Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018 07:54

Συνέδριο Ακουστικής Οικολογίας από σήμερα στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Συνέδριο Ακουστικής Οικολογίας από σήμερα στην Καλαμάτα

 

Από σήμερα Πέμπτη 27 ως και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου η Καλαμάτα φιλοξενεί το 5ο εθνικής εμβέλειας Συνέδριο Ακουστικής Οικολογίας, με θέμα «Ηχος, Βίωμα, Εκπαίδευση».

Ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, επιστήμονες και κοινό από όλη την Ελλάδα θα συγκεντρωθούν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, για να συζητήσουν διεπιστημονικά τις σύγχρονες εξελίξεις του ήχου στη ζωή μας - δίνοντας έμφαση σε θέματα εκπαίδευσης.

Το συνέδριο έχει ελεύθερη είσοδο και περιλαμβάνει επίσης βιωματικά εργαστήρια, για τα οποία χρειάζεται απλώς μια ηλεκτρονική προεγγραφή προτεραιότητας, στην ιστοσελίδα του συνεδρίου: http://sound.sch.gr/acouexpedu

Στην ίδια σελίδα υπάρχει και το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου.

Ποιος είναι όμως ο σκοπός μιας τέτοιας διοργάνωσης;

Η καθημερινότητά μας κατακλύζεται από ακούσματα, φυσικά και τεχνητά, που επιδρούν σημαντικά στη ζωή μας, καθώς τίποτα δε μπορεί να σταματήσει τον ήχο, ο οποίος μας διαπερνά ακόμη κι όταν δεν τον ακούμε. Ιδιαίτερα στο σχολείο και τη μάθηση, ο ήχος, ο θόρυβος και ο κόσμος τους είναι καθημερινά στοιχεία καθοριστικά για τη μικρή σχολική κοινωνία άμεσα - και την κοινωνία μας έμμεσα. Ολα αυτά τα θέματα θα διερευνηθούν στο πλαίσιο του συνεδρίου, εστιάζοντας σε σύγχρονες έννοιες της Ακουστικής Οικολογίας, όπως για παράδειγμα το «ηχοτοπίο».

Σήμερα Πέμπτη, οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 9.30 π.μ. με χαιρετισμούς και θ' ακολουθήσει η πρώτη συνεδρία με γενικό θέμα «Ακουστική Οικολογία» και 5 επιμέρους εισιγήσεις. Μετά από ένα διάλειμμα για καφέ, στις 11.40 π.μ. σειρά έχει η δεύετρη συνεδρία με θέμα «Ηχος και Πολιτισμός», που περιλαμβάνει 3 εισηγήσεις.

Ακολουθεί, μετά το μεσημεριανό διάλειμμα, η τρίτη συνεδρία στις 3 μ.μ. με γενικό τίτλο «Ακουστική Οικολογία: Φορείς και Πρόσωπα» και 4 θεματικές που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ηχοτοπία 2007», διάρκειας 30 λεπτών. Τέλος, από τις 6.30 το απόγευμα ως τις 8.30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ένας ηχοπερίπατος στην Καλαμάτα.

Το 5ο Συνέδριο Ακουστικής Οικολογίας αποτελεί συνδιοργάνωση της Διεύθυνσης Π.Ε. Μεσσηνίας με την Ελληνική Εταιρεία Ακουστικής Οικολογίας και υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Δήμο Καλαμάτας. Υλοποιείται δε στο πλαίσιο του Εθνικού Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης «Ηχος: Περιβάλλον, Ανθρωπος, Πολιτισμός» (http://sound.sch.gr), από το Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Π.Ε. Μεσσηνίας, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και θεσμικών τοπικών, περιφερειακών και εθνικών φορέων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΔΩ


NEWSLETTER