Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 16:17

Ομαδική έκθεση χαρακτικής στην Καλαμάτα

 

Τις πόρτες της ανοίγει σήμερα και επίσημα στις 8 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας η έκθεση χαρακτικής με τίτλο “Ομοιότητες στη διαφορά: Πολωνική κι Ελληνική Σύγχρονη Χαρακτική”.

Την ενδιαφέρουσα δράση επιμελείται η Πολωνή καλλιτέχνης Μάικα Ντοκούντοβιτς, η οποία βρίσκεται στην Καλαμάτα μέσω του προγράμματος “Erasmus+” (Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία). Η έκθεση διοργανώνεται από τον οργανισμό νεολαίας και εκπαίδευσης Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων (Κ.Α.ΝΕ), στο πλαίσιο των εορτασμών των 10 χρόνων από την ίδρυσή του και σε συνεργασία με τις Σχολές Καλών Τεχνών της Ακαδημίας του Βρότσλαβ της Πολωνίας και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 43 έργα των καθηγητών και των φοιτητών των δύο σχολών, ενώ την πόλη θα επισκεφτούν και κάποιοι από τους καλλιτέχνες (Μαρίνα Μπόμπου και Γιάννης Αναστασίου) για να παραβρεθούν στα εγκαίνια. Θα είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε μέρα 8 – 2 μ.μ., 5 – 9 μ.μ. και το Σαββατοκύριακο 5 – 9 μ.μ., ενώ θα διοργανωθούν και παρουσιάσεις για σχολεία και το κοινό. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Τα πρωινά ο χώρος θα είναι διαθέσιμος για τα σχολεία όπου εκτός από την παρουσίαση των έργων θα υπάρχει δυνατότητα παρουσίασης στους μαθητές της ιστορίας της χαρακτικής, των εργαλείων, βασικών τεχνικών και της τεχνικής της εκτύπωσης - linocut.  Για προγραμματισμό επίσκεψης σχολείου: 6934-098331 (Ναντιάνα Κουτίβα). 

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα της έκθεσης έχει ως εξής: 25 Απριλίου 8 μ.μ. εγκαίνια. 28 Απριλίου 5.30 μ.μ. δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. 30 Απριλίου 5 μ.μ. παρουσίαση βιβλιοδεσίας, 7 μ.μ. παρουσίαση χαρακτικής. 5 Μαΐου 7 μ.μ. ξενάγηση.

Τα ονόματα των καθηγητών και των φοιτητών είναι τα εξής: Πολωνία: prof. Anna Janusz-Strzyż, prof. Przemysław Tyszkiewicz

asst. prof. Agata Gertchen, asst. prof. Mariusz Gorzelak, asst. prof. Sebastian Łubiński, Chlebowska Anna, Czudżak Aleksandra, Dokudowicz Majka, Domaradzka Malwina, Dulska Anna, Epa Klementyna, Fedro Katarzyna, Filipowicz Beata, Gramatyk Olena, Grobelka Alicja, Hunczak Iraida, Klmach Barbara, Koman Aleksandra, Kamil Lach, Marcinowska Weronika, Mosoń Oliwia, Patecka-Lasek Justyna, Puzoń Anna, Tyrbuczy Ada , Stachowiak Magdalena, Sochańska  Monika, Sobieska Daria, Szołtysek Sylwia , Weber Magda, Ziober-Król Dominika. Ελλάδα: καθ. Σαχίνης Ξενής, special educational stuff Φραγκουλίδου Ράνια, Αγάθου Χρύσα, Αμπατζής Στέφανος, Αναστασίου Ιωάννης, Κορομβόκη Αφροδίτη, Κυρκόπουλος Ηλιος, Μανιός Μανώλης, Μπόμπου Μαρίνα, Παπαθεοδώρου Αντωνία, Πέρρου Κατερίνα, Πολιτάκη Ειρήνη, Ταράλη Ναυσικά, Τάσιος Ευάγγελος, Τζάρα Αννα.