Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019 08:46

Ο εορτασμός της εθνικής επετείου στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την

Με την καθιερωμένη παρέλαση στην οδό Αριστομένους, στις 11 το πρωί, κορυφώνονται μεθαύριο Δευτέρα στην Καλαμάτα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και τη Βουλή ο βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας, ενώ εκπρόσωπος του προέδρου της Ν.Δ. θα είναι ο πρώην υπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, στις 10.30 το πρωί θα τελεστεί η δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής, κατά την οποία θα προστή ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Μετά τη δοξολογία, τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο διευθυντής του 21ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας Κωνσταντίνος Τζαννής.

Στη συνέχεια, στην πλατεία 23ης Μαρτίου θα κατατεθούν στεφάνια, από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της Βουλής, τον ανώτερο διοικητή Φρουράς Καλαμάτας, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, το δήμαρχο Καλαμάτας και τους εκπροσώπους των Ενώσεων Απόστρατων Στρατού Ξηράς και Αεροπορίας Ν. Μεσσηνίας και όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων του νομού.

Στις 11 θα ξεκινήσει η παρέλαση στην Αριστομένους, στην οποία θα μετάσχουν μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, μέλη χορευτικών - παραδοσιακών συλλόγων, πρόσκοποι και μέλη του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών, μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης - παράρτημα Ν. Μεσσηνίας, του Τμήματος Εθελοντριών Ερυθρού Σταυρού, του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών του Ε.Ε.Σ. και αντιπροσωπευτικά τμήματα Πεζικού και Αεροπορίας.

 

Στη Μεσσήνη

Το πρόγραμμα εορτασμού της 25ης Μαρτίου ανακοίνωσε ο Δήμος Μεσσήνης. Αναλυτικά:

«23 Μαρτίου

Από της 8ης πρωινής, γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Δημοτικών Καταστημάτων, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Τραπεζών και οικιών μέχρι τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου.

24 Μαρτίου

Φωταγώγηση των Δημοσίων, Δημοτικών Καταστημάτων, Καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ. και Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου.

25 Μαρτίου

Δημοτική Κοινότητα Μεσσήνης

9.15: Συγκέντρωση των σημαιοφόρων και παραστατών όλων των Σχολείων παρουσία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Νότια του Ηρώου δημοτικό χώρο (Πεζόδρομος Εθνικής Τράπεζας).

9.30: Παράταξη στο χώρο μπροστά από τη Σημαία – Επαρση Σημαίας.

9.35: Μετάβαση των ανωτέρω, με προπορευόμενη τη Δημοτική Φιλαρμονική στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη. Παράταξη μπροστά στον Ιερό Ναό.

9.40: Προσέλευση των Αρχών, των Διοικητικών Συμβουλίων και μελών των Σωματείων και Οργανώσεων της πόλης με τα λάβαρά τους.

9.45: Αφιξη του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου.

10.00: Δοξολογία. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την κ. Μπατσιόλα Πηνελόπη, μηχανολόγο, καθηγήτρια του ΕΠΑΛ Μεσσήνης. Μετά το πέρας της Δοξολογίας θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο προαύλιο του Ιερού Ναού, ενώπιον του ιστορικού μνημείου της προτομής του Μητροπολίτου Ιωσήφ Ανδρούσης.

10.30: Συγκέντρωση στη Κεντρική Πλατεία. Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο.

Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Εθνικών Ηρώων.

Χαιρετισμός Δημάρχου - Κατάθεση στεφάνων

11.00: Παρέλαση των μαθητών, των μαθητριών και των Συλλόγων της Δ.Κ. Μεσσήνης στην οδό Πολυτεχνείου παρουσία των Αρχών.

11.30: Εθνικοί χοροί στην Κεντρική Πλατεία από το Χορευτικό τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών του Δήμου Μεσσήνης και τμήματα των συλλόγων «Οι Φίλοι της Μεσσήνης» και «Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεσσήνης».

18.00: Υποστολή σημαίας με φροντίδα του Α.Τ. Μεσσήνης και της Φιλαρμονικής. Τελετάρχης ορίζεται ο κ. Μιχαήλ Μπιζύμης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης.

Οι ιερείς παρακαλούνται να φροντίσουν για την ιεροτελεστία. Οι διευθυντές των σχολείων για το πρόγραμμα των σχολείων. Οι διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων για τον σημαιοστολισμό, την τάξη και την κίνηση των οχημάτων. Οι εκπρόσωποι του Δημάρχου Μεσσήνης για τον συντονισμό των εκδηλώσεων».

 

Στην Τριφυλία

Λαμπρός θα είναι και φέτος ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Δήμο Τριφυλίας.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή στην Κυπαρισσία στις 5 το απόγευμα θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο της Ανω Πόλης, θα γίνουν καταθέσεις στεφάνων και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί δρώμενο με θέμα «Η απελευθέρωση της Αρκαδιάς». Στις 6 θα τελεστεί μέγας πανηγυρικός εσπερινός στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κυπαρισσίας.

Τη Δευτέρα θα τελεστεί αρχιερατική θεία λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κυπαρισσίας, όπου στις 10 π.μ. θα γίνει επίσημη δοξολογία χοροστατούντος του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου. Μετά τη δοξολογία εντός του ναού θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από την Ιωάννα-Σουλτάνα Κοτσώρη διδάκτορα Αρχαίας Ηθικής Φιλοσοφίας, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την παρέλαση των μαθητών από τα σχολεία και τους συλλόγους της πόλης στις 11.30 το πρωί.

Στα Φιλιατρά η δοξολογία θα τελεστεί στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας στον Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου. Μετά το πέρας της οι παρευρισκόμενοι με επικεφαλής τη Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών θα μεταβούν στην κεντρική πλατεία προ του ηρώου, όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, θα γίνουν καταθέσεις στεφάνων, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Παναγιώτη Σάκκουλα διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και θα γίνει ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με τη μαθητική παρέλαση και αμέσως μετά την παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών από τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της πόλης. Τέλος στις 5 μ.μ. θα γίνει παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών στην κεντρική πλατεία από μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Φιλιατρών.

Κ.Μπ.