Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012 02:25

Την Παρασκευή το TEDxKalamata, τρεις μέρες πριν τη μεγάλη διοργάνωση

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

Αυτή την Παρασκευή θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας η σειρά ομιλιών του "Tedx Kalamata" με θέμα "Φυτεύοντας το σπόρο - Planting the seed". Πρόκειται για ένα συνέδριο  καινοτομίας, δημιουργικότητας και ιδεών, για το οποίο είναι υπεύθυνοι οι Καλαματιανοί Παναγιώτης Καραμπίνης και ο Σπύρος Ζέρβας.

Πρόγραμμα: 5 - 6 μ.μ. προσέλευση και εγγραφές. 6 - Session 1 “Χώμα” με τους: Πέτρο Θέμελη, Ονίκ Παλατζιάν, Χρίστο Παπαδημητρίου, Γιώργο Καραμπάτο, Nalyssa Green. 7.30 διάλειμμα.

8 - Session 2 “Σπόρος”: Σταύρος Καστρινάκης, Δημήτρης Φαρμάκης, Μυρτώ Φοίφα, Skitsofrenis, Γιάννης Δοξαράς. 9.30 κοκτέιλ πάρτι.

Τα συνέδρια Tedx έχουν φθάσει τα 5.000 σε όλο τον κόσμο. Το Tedx έχει πάρει πλέον τη μορφή ενός παγκόσμιου μη κυβερνητικού κινήματος για τοπική ανάπτυξη, για διάδοση ιδεών που σου αλλάζουν τον τρόπο σκέψης και εμφυσούν τον σπόρο της δράσης. Η Καλαμάτα είναι από τις πρώτες επαρχιακές πόλεις που διοργανώνεται TEDx.

 

Ακολουθεί η παρουσίαση της δραστηριότητας των 10 ομιλητών του TEDxKalamata 2012.

O Πέτρος Θέμελης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πήρε πτυχίο Iστορίας και Aρχαιολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου και διδακτορικό δίπλωμα από το Aρχαιολογικό Iνστιτούτου του Πανεπιστημίου του Mονάχου με θέμα: “Frühgriechische Grabbauten” («Πρώιμα Ελληνικά Ταφικά Μνημεία»), Zabern Verlag, Mainz 1976.  Εχει δημοσιεύσει έξι μονογραφίες, περισσότερες από διακόσιες επιστημονικές μελέτες, βιβλιοκρισίες, αρχαιολογικούς οδηγούς, εκθέσεις ανασκαφών, προλόγους εκδόσεων, άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες και μεταφράσεις. Επιφυλλίδες του δημοσιεύονται στον ημερήσιο αθηναϊκό και τοπικό τύπο. Eίναι μέλος επιστημονικών Eταιρειών της Eλλάδας και του Eξωτερικού. Επίτιμος δημότης Μεσσήνης και Ανδρούσας, ισόβιος Εταίρος της Aρχαιολογικής Eταιρείας, αντεπιστέλλον μέλος του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών, μέλος της Eταιρείας Eυβοϊκών Mελετών, του Γερμανικού Aρχαιολογικού Iνστιτούτου, του Aυστριακού Aρχαιολογικού Iνστιτούτου, αντιπρόεδρος της Eπιτροπής Συντήρησης Mνημείων Aκροπόλεως, πρόεδρος της Eταιρείας Mεσσηνιακών Aρχαιολογικών Σπουδών, αντιπρόεδρος του Iδρύματος Γ. Ψαροπούλου Nεότερης Kεραμικής. Το 2005 τιμήθηκε με τον χρυσό Tαξιάρχη του Tάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Eλληνικής  Δημοκρατίας για το διδακτικό, επιστημονικό και ανασκαφικό έργο του.  

