Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2018 17:08

Παρουσιάστηκε το έργο “InHeriT” για την πολιτιστική κληρονομιά

Παρουσιάστηκαν στην Αθήνα τα αποτελέσματα του έργου “InHeriT: H Πολιτιστική Κληρονομιά ως Πηγή Βιώσιμης Ανάπτυξης”, εταίρος στο οποίο είναι -μεταξύ άλλων φορέων- και το Μανιατάκειον Ιδρυμα.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του InHeriT -ενός τριετούς διεπιστημονικού προγράμματος ERASMUS+- έγινε τη Δευτέρα 18 Ιουνίου στο κεντρικό κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία του πρύτανη Μελέτιου - Αθανασίου Δημόπουλου.

Σκοπός του InHeriT, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, είναι “η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την οικονομική και κοινωνική αξία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και τον καίριο ρόλο της στη δημιουργία τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, συμβάλλοντας έτσι στην οικοδόμηση μιας «έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομίας» στην Ευρώπη με υψηλά επίπεδα απασχόλησης, παραγωγικότητας και κοινωνικής συνοχής”.

Οι εταίροι του InHeriT είναι τέσσερα πανεπιστήμια, η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης (συντονιστής), ο Τομέας Ανάπτυξης και Διεθνούς Οικονομικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, το Business School του Πανεπιστημίου Middlesex του Λονδίνου και η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου Κύπρου, καθώς και τρία κοινωφελή ιδρύματα, το Μανιατάκειον Ιδρυμα (Αθήνα και Μεσσηνία), το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Χανιά) και το Fondazione Flaminia (Ραβέννα, Ιταλία). Το πρόγραμμα ενώνει τις προσπάθειες επτά φορέων από τέσσερις χώρες προκειμένου να μελετήσουν την αρμονική σύζευξη αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς και βιώσιμης ανάπτυξης.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ Παναγιώτης Τουρνικιώτης, η καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Σοφία Εφραίμογλου και η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πολυτεχνείο Κρήτης Αμαλία Κωτσάκη, η οποία αντικατέστησε τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη που λόγω κωλύματος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Τον συντονισμό της παρουσίασης ανέλαβε η Λίνα Μενδώνη αρχαιολόγος στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος έκανε εκ μέρους των εταίρων ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Γεώργιος Μέργος.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση -την οποία παρακολούθησε πλήθος επιστημόνων με ενδιαφέροντα στην πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και ο βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος- απηύθυνε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος- Αθανάσιος Δημόπουλος.