδαστικού προγράμματος «Θουκυδίδης δραματικός: το θέατρο του πολέμου», που διοργανώνει για 2η συνεχή χρονιά το Μορφωτικό και Ερευνητικό Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ο κ. Μπένος παρουσίασε τους συντελεστές με θερμά λόγια. Πρώτος τοποθετήθηκε ο Σταμάτης Φριτζήλας εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ο οποίος μίλησε για το έργο αυτό και για τα ιστορικά στοιχεία που αφηγείται. Σημείωσε πως με τον τρόπο αυτό ζωντανεύει το έργο του Θουκυδίδη  και πως η Εφορεία είναι θετική στην παραχώρηση μνημείων (Εκκλησιαστήριο, Στάδιο, Θέατρο) για τέτοιους σκοπούς, πάντα με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι όροι που προβλέπονται. 

Ο καθηγητής κ. Θέμελης είπε πως είχε γράψει αυτό το κείμενο πριν από 20 χρόνια και τώρα ήρθε η ευκαιρία να αξιοποιηθεί. Μίλησε για τις λεπτομέρειες της αφήγησης, που για τον ίδιο ήταν τόσο συγκλονιστικές όσο και θεατρικές και τόνισε πως θεωρεί το θέατρο (και να παίζεις και να βλέπεις) ύψιστη εκπαιδευτική λειτουργία. 

Ο φιλόλογος Γιάννης Λιγνάδης μίλησε για το υφέρπον δραματικό στοιχείο που υπάρχει στην ιστορική αφήγηση του Θουκυδίδη, αλλά και για τη θεατρικότητά τους. «Το ευχάριστο είναι πως ο κόσμος δείχνει πως το έχει αγκαλιάσει το εγχείρημα» δήλωσε και ευχήθηκε το ίδιο να γίνει και στη Μεσσηνία. 

Ο κ. Μπένος σημείωσε πως η παραγωγή στοιχίζει 15.000 ευρώ, όμως εδώ στην Αρχαία Μεσσήνη έρχεται δωρεάν. Είπε πως το «Διάζωμα» θα δώσει 1.000 ευρώ για να στηρίξει την παραγωγή και πως ο ίδιος θα ζητήσει στήριξη και από χορηγούς. Η είσοδος θα γίνεται με δελτία εισόδου, τα οποία θα βγουν 2 ώρες πριν την έναρξη της παράστασης. Ο κόσμος θα πάρει αυτά τα δελτία με σειρά προτεραιότητας, δεν θα υπάρχουν προσκλήσεις. 

Τέλος η αρχαιολόγος Ανδρονίκη Μακρή αφιέρωσε όλο το εγχείρημα στον κ. Θέμελη και ευχαρίστησε: την Εφορεία Αρχαιοτήτων, τον κ. Φριτζήλα, το Δημοσθένη Κοσμόπουλο, την Ευαγγελία Μηλίτση, το υπουργείο Πολιτισμού, τους φύλακες, την Εταιρεία Μεσσηνιακών Σπουδών, το «Διάζωμα», τον κ. Μπένο, το Δήμο Μεσσήνης , το Ιδρυμα Στασινόπουλος – Βιοχάλκο. 

Γ.Σαρ.