Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 20:30

Με σημαντικές καινοτομίες ξεκινά το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας

Με σημαντικές καινοτομίες ξεκινά στις 25 Ιουλίου τις εκδηλώσεις του το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας.

Σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του φετινού προγράμματος, τονίστηκε ότι το φεστιβάλ, είναι μεν προσαρμοσμένο στις ειδικές συνθήκες, λόγω Covid-19, ωστόσο διατηρεί τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. 

Οι καινοτομίες αφορούν στις συνεργασίες και συμπαραγωγές με σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας, στην καθιέρωση δωρεάν παραστάσεων, εκπαιδευτικών και διαδραστικών εκδηλώσεων και στη σύνδεση των πολιτιστικών δράσεων με τα μνημεία της Ολυμπίας.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

-Σάββατο 25 Ιουλίου στις 21:00, Θέατρο Ολύμπια (Φλόκα), Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, 95 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε συμπαραγωγή με το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας, τιμά τα 95 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη. Η Ορχήστρα θα εκτελέσει πέντε από τους 36 δημοφιλείς Χορούς του Νίκου Σκαλκώτα, αλλά και την παγκόσμιας ακτινοβολίας Σουίτα από τον Ζορμπά. Μεσολαβεί, το γεμάτο ένταση Κοντσέρτο για βιολί σε λα ελάσσονα του Μπαχ, με σολίστ τον ραγδαία ανερχόμενο Γιώργο Μπάνο. Στο πόντιουμ, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΚΟΑ, Στέφανος Τσιαλής. Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ κανονικό – 7 ευρώ μειωμένο (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, πολύτεκνο, ανέργων, παιδικό).

-Κυριακή 26 Ιουλίου στις 21:00, Θέατρο Ολύμπια (Φλόκα), ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, Αρμα Θέσπιδος, Σπυρίδωνος Περεσιάδη

Η Γκόλφω είναι η δική μας Ιουλιέτα που ξέρει να αγαπά με τη φύση μιας αληθινής γυναίκας που ξέρει να συγχωρεί με μεγαλοψυχία και ωριμότητα, να μπορεί να περιφρονεί με την ορμή των νιάτων της, αφού ο δρόμος της ζωής της δεν μπορεί να χαραχτεί αλλιώς παρά μέσα από την αγάπη του Τάσου. Σκηνοθεσία: Χρήστος Στρέπκος. Ερμηνεύουν: Βασίλης Κόκκαλης, Εφη Κιτσαντά, Βασίλης Τσόρλαλης, Γιάννης Τσάκωνας, Μαρία Χρυσανθακοπούλου. Είσοδος ελεύθερη.

-27 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου, Αρχαιολογικός Χώρος, Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας, Ενα Φάρμακο

Δωρεάν θεατρικό βιωματικό εργαστήριο για ομάδες πολιτών διαφορετικών ηλικιών. Σκοπός του εργαστηρίου αποτελεί η παραγωγή πρωτότυπου δραματουργικού υλικού μέσα από τη σύνθεση προσωπικών βιωμάτων των συμμετεχόντων, με την καθοδήγηση των εισηγητών του σεμιναρίου. Το εργαστήρι θα διεξαχθεί σε υπαίθριους χώρους και με διαφορετική μεθοδολογία. Διδάσκουν: Θοδωρής Αμπαζής (σκηνοθέτης-συνθέτης), Ελεάννα Τσίχλη (σκηνοθέτης), Έλσα Ανδριανού (θεατρολόγος-φιλόλογος-μεταφράστρια), Αγγελική Ντόμπρου (ηθοποιός-θεατροπαιδαγωγός).

-Πέμπτη 30 Ιουλίου στις 21:00, Θέατρο Ολυμπία (Φλόκα), Θέατρο Αντίμετρο, Ο Μικρός Πρίγκιπας, Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

Παράσταση για παιδιά βασισμένη στο ομώνυμο παιδικό βιβλίο «Ο Μικρός Πρίγκιπας», με στοιχεία παραμυθιού, μας ταξιδεύει σ’ έναν φανταστικό κόσμο όπου συναντάμε διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, σύμβολα και ιδιοφυείς αλληγορίες. Σκηνοθεσία: Γεράσιμος Ντάβαρης. Ερμηνεύουν: Δήμητρα Κωνσταντίνου, Ειρήνη Ευαγγελάτου, Γιάννης Γκοτσόπουλος, Μαρία Γκλαβά, Γιάννης Κολοβός. Τιμή εισιτηρίου: 9 ευρώ – 8 ευρώ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, πολύτεκνο, ανέργων, παιδικό).

-Κυριακή 2 Αυγούστου στις 21:00, Θέατρο Ολυμπία (Φλόκα), Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Ριχάρδος Β’ Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά, Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Ο Ριχάρδος Β’ υπήρξε ένας από τους πιο αινιγματικούς Άγγλους βασιλιάδες, που μετατράπηκε από τον Σαίξπηρ σε μια συναρπαστική, συγκινητική, μελέτη ενός τραγικού ήρωα και μιας ψυχής ποιητικής. Το έργο «Ριχάρδος Β’-Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά» αποτελεί μια πιο συμπυκνωμένη εκδοχή του «Ριχάρδου Β’». Σκηνοθεσία – δραματουργία – σκηνογραφία: Marlene Kaminsky. Μετάφραση: Κώστας Καρθαίος. Ερμηνεύει: Τάσος Νούσιας. Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ κανονικό – 12 ευρώ προπώληση-μειωμένο (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, πολύτεκνο, ανέργων, παιδικό).

-Κυριακή 9 Αυγούστου στις 21:00, Θέατρο Ολυμπία (Φλόκα), Γιώτα Νέγκα: Με τα μάτια κλειστά

Συναυλία της διάσημης ερμηνεύτριας Γιώτας Νέγκα σε μια πρωτότυπη σύμπραξη με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων της Πάτρας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αναστάσιου Συμεωνίδη. Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ κανονικό – 7 ευρώ μειωμένο (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, πολύτεκνο, ανέργων, παιδικό).

-Δευτέρα 10 Αυγούστου στις 21:00, Θέατρο Ολυμπία (Φλόκα), Πέτρος Φιλιππίδης, Δάφνες και Πικροδάφνες, Δημήτρη Κεχαΐδη – Ελένης Χαβιάρα

Το έργο αποτελεί μια οξυδερκή κριτική της σύγχρονης πολιτικής σκηνής, δοσμένη με κωμικό τρόπο. Πρόσωπα έρμαια των παθών τους, φιλόδοξα, ημιμαθή, συνένοχα, που εκβιάζουν, απειλούν και προδίδουν με μεγάλη ευκολία σχέσεις και αξίες, αποτελούν ένα σημαντικό γρανάζι του τοπικού πολιτικού συστήματος. Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης. Ερμηνεύουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Τάσος Χαλκιάς, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Θανάσης Πατριαρχέας. Τιμή εισιτηρίου: 20 ευρώ κανονικό – 15 ευρώ μειωμένο (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, πολύτεκνο, ανέργων, παιδικό).

-Τρίτη 18 Αυγούστου στις 21:00, Θέατρο Ολυμπία (Φλόκα), ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, Βάκχες Ευριπίδη

Εσείς θα δεχόσασταν έναν άνθρωπο που εμφανίζεται λέγοντας ότι είναι θεός και την ίδια στιγμή αποτελεί μέλος της οικογένειάς σας; Οι Βάκχες γράφτηκαν τη τρίτη δεκαετία του πελοποννησιακού πολέμου, όταν η ιστορία είχε «αποχαλινωθεί». Ο Ελληνισμός έζησε τον βαρύτερο συγκλονισμό του από τον οποίο ποτέ πια δεν θα μπορέσει να συνέλθει. Η τραγωδία της τρέλας των Ελλήνων, των αρχόντων και των λαών. Μετάφραση: Θεόδωρος Στεφανόπουλος. Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης. Ερμηνεύουν: Δημήτρης Ήμελλος, Μανώλης Μαυροματάκης, Μυρτώ Αλικάκη, Νίκος Καρδώνης, Νίκη Σερέτη, Ρούλα Πατεράκη. Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ κανονικό – 12 ευρώ μειωμένο (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, πολύτεκνο, ανέργων, παιδικό).