 

Ο Ονίκ Παλαντζιάν είναι γενικός διευθυντής της Europa Profil Αλουμίνιο ΑΒΕ. Εχει εικοσαετή εμπειρία στη διοίκηση βιομηχανιών, επενδυτικών εταιριών και εταιριών τεχνολογίας. Πριν την Europa, διεύθυνε τη Herco, που υπό την ηγεσία του έγινε η πιο αποτελεσματική βιομηχανία στο είδος της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.                                                                                                                                            Το 2003 συνίδρυσε τη Capital Connect, που επένδυσε σε καινοτόμες Ελληνικές εταιρίες. Προηγουμένως, ήταν επικεφαλής ανάπτυξης της εταιρίας τεχνολογίας, Velti, εισηγμένης στο NASDAQ. Υπήρξε συνιδρυτής δύο εταιριών τεχνολογίας στο Λονδίνο και το Αμβούργο, που αργότερα εξαγοράστηκαν από τα Αγγλικά και τα Γερμανικά Ταχυδρομεία. Ξεκίνησε τη καριέρα του στις ΗΠΑ, στο πλευρό του εφοπλιστή Γ. Χατζηπατέρα, υλοποιώντας επενδύσεις.                                                                Είναι συχνός ομιλητής σε Πανεπιστήμια και συνέδρια. Οι δύο TEDx ομιλίες του καθώς και η εθελοντική του προσπάθεια μέσω του UP Greek Tourism, είχαν διεθνή απήχηση. Έχει Πτυχίο (BSc) Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Bentley και Μεταπτυχιακό (CSS) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Harvard.

 

Ο Χρίστος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1980. Σπούδασε Οργάνωση & Διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και κατόπιν εντάχθηκε στο δυναμικό της οικογενειακής επιχείρησης Παπαδημητρίου ΧΚ ΑΒΕΤ. Αρχικά ανέλαβε τις πωλήσεις του Βαλσαμικού ξιδιού Καλαμάτας Παπαδημητρίου, του πρώτου βαλσαμικού ξιδιού που παράχθηκε στην Ελλάδα, και παράλληλα δημιούργησε και λανσάρισε τη σειρά καινοτόμων μεσογειακών μουστάρδων Balsamon. Σήμερα, από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας, έχει διευρύνει σημαντικά την γκάμα των παραγόμενων προϊόντων της εταιρείας, έχει αναπτύξει τις εξαγωγές σε 28 χώρες και το Βαλσαμικό Παπαδημητρίου κατέχει την 1η θέση σε πωλήσεις βαλσαμικού ξιδιού στην Ελλάδα. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με την ελεύθερη κατάδυση, συμμετέχοντας παράλληλα στη διοργάνωση 2 Παγκόσμιων πρωταθλημάτων στην Καλαμάτα, με το ψάρεμα και τα ταξίδια. 

 

Ο Γιώργος Καραμπάτος είναι ειδικός σε θέματα τουριστικού και δικτυακού marketing και με πολύπλευρη επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα του τουρισμού, ήταν επί μια 20ετία Γενικός Δ/ντής του Ξενοδοχειακού, Συνεδριακού & Αθλητικού συγκροτήματος ELITE VILLAGE στην Καλαμάτα, του οποίου τo managment και το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών βραβεύτηκε από την International Award for Hotel and Catering Industry με το 1ο Βραβείο για τις εξαιρετικές του υπηρεσίες στον χώρο του τουρισμού, των ξενοδοχείων, της γαστρονομίας και του catering. Συνεχίζοντας αυτή την παράδοση, είναι σήμερα ιδιοκτήτης του παραδοσιακού Καφέ-παντοπωλείου και εκθετηρίου μεσσηνιακών προϊόντων “ΜΥΛΟΠΕΤΡΑ” (Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας) που αποτελεί σημείο αναφοράς, ως χώρος αυθεντικών γεύσεων και εκλεκτής τοπικής γαστρονομίας και έχει διακριθεί από τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ. Έχει ευρύτατη δραστηριότητα σε ευρω-μεσογειακό επίπεδο και έχει χρηματίσει Πρόεδρος του Αραβο-ελληνικού Επιμελητηρίου και επί 3 συνεχείς 4ετίες Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Εμπνευστής των πολιτιστικών διαδρομών «Δρόμοι της Ελιάς», είναι σήμερα Εκτελεστικός Δ/ντής του ομώνυμου Οργανισμού, ο οποίος χαίρει διεθνούς αναγνώρισης για τις καινοτόμους προτάσεις βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος των ελαιοπαραγωγικών περιοχών τις οποίες υλοποιεί (Unesco, Συμβούλιο της Ευρώπης, Διεθνές Επιμελητήριο–Quebec Καναδά κ.α).

