Τρίτη, 25 Αυγούστου 2020 12:05

26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού: Χορευτική… επανάσταση στο Κάστρο Καλαμάτας (το σημερινό πρόγραμμα)

Τη δική του… χορευτική επανάσταση κήρυξε την Κυριακή το βράδυ στο Κάστρο ο Ισραέλ Γκαλβάν, δίνοντας ένα εντυπωσιακό σόλο στο πιστό κοινό του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Η επανάσταση έγκειται σε ένα φλαμένκο απογυμνωμένο από τα φολκλόρ στοιχεία, δωρικό, εμπνευσμένο και σύγχρονα ιδωμένο. Από τον διάσημο ερμηνευτή το κοινό ξεχώρισε το πάθος και την έντασή του, από το πρώτο κιόλας λεπτό. Το σόλο του δεν είχε καθόλου μουσική - μιας και “γεμάτη” μουσική ήταν η χορογραφία του. Σε διαφορετικά σημεία της σκηνής, ο Γκαλβάν κατάφερνε μέσα από την έξυπνη σκηνογραφία, τα παράγει πιο δυνατούς ήχους, να χρησιμοποιεί αντικείμενα, να αλλάζει το στιλ του και να το διανθίζει με χιούμορ. Ενας δεξιοτέχνης, του οποίου το σώμα δεν υπάκουε μόνο στις προσταγές του χορού, αλλά λειτουργούσε και ως κρουστό μουσικό όργανο. Μια προσωπικότητα που σε πολλούς θα μείνει αξέχαστη.

Το Σάββατο το βράδυ, αρκετός κόσμος απόλαυσε στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας τους Λάουρα Αρις και Αλβάρο Εστεμπάν. Ο οριοθετημένος χώρος του Φεστιβάλ ήταν γεμάτος, όμως πολλοί ήταν και οι θεατές που στέκονταν όρθιοι, έξω από τον καθορισμένο χώρο, για να απολαύσουν το ντουέτο. Η τρυφερή, αλλά ταυτόχρονα δυναμική παράστασή τους είχε τίτλο “Cualquier manana” και παρουσιάστηκε και στην Costa Navarino μια μέρα νωρίτερα.

 

Γ.Σαρ.

 

Το πρόγραμμα σήμερα έχει ως εξής:

- Σήμερα Τρίτη 25 Αυγούστου 2020, 9 μ.μ. Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας “Error” του Edivaldo Ernestο. Το έργο πραγματεύεται τις συνέπειες των μοιραίων συναντήσεων και την επίδρασή τους στον ψυχισμό μας. Θα συναντηθούμε με ανθρώπους ατομικιστές, επιθετικούς, φιλικούς, συνεργατικούς, σοφούς, ήρεμους, ανήσυχους. Υπάρχει λάθος άνθρωπος για μας ή λάθος timing; Δεν μπορούμε να ξέρουμε, όμως όσο περισσότερα αποκομίσουμε από αυτές τις συναντήσεις τόσο το καλύτερο.

Ο Edivaldo Ernesto [Εντιβάλντο Ερνέστο], με καταγωγή από τη Μοζαμβίκη, είναι χορευτής, ειδικός στον αυτοσχεδιασμό, χορογράφος και δάσκαλος. Η δουλειά του είναι επηρεασμένη από την πατρίδα του και τους παραδοσιακούς χορούς της Δυτικής Αφρικής. Εχει συνεργαστεί με τον David Zambrano ως χορευτής και ως εισηγητής των μεθόδων του “Flying low” και “Passing through”. Το 2018 συνεργάστηκε με τη Λίντα Καπετανέα και την ομάδα RootlessRoot στο ντουέτο “Half-the-truth”. Είναι δημιουργός των εργαστηρίων “Depth movement” και “Next level”. Χορεύει και διδάσκει στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική και την Ασία. Υπήρξε μέλος της ομάδας “Sasha Waltz & Guests”.

Στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας, η παράσταση θα γίνει σε οργανωμένο και οριοθετημένο χώρο, με καρέκλες. Οι θεατές θα μπορούν την παρακολουθήσουν λαμβάνοντας δελτίο ελευθέρας εισόδου με σειρά προτεραιότητας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από κάθε θεατή, κατά την είσοδο, την έξοδο από τον οριοθετημένο χώρο της πλατείας και καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης.

 

- Σήμερα Τρίτη 25 Αυγούστου 2020, 9 μ.μ., Αναστασία Βαλσαμάκη “Body monologue”, Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας.

