Σάββατο, 22 Αυγούστου 2020 11:18

Έκανε πρεμιέρα το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (βίντεο)

Με το έργο του Βιμ Βαντεκέιμπους “Traces” έγινε την Παρασκευή το βράδυ η επίσημη έναρξη του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο Κάστρο.

Το “Traces” είχε πολύ δυνατά σημεία, με τη μουσική και τις χορογραφίες να απογειώνουν τον ενθουσιασμό για το ξεκίνημα του θεσμού. Το Κάστρο, ούτως ή άλλως, κουβαλά το δικό του συναισθηματικό φορτίο, όσον αφορά τις αναμνήσεις από τα παλιότερα επιτυχημένα Φεστιβάλ.

Ετσι, χθες, παρότι με νέες συνθήκες λόγω της σταδιακής προσέλευσης και αποχώρησης, των αποστάσεων και των μασκών, το Φεστιβάλ, είναι σαν να επέστρεψε, σε έναν από τους φυσικούς χώρους που το εδραίωσαν στη συνείδηση του κοινού. Η μουσική ήταν ένα από τα δυνατά “χαρτιά” της παράστασης. Ιδιαίτερα στα πιο ρυθμικά και ενθουσιώδη σημεία, η πολυμελής ομάδα έδωσε τον καλύτερό της εαυτό, προβάλλοντας στο κοινό έναν κόσμο όπου η φύση και τα αδύνατά της πλάσματα δέχονται διαρκείς επιθέσεις.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντες οι φωτισμοί, ανέδειξαν ιδανικά τις ακραίες καταστάσεις στις οποίες φτάνει ο άνθρωπος. Δεν έλειπε όμως και το χιούμορ, το κλείσιμο του ματιού στο θεατή, ο οποίος έπρεπε διαρκώς να διερευνά πού ξύπναγαν και πότε έπεφταν σε λήθαργο, τα ζωώδη ένστικτα των υποκειμένων του Βαντεκέυμπους.

Νωρίτερα, στην επίσημη έναρξη, έγινε και η πρώτη παρουσίαση της νέας μορφής του Κάστρου Καλαμάτας, του οποίου η είσοδος είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση σημείωσε πως στόχος των εργασιών ήταν κυρίως η πρόσβαση των μέχρι τώρα εμποδιζόμενων ατόμων στο χώρο. Σημείωσε πως πλέον ο νέος χώρος του Κάστρου μπορεί να φιλοξενήσει διαλέξεις και μικρές εκδηλώσεις. Οι διεργασίες για την ολοκλήρωση του φωτισμού θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2021. Στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν, από τα στελέχη του υπουργείου μέχρι τους υπαλλήλους της ΕΦΑ.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, σημειώνοντας πως το Φεστιβάλ διαρκώς θα αναβαθμίζεται, κάθε χρόνο.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είπε πως ακόμα έχει την ανάμνηση από την είσοδο του Κάστρου, όπου υπήρχε μόνο το ελαιοτριβείο Σπυρίδη. “Εγιναν ουσιαστικά έργα ανάπλασης, γιατί αυτό είναι το σημαντικό, να σώζει κανείς τα αρχαία, αποδίδοντας τα στους πολίτες” πρόσθεσε μεταξύ άλλων.