 

H Nalyssa Green ασχολείται με τη μουσική εξαιτίας μιας εσωτερικής, επιτακτικής ανάγκης για έκφραση και επικοινωνία. Είναι αυτοδίδαχτη και γράφει τραγούδια, τραγουδά και παίζει κιθάρα, πλήκτρα, ακορντεόν και θέρεμιν. Το 2010 ηχογραφήθηκε από την ίδια και τον παραγωγό της Σπύρο Λιβάνη ο πρώτος της δίσκος με τίτλο Barock. Ο δίσκος αυτός φτιάχτηκε στο φοιτητικό δωμάτιο του Σπύρου με τρόπο lo fi και do it yourself. Το 2011 κυκλοφορεί σε συλλεκτικό λευκό βινύλιο από την Inner Ear. Το Νοέμβριο του 2011 η Nalyssa αρχίζει να ηχογραφεί το δεύτερο άλμπουμ της με τίτλο The Seed. Οι ηχογραφήσεις έγιναν σε ένα σπίτι σε ένα χωριό της ορεινής Κορινθίας- ξανά με τρόπο σαφώς σπιτικό και χειροποίητο - από τη Nalyssa, το Σπύρο Λιβάνη - ο οποίος επιμελήθηκε την ηχογράφηση και την παραγωγή - και το Εβάνκελο Ασλανίδη. Το The Seed κυκλοφορεί ήδη ελεύθερο από την Inner Ear . Ο νοηματικός άξονας αυτού του δίσκου διαμορφώνεται από σκέψεις γύρω από τη φύση και τη φυσική υπόσταση του ανθρώπου σε αντιδιαστολή με την κατακερματισμένη, βιαστική, αστική πραγματικότητα. Ο σπόρος, φορέας υπόσχεσης για το μέλλον, τρέφεται από το χωμάτινο περίγυρο του για να μεγαλώσει και να γίνει κάποια στιγμή ορατός και απτός. Είναι το σύμβολο ελπίδας και αισιοδοξίας γι αυτό που έρχεται, γι αυτό που φυτρώνει πάνω σε αυτό που φεύγει.  Η αγάπη θα θριαμβεύσει. 

 

O Σταύρος Καστρινάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε Φυσική & Αστρονομία που ήταν/είναι ένα από τα πάθη του και μετά έκανε μεταπτυχιακό στην Ερευνα & Εκμετάλλευση Κοιτασμάτων Πετρελαίου. Γυρνώντας στην Ελλάδα το 2000 μετά από διάστημα εργασίας στο Πανεπιστήμιο Harriot Watt στο Εδιμβούργο βρέθηκε σε διάφορες δουλειές με πιο σημαντική την οργάνωση και διεύθυνση τμήματος πωλήσεων και marketing στην εταιρία Βαμβακάς (Επιστημονικός / Ιατρικός Εξοπλισμός). Παράλληλα ήταν ενεργός αθλητής ελεύθερης κατάδυσης και ο χρόνος του άρχισε να μοιράζεται ασύμμετρα μεταξύ δουλειάς και αθλητισμού... Τελικά κέρδισε ο αθλητισμός και το 2008 ξεκίνησε ένα δρόμο που τον  έφερε σύντομα να οργανώνει διεθνείς αγώνες Ελεύθερης Κατάδυσης στην Ελλάδα με αποκορύφωμα την οργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στην Καλαμάτα το 2011 και την τοποθέτηση του στο Δ.Σ. της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ε/Κ AIDA International. Το 2013 του έχει ανατεθεί ξανά η διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ε/Κ στην Καλαμάτα... αλλά αυτά είναι μόνο η αρχή.

 

Ο Δημήτρης Φαρμάκης σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Μετά τη στρατιωτική θητεία του, πήγε με υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Warwick στην Αγγλία. Έπειτα πήγε στην Ολλανδία όπου και δούλεψε κάποιο διάστημα σε μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρία. Σε αυτό το σημείο αποφάσισε να κυνηγήσει μια αλλαγή στην καριέρα του και έτσι οδηγήθηκε στο πανεπιστήμιο του Stanford στην Αμερική για μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.

