Σάββατο, 26 Αυγούστου 2017 10:41

Ξεκίνησαν και συνεχίζονται οι «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες»

Με την υποδοχή και την παρουσίαση των συγκροτημάτων στο Λαογραφικό Μουσείο στην Ανω Πόλη Κυπαρισσίας έγινε η έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες» το βράδυ της Πέμπτης. Ετσι το 13ο Φεστιβάλ είναι γεγονός και η καρδιά του πολιτισμού και της παράδοσης, με επίκεντρο την Κυπαρισσία, θα χτυπά σε όλη την Τριφυλία καθώς σε διάφορες πόλεις της θα γίνουν παραστάσεις. 

Η έναρξη έγινε σε θερμό κλίμα όπου οι αποστολές από το Ισραήλ, την Γεωργία, την Εσθονία, το Ανατολικό Τιμόρ και την Ελλάδα (Ανθεια και Αριστεινό Αλεξανδρούπολης, αλλά και ο οικοδεσπότης Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας) παρουσίασαν ενημερωτικά βίντεο από τον τόπο τους και χορούς.

Το αρχικό καλωσόρισμα έγινε από το δήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα που σημείωσε πως είναι ένα φεστιβάλ πολιτισμού και εξωστρέφειας. Παράδοση, είπε, είναι η κληρονομιά του πολιτισμού στις επόμενες γενιές και αυτό επιτυγχάνεται. Ευχαρίστησε τον ΜΕΣΚ για την ανυπολόγιστη, όπως είπε, συνεισφορά του σε αυτό το Φεστιβάλ που έχει γίνει πλέον θεσμός: ένας θεσμό που ο δήμος με όποιο κόστος και κόπο θα συνεχίσει να τον υποστηρίζει. Ευχαρίστησε ακόμη την Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την προβολή της διοργάνωσης και όλους όσοι τη στηρίζουν.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΜΕΣΚ Σόνια Τουρκολιά επισήμανε ότι τα φεστιβάλ είναι ένα ταξίδι μέσα στις γειτονιές του κόσμου, σημειώνοντας επίσης ότι «τα καλούπια σπάνε, από την ψυχή των καλεσμένων μας». Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Δήμο και την Περιφέρεια, είπε, και σε όλους τους Κυπαρίσσιους φίλους του ΜΕΣΚ που στηρίζουν αυτό το φεστιβάλ. «Μπορεί ο ΜΕΣΚ να το γέννησε όμως οι χορηγοί είναι πάντα στο πλευρό μας και μας στηρίζουν, όλοι αυτοί το μεγάλωσαν σαν ένα δικό τους παιδί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την έναρξη του φεστιβάλ κήρυξε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Ανδρέας Μπουγάς, σημειώνοντας ότι από την πλευρά του φορέα θα γίνει ό,τι το καλύτερο γίνεται για να βιώσουν οι επισκέπτες σύλλογοι την ελληνική φιλοξενία και να γίνουν πρεσβευτές του τόπου μας.

Οσον αφορά το πρόγραμμα, η κεντρική εκδήλωση θα γίνει σήμερα Σάββατο στην κεντρική πλατεία της Κυπαρισσίας.

Χθες Παρασκευή βράδυ είχε προγραμματιστεί εκδήλωση στην πλατεία των Γαργαλιάνων.

Την Κυριακή το βράδυ παράσταση θα δοθεί στο Κοπανάκι και τη Δευτέρα στα Φιλιατρά.

Την Τρίτη το απόγευμα στην παραλία του Αϊ-Λαγούδη στην Κυπαρισσία, με πάρτι θα γίνει η λήξη και ο αποχαιρετισμός.

Κ.Μπ.