Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020 18:10

Σημαντική συμμετοχή του σκηνοθέτη - παραγωγού Leon Lee στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Συνεντεύξεις με σκηνοθέτες των οποίων τα ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστούν στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου πήραν πρωτοετείς φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Η αρχή έγινε με τον σκηνοθέτη-παραγωγό Leon Lee για το ντοκιμαντέρ “Letter From Masanjia” (Γράμμα από τη φυλακή).

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Όλα ξεκίνησαν όταν η Τζούλι Κιθ από το Όρεγκον των ΗΠΑ ανακάλυψε ένα μήνυμα που ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια μέσα σε ένα κουτί με διακοσμητικά για το Halloween, κατασκευασμένο στην Κίνα. Σε μια αλληλουχία γεγονότων που ξεπερνά κάθε κινηματογραφική ή λογοτεχνική φαντασία, η κραυγή αγωνίας ενός Κινέζου πολιτικού κρατουμένου όχι μόνο ταξίδεψε περισσότερο από 8.000 χιλιόμετρα βρίσκοντας αποδέκτη, αλλά οδήγησε και στο κλείσιμο του διαβόητου στρατοπέδου καταναγκαστικής εργασίας στη Μασάντζια. Όμως, η απίθανη αυτή ιστορία, όπως και ο αγώνας ενάντια στην κτηνωδία, έχει και συνέχεια. Το ντοκιμαντέρ, θα προβληθεί στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, στο Γύθειο την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στις 7:30 μ.μ., στην Καλαμάτα το Σάββατο 18 Ιανουαρίου στις 9:30 μ.μ., στο Αργος, τη Δευτέρα 20/1 στις 9 μ.μ., στην Τρίπολη την Τετάρτη 22 του μήνα στις 7:30 μ.μ., στην Αμαλιάδα την Παρασκευή 24/1 στις 7.30 μ.μ. και στο Ξυλόκαστρο στις 27/1 στις 9 μ.μ.

 

Συνέντευξη στον Αριστοτέλη Σεβδαλή:

 

-Πώς βρήκατε μια τόσο δυνατή ιστορία;

Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων του προηγούμενου ντοκιμαντέρ μου σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, ενδιαφέρθηκα για την ιστορία ενός Κινέζου πολιτικού κρατούμενου ο οποίος βρέθηκε στα διεθνή πρωτοσέλιδα όταν το σημείωμα SOS του εμφανίστηκε στο Όρεγκον. Μετέδωσα την είδηση στο προσωπικό μου δίκτυο ακτιβιστών και αντιφρονούντων στην Κίνα ότι έψαχνα για εκείνον που έγραψε το γράμμα. Οταν τον βρήκα, έναν ήρεμο μηχανικό που ονομάζεται Sun Yi, δούλευε ήδη πάνω σε ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο.

 

-Ο Sun Yi πρέπει να ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός με τους ανθρώπους μετά τις ταλαιπωρίες που πέρασε. Τι νομίζετε πως τον έκανε να σας εμπιστευτεί να σκηνοθετήσετε αυτή τη ταινία;

Αποδείχθηκε πως είχε δει την προηγούμενη ταινία μου, το “Human Harvest” , το οποίο βρισκόταν υπό παραγωγή τα τελευταία οκτώ χρόνια. Αποκάλυπτε την εξαναγκασμένη συγκομιδή ανθρωπίνων οργάνων στην Κίνα. Ενιωθε ότι μπορούσε να με εμπιστευτεί δεδομένου του ιστορικού μου.

 

-Πώς αντιμετωπίσατε τον κίνδυνο που υπήρχε οι κινεζικές αρχές να μάθουν για το ντοκιμαντέρ; Συνέβη κάποιο περιστατικό που σας τρόμαξε ιδιαίτερα;

Είχαμε αυστηρό πρωτόκολλο στην επικοινωνία μας. Χρησιμοποιούσαμε κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και είχαμε διάφορα σχέδια έκτακτης ανάγκης. Οποιοσδήποτε κίνδυνος και αν αντιμετώπισα ως κινηματογραφιστής στον Καναδά, ήταν μηδαμινός σε σύγκριση με τα ρίσκα που ο Sun Yi έπαιρνε στην Κίνα.

 

-Τι ψυχολογικό αντίκτυπο είχε αυτό το ντοκιμαντέρ σε εσάς;

Ο Sun Yi εμπιστεύτηκε αυτή την ιστορία αλλά και την ζωή του σε εμένα. Νιώθω πως είναι τώρα υποχρέωσή μου να σιγουρέψω πως η ιστορία του θα ειπωθεί στον κόσμο και ότι θα τον θυμάται η ιστορία. Θα συνεχίσω να σκηνοθετώ ταινίες και να λέω ιστορίες σαν και τη δική του.

 

-Από τότε που μάθατε για την ιστορία του Sun Yi, έχει επηρεάσει τον τρόπο που ζείτε; Σας έκανε να αντιλαμβάνεστε διαφορετικά τις επιλογές σας στη ζωή;

Ήταν τιμή να πω την ιστορία του Sun Yi. Ήμουν βαθιά συνεπαρμένος από την επιμονή και την αποφασιστικότητα του. Ελπίζω ότι αυτό θα αντικατοπτρίζεται στη δουλειά μου κατά τα επόμενα χρόνια.