Από το Μάιο του 2012 – μετά το πέρας των σπουδών του στην Αμερική – βρίσκεται στην Ελλάδα που ξεκίνησε το Solvia studio, μια συμβουλευτική εταιρία για ολοκληρωμένο σχεδιασμό και προμελέτη πράσινων κτιρίων.

 

Η Μυρτώ Φοίφα είναι εκπαιδευτικός,καλλιτέχνης (με κύριο άξονα δράσης την φωτογραφία και την βιντεοτέχνη), καλλιεργήτρια, δημιουργός και διαχειρίστρια των καλλιτεχνικών και περιβαλλοντικών εγχειρημάτων "Re:Thinkproject"  και "FarmaFifaPermaculture", με ακτιβιστική δράση σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα της Καλαμάτας (εμπνευστής του δικτύου "kalamatafreespace", συν-δημιουργός  της ομάδας "Ποδηλάτες Καλαμάτας" κ.α.)

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα και σπούδασε στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών Παιδαγωγικές επιστήμες καθώς και στο Laban Londoncentre (“Diplomaindancestudies”). Καλλιτεχνικά έχει συνεργαστεί με διάφορες ομάδες χορού (ADLIB, Oktana , Nomass, κ.α.) ως performer και videoartist, τόσο μέσα στο πλαίσιο τουκλασσικού θεάτρου, όσο και στο πλαίσιο των διαδραστικών δράσεων σε δημόσιουςκαι εναλλακτικούς χώρους.Δουλειά της  έχει παρουσιαστεί σε διάφορα φεστιβάλ, όπως στο PIXELDANCEFESTIVAL08, στο ACTIONFIELDKODRA09 , καθώς και στο ECOFESTIVAL09, στο «TERRAMANIA» (επιμ. Α.Τσιτούρα). Φωτογραφική της δουλειά – ανάμεσα σε άλλα – έχει εκτεθεί στο πλαίσιο του ATHENSPHOTOFESTIVAL «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι»,2008 (επιμ. Στ. Μωρεσόπουλος).

Εκπαιδευτικά έχει συνεργαστεί με το ίδρυμα Ε. Κωστόπουλου καθώς και με την Κρατική Σχολή Χορού Αθήνας.

Αρθρογραφεί και συνεργάζεται τόσο με το τοπικό τύπο της Καλαμάτας, όσο και με διαδικτυακά περιοδικά όπως το "echomovemagazine" κ.α. 

O Skitsofrenis (Κώστας Λούζης) ξεκίνησε να ασχολείται με το Graffiti και το streetart το 2008 όταν ανέλαβε να περάσει κάποια μηνύματα για την οικολογία και την κοινωνία μέσα από ζωγραφιές στα τσιμεντένια υποστηρίγματα που βρίσκονται στον εθνικό δρόμο Καλαμάτας - Σπάρτης. Έκτοτε ασχολέιται πυρετωδώς με την τέχνη του δρόμου πειραματιζόμενος με διάφορα είδη ζωγραφικής. Μέρος της δουλειάς του έχει φιλοξενήσει στις σελίδες του το γερμανικό περιοδικό Stern όπως και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

O Γιάννης Δοξαράς έχει σπουδάσει Θεωρητική φυσική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το Εθνικό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Πριν ξεκινήσει τις επιχειρήσεις του, συνεργάστηκε με διάφορα Δίκτυα Κινητής Τηλεφωνίας, με Τράπεζες και κυβερνητικές υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη. Ο Γιάννης είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 100 άρθρα σχετικά με την τεχνολογία των κινητών και  του διαδικτύου, καθώς και την αγορά κινητής τηλεφωνίας. Επίσης, συνέγραψε ένα βιβλίο και δημιούργησε 3 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και τουρισμού. Σήμερα είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ‘Warply’ μίας mobile marketing πλατφόρμας - υπηρεσίας για τα εμπορικά σήματα και τους εκδότες που θέλουν να έχουν κέρδος ανάλογα με τη βάση των χρηστών τους τόσο σε υπερ-τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο