Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020 09:40

Η Καλαμάτα γνώρισε το “Βίο και την πολιτεία του αληθινού Γιώργη Ζορμπά” (βίντεο-φωτογραφίες)

Ενα όμορφο κινηματογραφικό ταξίδι στο “Βίο και την πολιτεία του αληθινού Γιώργη Ζορμπά” είχαν την ευκαιρία να κάνουν όσοι έδωσαν χθες το “παρών” στη διπλή πρεμιέρα της ομώνυμης ταινίας στην Καλαμάτα, μία πρωτοβουλία της “Ε”.

Περισσότερα από 500 άτομα γέμισαν δύο από τις αίθουσες του κινηματογράφου Cine center για να παρακολουθήσουν πρώτοι τη νέα ταινία του σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα, η οποία αφενός παρουσιάζει την ιστορική αλήθεια γύρω από τη ζωή του Ζορμπά και την πορεία του με τον Νίκο Καζαντζάκη και αφετέρου αναδεικνύει με ιδιαίτερο τρόπο το “αποτύπωμα” που άφησαν στη Μάνη.

Μέσα από τα πλάνα και την προσεγμένη φωτογραφία της ταινίας παρουσιάστηκαν πολλές από τις ομορφιές της Μάνης, αλλά και της Καλαμάτας, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλο μέρος των γυρισμάτων.

Με τη μοναδική ενσάρκωση του Γιώργη Ζορμπά από τον Χρήστο Ζερίτη και του Νίκου Καζαντζάκη από τον Γιώργο Μαυρέα, αλλά και με την ακούραστη προσπάθεια των περισσοτέρων από 300 εθελοντών, η ταινία συγκέντρωσε πολύ καλά σχόλια από το κοινό, που είχε την ευκαιρία να την παρακολουθήσει.

Οπως έκανε γνωστό μάλιστα ο Μπάμπης Τσόκας, μιλώντας στην “Ε” εμφανώς συγκινημένος αμέσως μετά το τέλος της πρώτης προβολής, η ταινία ήδη ετοιμάζεται να παρουσιαστεί στη ρωσική, τη σουηδική και την αγγλική γλώσσα, ενώ θα προβληθεί σε αρκετές χώρες, σε μία ευκαιρία να γίνει γνωστή η πραγματική ιστορία, αλλά και να προβληθούν οι ομορφιές του τόπου μας.

Λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της προβολής, ο πρωταγωνιστής της ταινίας Χρήστος Ζερίτης, που υποδύθηκε τον Ζορμπά, ένιωσε την ανάγκη να εκφράσει τα αισθήματα χαράς και ικανοποίησης εκ μέρους όλων των εθελοντών. “Αν και ερασιτέχνες προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε μία αληθινή ιστορία, αυτό που πραγματικά συνέβη” επεσήμανε ο κ. Ζερίτης και συνέχισε εξαίροντας την ικανότητα του σκηνοθέτη να δουλέψει με ερασιτέχνες και να παρουσιάσει με όμορφο τρόπο τόσο την πραγματική ιστορία, όσο και την Ελλάδα. “Στην ταινία μας προβάλλονται οι ομορφιές της Μεσσηνίας και ιδιαίτερα της Μάνης, αλλά και γενικότερα το κάλλος της χώρας. Αλλά και κάτι άλλο. Οταν τόσοι άνθρωποι δουλεύουν εθελοντικά και ανιδιοτελώς μπορούν να καταφέρουν πάρα πολλά πράγματα” κατέληξε ο κινηματογραφικός Γιώργης Ζορμπάς.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μαυρέας, που τον είδαμε στο ρόλο του Καζαντζάκη, τόνισε: “Είναι μεγάλη η τιμή να υποδυθώ τον Καζαντζάκη. Νιώθω πραγματικά ευλογημένος που μπόρεσα κάτι τέτοιο στη ζωή μου. Ολο αυτό τον καιρό μέσα από τη μελέτη του Καζαντζάκη, αλλά και του ρόλου που μου είχε δοθεί, προσπάθησα να μπω κυριολεκτικά στο μυαλό και τη σκέψη του”. Αναφερόμενος στα σχόλια του κοινού για το τελικό αποτέλεσμα, τόνισε ότι ο ενθουσιασμός και η χαρά τους αποτυπώθηκε στα πρόσωπά τους, κάτι που γεμίζει ικανοποίηση όλους όσοι εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια για την ταινία.

Στην Καλαμάτα για την πρεμιέρα της ταινίας βρέθηκε ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, καθώς από την όμορφη πόλη της Ηπείρου κατάγεται ο Μπάμπης Τσόκας. Ο κ. Γεωργάκος μιλώντας στην “Ε” εξέφρασε τη συγκίνησή του για την ταινία του φίλου και συμπατριώτη του, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αγάπη του κόσμου της Καλαμάτας προς τον σκηνοθέτη. “Θέλουμε η επόμενη ταινία να είναι για την Πρέβεζα και την Καλαμάτα. Χαίρομαι πολύ που είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μέσα από την ταινία τον Ζορμπά στην πραγματική του διάσταση και υπόσταση. Συγχαρητήρια στους 350 εθελοντές, που έδωσαν την ψυχή τους υπό την καθοδήγηση του κ. Τσόκα” υπογράμμισε ο δήμαρχος Πρέβεζας.

Δ.Πλ.