Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012 06:38

Η Λυρική Σκηνή στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας

Οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας συνεχίστηκαν το Σάββατο και την Κυριακή, με κορυφαία την εκδήλωση με τους τραγουδιστές του Οπερα Στούντιο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Καλαμάτα.

Στην πολύβουη Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας εκατοντάδες επισκέπτες-αγοραστές και επαγγελματίες μικροπωλητές και καταστηματάρχες άκουσαν έκπληκτοι το πρωί του Σαββάτου, δίπλα στις προθήκες και στους πάγκους τους, τους τραγουδιστές του Οπερα Στούντιο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συνοδευόμενους από τους μουσικούς του Καλαματιανού συνόλου πνευστών "5 Modern Ensemble" (Νατάσα Μπακέα φλάουτο, Δημήτρη Μπακέα κλαρινέτο, Γιώργο Κάστανο σαξόφωνο, Βαγγέλη Χάμριστσακ τρομπόνι και Γιώργο Μουνδρουλέα φαγκότο) να ερμηνεύουν γνωστές άριες από όπερες, Ελληνικές οπερέτες, αποσπάσματα από μιούζικαλ και τραγούδια, που έδωσαν χαρούμενο τόνο και σύντομα παρέσειραν τους παρευρισκόμενους σε εορταστικό κέφι. 

Το ασυνήθιστο δρώμενο που οργάνωσε η Κοινωφελής Επιχείρηση "Φάρις" και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και τη Διοίκηση της Κ.Α.Κ. είχε ως στόχο να φέρει τη μουσική πιο κοντά σε πολυσύχναστους χώρους, όπου δεν αναμένεται η παρουσία της. Οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν ενθουσιώδεις και πνευματώδεις, από ευχαριστήρια και υπερθετικά σχόλια ως αυτοσχέδια χορευτικά νούμερα και από αυθόρμητα κεράσματα μέχρι χιουμοριστικά στιγμιότυπα. 

Οι ίδιες νότες, το βράδυ γέμισαν και την Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. 

Η βραδινή εκδήλωση ήταν ένα γκαλά φωνητικής τέχνης από το Οπερα Στούντιο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε συνεργασία με τη Φάρις και το Δημοτικό Ωδείο στην Καλαμάτα. 

Τέσσερις τραγουδιστές, η Στελλίνα Αποστολοπούλου σοπράνο, η Κατερίνα Κρασσά σοπράνο, η Βίκη Τσιλιακού μέτζοσοπράνο και ο τενόρος Χρήστος Κεχρής, με τη συνοδεία του καλαματιανού συνόλου πνευστών παρουσίασαν ένα πρόγραμμα που είχε επιμεληθεί ειδικά για τη συναυλία στην Καλαμάτα ο μαέστρος και υπεύθυνος του Οπερα Στούντιο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Νίκος Βασιλείου και μετέγραψαν για το συγκεκριμένο σύνολο πνευστών ο Γιώργος Κάστανος και ο Λουκάς Γεώργας. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν και τρεις σοπράνο, οι σπουδάστριες της τάξης Μονωδίας της Χριστίνας Γιαννακοπούλου στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας: Ανδριάνα Παπαβασιλοπούλου, Ελένη Αλεξοπούλου και Κατερίνα Παλαιολόγου. 

Το κοινό και στις δύο περιπτώσεις είχε την ευκαιρία να απολαύσει δημοφιλείς άριες από τις όπερες Κάρμεν του Μπιζέ, Τραβιάτα του Βέρντι, Παλιάτσοι του Λεονκαβάλλο, από τις οπερέτες Βαφτιστικός και Περουζέ του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, Εύθυμη Χήρα του Λέχαρ, τραγούδια από μιούζικαλ (West Side Story), γνωστές ιταλικές επιτυχίες (Ο Sole mio) και άλλες δημοφιλείς μελωδίες. 

 Εκτός από τις δύο παραπάνω εκδηλώσεις, τα σπιτάκια της Κεντρικής Πλατείας φιλοξένησαν τα δρώμενα «Οι φίλοι μας τα ζώα» από το Φιλοζωικό Ομιλο Καλαμάτας, «ΠαιζώΔρομος» από το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, «Δημιουργώ ανακυκλώνοντας για τα Χριστούγεννα» από το 2o Γυμνάσιο Καλαμάτας, «Είμαι το ξωτικό Χρήστος… Θέλετε να κάνουμε δημιουργικές σκανταλιές με τους φίλους μου τους καλικάντζαρους; Σας περιμένουμε!» από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.

Στο Πνευματικό Κέντρο υπήρχε χριστουγεννιάτικο bazaar από τους Εθελοντές του Δημοτικού Παντοπωλείου, ενώ στη Σπερχογεία το Σάββατο το απόγευμα έγινε η εκδήώση «Γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα» από το Σύλλογο Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή» 

Τέλος, στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής την Κυριακή ανέβηκε "Η κυρία ντο-ρε-μι" του Γκέοργκ Φρήντριχ Τέλεμαν, μια παιδική κωμική καντάτα από την Ορχήστρα Δωματίου Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας σε συνεργασία με την Παιδική χορωδία Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας.