Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017 08:29

14 σπουδαστές της Καλών Τεχνών ζωγραφίζουν την Καλαμάτα (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Την Καλαμάτα ζωγραφίζουν 14 σπουδαστές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, εμπνεόμενοι από τις ομορφιές της, αρχίζοντας από την παραλία, από το μόλο του “Πανελληνίου”, από το σημείο του φάρου που αποτύπωσε ο σπουδαίος ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης.

Είναι σπουδαστές από το Α’ Εργαστήρι Ζωγραφικής της Σχολής, που συνοδεύονται από τον καθηγητή τους Αγγελο Αντωνόπουλο, κοσμήτορα της Α.Σ.Κ.Τ. και αντιπρόεδρο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Σήμερα οι σπουδαστές που δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την Καλαμάτα, πρόκειται να ανέβουν στο κάστρο και να ζωγραφίσουν την πόλη, καταθέτοντας τη δική τους καλλιτεχνική ματιά από ψηλά.

Η επίσκεψή τους είναι για μια εβδομάδα και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Πρόσθεση”, που αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας του Εικαστικού Τομέα της “Φάρις” του Δήμου Καλαμάτας και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. 

Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ, στη Δημοτική Πινακοθήκη “Α. Τάσσος”, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης των έργων των 14 σπουδαστών “Ζωγραφίζοντας την Καλαμάτα”, που θα διαρκέσει ένα μήνα. Τα έργα θα αξιολογηθούν, θα δοθούν βραβεία και ένα μέρος τους θα δοθεί στην Πινακοθήκη και θα τοποθετηθούν στο νέο Δημαρχείο.

Ο διευθυντής του Εικαστικού Τομέα της “Φάρις” Παναγιώτης Λαμπρινίδης ενημέρωσε ότι με το πρόγραμμα “Πρόσθεση” ο Τομέας επισκέφθηκε το Μάιο την Α.Σ.Κ.Τ., τώρα ανταποδίδεται η επίσκεψη και τον ερχόμενο Μάρτιο θα γίνει έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης μας.

Ο κ. Λαμπρινίδης ευχαρίστησε την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και κυρίως τον κοσμήτορα κ. Αντωνόπουλο, με τον οποίον υπάρχει μακρόχρονη συνεργασία.

Ο καθηγητής της Α.Σ.Κ.Τ. Αγγελος Αντωνόπουλος ευχαρίστησε το δήμαρχο Καλαμάτας που πάντοτε στηρίζει της δράσεις τους και τον Π. Λαμπρινίδη, γιατί όπως παρατήρησε, “χωρίς αυτόν δεν θα δημιουργούσαμε αυτή τη σχέση, με 6 - 7 χρόνια συχνή κοινή δράση”. Σημείωσε ότι “μια ομάδα σπουδαστών ήρθε να δουλέψει εμπνεόμενη από την πόλη. Να κάνουμε μια δράση ζωντανή, ένα live”. Διευκρίνισε ότι “τώρα ο θεατής, ο κάτοικος της Καλαμάτας μπορεί να δει πώς δημιουργείται ένα εικαστικό έργο. Να συνειδητοποιήσει πως λειτουργεί ο εικαστικός για να δημιουργήσει ένα έργο προβάλλει τη δική του προσωπική ματιά. Παρουσία των θεατών αυτό δε γίνεται συχνά και είναι το ιδιαίτερο που έχει αυτή η δράση”.

Ο κοσμήτορας της Σχολής δεσμεύτηκε ότι “θα κάνουμε και άλλα πράγματα, είμαστε στη διάθεση του δήμου”.

Από τους σπουδαστές - ζωγράφους ο Σπύρος παρατήρησε ότι “ο καθένας δημιουργεί με το δικό του τρόπο. Στόχος είναι να περάσουμε καλά, γιατί έτσι θα βγει και κάτι ωραίο”. Μας ενημέρωσε ότι είναι πρώτη φορά που έρχεται στην Καλαμάτα και δήλωσε εντυπωσιασμένος: “Εχει και βουνό και θάλασσα και νεοκλασικά κτήρια. Με εμπνέει και σήμερα βοηθάει και ο καιρός, γιατί χθες είχε συννεφιά”.

Η Δήμητρα που αποτύπωνε την παραλία και το φάρο κεντώντας, επεσήμανε: “Μου αρέσει το κέντημα. Στην Καλαμάτα υπάρχει μια παράδοση με το κέντημα και το μετάξι”. Σημείωσε πως “μου αρέσει πάρα πολύ εδώ, ο φάρος, οι σκιές και τα χρώματα. Μας ενδιαφέρει και το έργο του Παρθένη. Είναι μια καινούργια εμπειρία, είναι πολύ όμορφη και ήσυχη πόλη η Καλαμάτα και μου αρέσει η ευθεία, το ό,τι δεν έχει ανηφόρες”.

Γ.Σ.