Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018 17:58

Καλαμάτα: Το Σάββατο το ρεσιτάλ πιάνου με τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο

Ρεσιτάλ πιάνου με τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο θα δοθεί στη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών "Βικτωρία Γ. Καρέλια" το Σάββατο 30 Ιουνίου στις 9.00 μ.μ., στην οδό Σταδίου 64 στην Καλαμάτα.

Αρχικά η παράσταση ήταν προγραμματισμένη για αύριο, αλλά ο καιρός χάλασε τα σχέδια των διοργανωτών, που αποφάσισαν τελικά την αναβολή για το Σάββατο.

Οσον αφορά την προπώληση εισιτηρίων, γίνεται στο κτήριο του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας «Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών Βικτωρία Γ. Καρέλια» από τις 9 π.μ., έως και αύριο, κατά την διάρκεια της λειτουργίας του χώρου της έκθεσης (Τρίτη 9 π.μ. – 2 μ.μ., Τετάρτη 9 π.μ. – 2 μ.μ., 5.30 – 8.30 μ.μ.).

Στον προαύλιο του εκθεσιακού χώρου του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας που στεγάζει την Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια” ξεκινά ο κύκλος θερινών εκδηλώσεων με τίτλο “… Με φως καταμεσής του κόσμου…”. Η πρώτη εκδήλωση που θα γίνει αύριο, θα φιλοξενήσει τον μεγάλο Ελληνα πιανίστα και συνθέτη Βασίλη Τσαμπρόπουλο σε μουσικές δημιουργίες του από την διεθνή του δισκογραφία, από το 2000 μέχρι σήμερα. Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος, λίγο καιρό πριν την ηχογράφηση της νέας του διεθνούς δισκογραφικής παραγωγής, παρουσιάζει μια ιδιαίτερη πιανιστική συναυλία για το κοινό της Καλαμάτας. Ενα πρελούδιο, ένα πρώτο άκουσμα, καλλιτεχνικό προανάκρουσμα της νέας του μουσικής για πιάνο και, την ίδια στιγμή, ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο ψηλαφώντας όλες τις σελίδες της ξεχωριστής μουσικής του μέσα από τις βραβευμένες ηχογραφήσεις του για την ECM, από τις αρχές του 2000 μέχρι σήμερα.

Μουσική ξεχωριστή, πρωτότυπη και εσωστρεφής μέσα από τα ιδιαίτερα χρώματα της. Το nordic στοιχείο και η ομίχλη του μακρινού Βορρά μοιάζει να συναντά απρόοπτα στο ταξίδι του την απλότητα του τοπίου και τη δροσιά της αύρας της φωτεινής Μεσογείου. Κάποιοι Ελληνικοί μουσικοί δρόμοι με άρωμα ανατολής δείχνουν να εναρμονίζονται φυσικά και ανεπιτήδευτα με τον απόηχο της κλασσικής μουσικής, η οποία αποτελεί πάντα την πηγή έμπνευσης και τη βασική μουσική ταυτότητα της δημιουργίας του Βασίλη Τσαμπροπουλου. Πιανίστας βιρτουόζος και δεξιοτέχνης στο κλαβιέ, μέσα από τις πιο απαιτητικές σελίδες της πιανιστικης φιλολογίας, δεν διστάζει να μην προβάλλει στη μουσική του την μεγάλη δεξιοτεχνία του, αλλά να σμιλεύει τον ήχο αφήνοντας τον να δημιουργεί χρώματα. Να πλάθει μικρές ιστορίες, μα κυρίως να δημιουργεί το χώρο εκείνον, για να συνθέτει ο ίδιος ο ακροατής, μέσα από την υφή και το χρώμα της ψυχής του την δική του, την προσωπική του ιστορία. Η μουσική για τον Βασίλη Τσαμπροπουλο πλάθεται, ζει και αναπνέει μέσα σε αυτόν τον πολύ προσωπικό χώρο της «ερώσας» ψυχής. Καταφέρνει να εισχωρήσει μόνον όταν η ίδια η ψυχή το επιθυμήσει πολύ, το ζητήσει αληθινά και αφήσει ανοιχτή την πόρτα… τις πιο πολλές φορές όμως μένει κλειστή επειδή συνήθως κλειδώνει από μέσα.

Για πληροφορίες: 27210 86923, τιμή εισιτηρίου 20 ευρώ.