Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2017 07:53

«Ο μικρός Μανουήλ και η Σολομώντεια λύση» στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

Ο τσακωμός δύο παιδιών για μια κούκλα εμπνέει τον παππού τους να τους διηγηθεί μια ιστορία, μια ιστορία για την αγάπη που δεν εκμεταλλεύεται τους άλλους, που δεν θέλει οι άνθρωποι να πολεμάνε και να ζουν με μίση και πάθη, αλλά τους διδάσκει πόσο ακριβό δώρο είναι να αγαπάς χωρίς ανταλλάγματα.

Αυτό είναι το έργο του Γιάννη Καλατζόπουλου “Ο μικρός Μανουήλ και η Σολομώντεια λύση”, που κάνει πρεμιέρα αυτή την Κυριακή στις 11.30 π.μ. στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας (οδό Δημοσθένους 2), σε σκηνοθεσία Αννέτας Παπαθανασίου. Το έργο είναι βασισμένο σε έναν κινέζικο μύθο του 13ου αι., από τον οποίο ο Μπέρτολτ Μπρεχτ εμπνεύστηκε το διάσημο θεατρικό έργο “Ο κύκλος με την κιμωλία”.  

Χθες, οι συντελεστές της παράστασης μίλησαν για τη δουλειά τους και τα μηνύματα που επιδιώκουν να περάσουν στα παιδιά και τους μεγάλους που... αισθάνονται παιδιά. Να τραβήξουν την προσοχή τους από την ταμπλέτα και το κινητό τηλέφωνο και να τα παροτρύνουν να παίξουν θέατρο, με ό,τι σκαρφιστούν εκείνη την ώρα και φορώντας τα παλιά ρούχα του παππού και της γιαγιάς! Αλλωστε, και η παράσταση όπως εξελίσσεται είναι ένα θεατρικό έργο, που παίζεται παράλληλα με ένα άλλο: μια οικογένεια παίζει θέατρο για να διασκεδάσει και να διδάξει τα παιδιά της για την ειλικρινή αγάπη, την πίστη και την αφοσίωση και παράλληλα ξεδιπλώνεται στη σκηνή η ιστορία ενός παιδιού το οποίο μια υπηρέτρια σώζει από τις μοχθηρές διαθέσεις της έκπτωτης αρχόντισσας... 

Παρούσα στη συνέντευξη Τύπου ήταν και η πρόεδρος της “Φάρις” Αναστασία Μπελογιάννη, η οποία ενημέρωσε ότι οι παραστάσεις για το κοινό θα δίνονται Κυριακές στις 11.30 π.μ. και τις άλλες μέρες το έργο θα βλέπουν οι μαθητές από τα σχολεία, μετά από συνεννόηση - για τις παραστάσεις των σχολείων μπορεί λοιπόν κανείς να καλεί στο 27210 82616, 6983-581023.  

Παίζουν οι: Καλλιρρόη Βελέντζα, Εύη Γιαννακοπούλου, Αγγελος Μαρίνης, Απόστολος Μεσσανάκης, Αρης Τσαμπαλίκας, Γιώργος Τσαπόγας. Η σκηνοθεσία είναι της Αννέτας Παπαθανασίου, τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Κομπόγιωργας και τη μουσική ο Δημήτρης Λέκκας. Οι φωτισμοί είναι του Παναγιώτη Μανούση και βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Γιώργος Τσαπόγας. 

Μιλώντας για την παράσταση η σκηνοθέτιδα Αννέτα Παπαθανασίου και οι υπόλοιποι ηθοποιοί και συντελεστές υποσχέθηκαν ότι μικροί και μεγάλοι θα διασκεδάσουν μέσα από το χορό και το τραγούδι, θα χαρούν ένα όμορφο σκηνικό, αλλά και θα διδαχθούν αξίες όπως η αυταπάρνηση, η αλληλοβοήθεια, η αγάπη και η συλλογικότητα. Η παράσταση αντιπροτείνει στην βία, στον ατομικισμό και στην αγάπη για το κέρδος, την ανιδιοτέλεια, τη δικαιοσύνη και την αληθινή αγάπη.

Η σκηνοθεσία ακολουθεί το παιχνίδι του θεάτρου, το οποίο υπάρχει και μέσα στο ίδιο το έργο, όπου οι 15 ρόλοι παίζονται από 6 ηθοποιούς με γρήγορες εναλλαγές. Οι θεατές παρακολουθούν τις θεατρικές μεταμορφώσεις και γίνονται συμμέτοχοι στη μαγεία του θεάτρου.

Ν.Κ.