Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012 10:25

Στην Κορώνη η καρδιά της μεσογειακής διατροφής

 

Στην Κορώνη χτυπούσε η καρδιά της μεσογειακής διατροφής από την Τετάρτη 22 έως το Σάββατο 25 Αυγούστου.

Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων με στόχο τη διαφύλαξη και την προώθηση της μεσογειακής διατροφής ως πολιτιστικό αγαθό, ενταγμένο στον κατάλογο της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, σύμφωνα με την από 16 Νοεμβρίου απόφασή της.

Την Πέμπτη ο δήμαρχος Πύλου–Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης καλωσόρισε στην εναρκτήρια ομιλία του το δήμαρχο του Cilento Stefano Pisani, τον πρόεδρο του Εθνικού Πάρκου του Cilento Amilcare Troiano και το δημοτικό σύμβουλο του Chefchaouen εντεταλμένο του δημάρχου, Mohamed Ben Imran οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του και ταξίδεψαν στην Κορώνη. Στην ημερίδα της Πέμπτης, η οποία έγινε στον αύλειο χώρο της Παναγίας της Ελεήστριας και είχε τίτλο «Πολιτισμός της ελιάς και της αμπέλου: συμβολή, προοπτικές και δίκτυο πόλεων» απηύθυναν χαιρετισμό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο πρέσβης της Κύπρου Ιωσήφ Ιωσήφ, ο βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα και ο διαχειριστής του ΕΟΟΣ Marco Polo System Pietrangelo Petteno. Επίσης, παραβρέθηκε και ο κοινοτάρχης του Αγρού της Κύπρου. Η Κοινότητα του Αγρού έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθεί στο δίκτυο των εμβληματικών κοινοτήτων. Στην ημερίδα μίλησαν: η ερευνήτρια του Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» δρ. Χρυσούλα Τάσσου, ο πρόεδρος του Δικτύου Ελαιοπαραγωγικών Πόλεων της Μεσογείου Enrico Lupi.

Την Παρασκευή ακολούθησε η ημερίδα «Μεσογειακή διατροφή στις Αφρικανικές χώρες, δίκτυο πόλεων» την οργάνωση της οποίας είχε το Μανιατάκειον Ιδρυμα και το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης. Εκεί μετείχαν με ομιλίες ο πρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Σωτήρης Μουσούρης, ο πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος και γενικός γραμματέας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Μανιατάκης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γεώργιος Μέργος, ο Δημήτρης Μανιάτης μέλος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και ο πρέσβης της Νοτίου Αφρικής S. R. (Zeph) Makgetla. 

Το Σάββατο, οι 3 κάθετοι δρόμοι της Κορώνης που καταλήγουν στην πλατεία του μόλου, πήραν το όνομα του Cilento, του Chefchaouen και της Soria. Η μαθήτρια της Β’ τάξης Γυμνασίου Κορώνης Ελένη Μάλλιου  ανακηρύχθηκε νεαρή πρέσβης για το έτος 2012 ύστερα από τη διάκρισή της στο διαγωνισμό έκθεσης που έγινε με θέμα «Τι σημαίνει μεσογειακή διατροφή για μένα».

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου με μια μεγάλη γιορτή στην πλατεία της Κορώνης, όπου προσφέρθηκαν παραδοσιακά εδέσματα.