-Παρασκευή 21 Αυγούστου στις 21:00, Θέατρο Ολυμπία (Φλόκα), Παράσταση με αγγλικούς υπέρτιτλους, Εθνικό Θέατρο, Λυσιστράτη Αριστοφάνους

Ενώ ο Πελοποννησιακός Πόλεμος μαίνεται κρατώντας τους άντρες μακριά από τα σπίτια τους, η Λυσιστράτη πείθει τις γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης να κάνουν αποχή από τα «συζυγικά τους καθήκοντα», με στόχο την κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο πόλεων. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες προχωρούν σε κατάληψη του ταμείου δημοσίων πόρων, από τους οποίους χρηματοδοτούνται οι πολεμικές επιχειρήσεις. Μετάφραση: Σωτήρης Κακίσης. Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος. Ερμηνεύουν: Βίκυ Βολιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Στέλιος Ιακωβίδης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Βίκυ Σταυροπούλου, Νίκος Ψαρράς. Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ κανονικό – 7 ευρώ μειωμένο (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, πολύτεκνο, ανέργων, παιδικό).

-Κυριακή 23 Αυγούστου στις 21:00, Αρχαία Ολυμπία (μέσα στην πόλη), Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Α. Ωνάση – πρόγραμμα «Εξωστρέφεια», Μικρός οδηγός για υποψήφιους σκοινοβάτες, Στάθης Μαρκόπουλος – Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια

Παράσταση κουκλοθεάτρου για παιδιά και εφήβους βασισμένη στο έργο του Ζαν Ζενέ «Ο Σκοινοβάτης». Κουκλοπαίκτες, μουσικοί και χορευτές δίνουν ζωή στις χειροποίητες μαριονέτες. Πρόκειται για μια πρωτότυπη παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση που παρουσιάστηκε στη διάρκεια της σαιζόν 2018-19 ως μέρος των ετήσιων παραστάσεων «εκτός των τειχών». Είσοδος ελεύθερη.

-Τετάρτη 26 Αυγούστου στις 21:00, Αρχαία Ολυμπία (μέσα στην πόλη), Εθνικό Θέατρο – Γυμνάσιο ΓΕΛ Βουνάργου, Πρόγραμμα «Το θέατρο στο Νέο Σχολείο», Antivirus, Από παιδιά για παιδιά

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Γυμνασίου/ΓΕΛ Βουνάργου με το Εθνικό Θέατρο και το πρόγραμμα «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο», στο οποίο εντάχθηκαν 20 σχολεία από όλη την Ελλάδα για το έτος 2019-20. Η συστηματική επαφή της 20μελούς ομάδας εφήβων/μαθητών του σχολείου με το θέατρο, την συγγραφή και τη σκηνοθεσία καθόλη την διάρκεια της χρονιάς, δημιούργησε ένα πρωτότυπο σκηνικό θέαμα με τίτλο «Antivirus». Μια εφηβική παράσταση με θέμα τον ψηφιακό κόσμο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ανάγκη για επικοινωνία και την απατηλή σιγουριά της ψηφιακής επαφής. Υπεύθυνη Προγράμματος: Σοφία Βγενοπούλου. Εμψυχώτρια Εθνικού Θεάτρου: Αγγελική Ντόμπρου. Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Τζένη Μπίθα. Είσοδος ελεύθερη.