Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018 08:27

Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

 

 

Με αναμενόμενη την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην έκθεση, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στην έναρξη, ξεκινά αύριο Σάββατο 17 Μαρτίου ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, που θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 23 του μήνα.

Ο Μαραθώνιος γίνεται ταυτόχρονα σε 34 σημεία στην Ελλάδα και φέτος συμμετέχει και η Πύλος. Ο Γ. Κατρούγκαλος θα σημάνει με ανάγνωση την έναρξη, αλλά και θα εγκαινιάσει την έκθεση «Η σχέση της Καλαμάτας με τη Γαλλία μέσα στο χρόνο: από το Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο έως σήμερα», που θα κρατήσει έως και τη λήξη του μαραθωνίου στο Πνευματικό Κέντρο.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και, κατόπιν συνεννόησης, θα υπάρχει η δυνατότητα ξενάγησης στην ελληνική και στη γαλλική γλώσσα. Τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί η εκδήλωση «Αίσωπος και Λαφονταίν: μια διαλεκτική σχέση με παιδαγωγικές προεκτάσεις» σε συνεργασία με την Ενωση Μεσσήνιων Συγγραφέων. Η βραδιά απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς και γονείς και θα γίνει στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης στις 6.30 μ.μ. Μετέχουν οι: Αντωνία Παυλάκου φιλόλογος, Γαρυφαλλιά Τεριζάκη νηπιαγωγός.

Στην εβδομάδα των εκδηλώσεων συμμετέχουν πάνω από 150 αναγνώστες μαθητές, καθηγητές και ιδιώτες, και τα εξής σχολεία: 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας (υπεύθυνη καθηγήτρια Ουρανία Σκλήκα), καθώς και τα Δημοτικά Σχολεία: 6ο και 18ο Καλαμάτας, 1ο και 2ο Χώρας (υπεύθυνη καθηγήτρια Sylvie Dufrèsne), Βαλύρας, Εύας, Αρφαρών (υπεύθυνη καθηγήτρια Μαρία – Ελένη Δημάκου), καθώς και

το 2ο Καλαμάτας (υπεύθυνη καθηγήτρια Αικατερίνη Μπουγιούκου), το Γυμνάσιο Αρφαρών (υπεύθυνη καθηγήτρια Βασιλική Παπαχριστοπούλου) και το 4ο Λύκειο Καλαμάτας (υπεύθυνη καθηγήτρια Βασιλική Πανταζή). Επίσης συμμετέχουν τα Κέντρα Γαλλικής Γλώσσας «Κάλλια Ταβουλάρη», «Saint-Exupéry» και «Ma cour de français». Υπεύθυνες καθηγήτριες του ιδιωτικού τομέα για την εβδομάδα του Μαραθώνιου Γαλλοφωνίας είναι η Κάλλια Ταβουλάρη, η Ευρυδίκη Εξαρχάκου και η Ειρήνη Κυριακού.

Φιλική συμμετοχή στις εκδηλώσεις θα έχει η Παιδική και Νεανική Μοντέρνα Χορωδία “Hacuna Matata” του Γιώργου Σκλήκα. Την αφίσα του event φιλοτέχνησε ο Αρης Κορομηλάς.

Οι δράσεις στην Πύλο θα φιλοξενηθούν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, το ίδιο διάστημα, από τις 11 π.μ. κάθε μέρα. Σε αυτές συμμετέχουν μαθητές των σχολείων Πύλου, Μεθώνης, Κορώνης, Χώρας, Χανδρινού, μέλη συλλόγων, κάτοικοι του δήμου και των γύρω περιοχών. Το συντονισμό έχει η καθηγήτρια Χριστίνα Πόπορη, ενώ την Οργανωτική Επιτροπή αποτελούν οι Χριστίνα Πόπορη, Ηλιάνα Κονδυλοπούλου, Στάθης Κούβελας, Βερόνικα Ευσταθίου, Κυριάκος Καμπάδαης, Μυρσίνη Σπανού, Αριστοξένη Καδή, Αναστασία Τσετσέκου και Μαρία Τζιφή.

Ο τελικός αριθμός αναγνωστών είναι 173. Την ψηφιακή υποστήριξη της έκθεσης και τη διαδικτυακή φιλοξενία παρέχει ο “Σπόρος”.