Το σόλο “Body monologue” επαναφέρει επί σκηνής το αναπάντητο όσο και αυτονόητο ερώτημα: «τι μπορεί ένα σώμα;». Διερώτηση γόνιμη, που δεν εξετάζει απλώς τις εκφραστικές δυνατότητες του σώματος αλλά και τις αφηγηματικές λειτουργίες της χορευτικής γλώσσας.

Σύλληψη - χορογραφία: Αναστασία Βαλσαμάκη, συνδημιουργία - ερμηνεία: Γαβριέλα Αντωνοπούλου, μουσική: Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, κοστούμι: Ελένη Βαλσαμάκη. Συμπαραγωγή: MINDTHELOOP, 10o ARC for Dance Festival, FLUX Laboratory. Η Αναστασία Βαλσαμάκη γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι αριστούχος απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Τον Ιούνιο του 2016 έκανε το ντεμπούτο της ως χορογράφος με την παράσταση “Sync” και βραβεύτηκε από το δίκτυο “Aerowaves” ως μια από τους 20 καλύτερους ανερχόμενους χορογράφους στην Ευρώπη για το 2017. Την ίδια χρονιά, παρακολούθησε το χορογραφικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα (ICE) στην ακαδημία χορού SEAD της Αυστρίας. Συνεχίζει να είναι ενεργή χορεύτρια και χορογράφος, ενώ παράλληλα διδάσκει χορό.

 

- Σήμερα Τρίτη 25 Αυγούστου 2020, 10 μ.μ., 55’, εναλλακτικός χώρος, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας: Griffon dance compamy/ Ιωάννα Πορτόλου: “Κaos”.

Με το “Kaos”, η Ιωάννα Πορτόλου και η ομάδα Griffón Dance Co. [Γκριφόν Ντανς Κόμπανι] βουτούν στην ελληνική ιστορία και δίνουν μια εκρηκτική παράσταση με θέμα τις σύνθετες ρίζες μας και πώς αυτές επιβιώνουν στο παρόν. Παίζοντας με την αισθητική των ρετρό σουβενίρ «Made in Greece», το έργο μιλάει για το βάρος του πολιτισμού που ενδεχομένως κουβαλάμε μέσα μας. Εικόνες έντονες, συχνά σουρρεαλιστικές, και σύμβολα από το παρελθόν, την ιστορία, τη μυθολογία, την παράδοση και τις πολλαπλές πολιτισμικές επιρροές μας, ζωντανεύουν επί σκηνής και σκιαγραφούν μια ταυτότητα που δεν ορίζουμε. Σ’ αυτή τη σύγχρονη ελληνική Βαβέλ περιπλανώνται οι πρωτόπλαστοι, υπολείμματα θεών και ηρώων, υπό τους ήχους ετερόκλητων μουσικών ειδών, από ηλεκτροακουστικούς ήχους μέχρι παραδοσιακά ακούσματα, που πλέκονται μεταξύ τους με τρόπο ευρηματικό. Το “Kaos”, αντλεί από τη μνήμη για να δομήσει ένα παρόν ατομικό πριν στραφεί στη συλλογική ταυτότητα και ευθύνη. Στόχος του έργου δεν είναι να σχολιάσει κομμάτια της ελληνικής ιστορίας αλλά το βάρος που αυτή αντιπροσωπεύει για τον καθένα από εμάς. Πώς μας επηρεάζει το παρελθόν μας; Ποιοι είμαστε σήμερα; Μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό που υπήρξε πριν από εμάς;

Χορογραφία: Ιωάννα Πορτόλου, μουσική σύνθεση: Αντώνης Παλάσκας, ερμηνεία: Σεσίλ Μικρούτσικου, Θεανώ Ξυδιά, Γιάννης Νικολαΐδης, Ηλίας Χατζηγεωργίου, κοστούμια και σκηνικά: Ιωάννα Τσάμη, φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, βοηθός χορογράφου: Ράνια Καπετανάκη, διεύθυνση παραγωγής: Μανόλης Σάρδης/Pro4, βοηθός διευθυντή παραγωγής: Χριστίνα Πολυχρονιάδου, συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019, Griffón Dance Co. Την Ιωάννα Αποστόλoυ, συνδημιουργό και ερμηνεύτρια του έργου, θα αντικαταστήσει για την παράσταση αυτή η Θεανώ Ξυδιά. Η ομάδα Griffόn Dance Company ιδρύθηκε το 2000 από την Ιωάννα Πορτόλου. Εχει παρουσιάσει δουλειά της τόσο στην Ελλάδα (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Δημήτρια) όσο και διεθνώς (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Σερβία, Αίγυπτος, Βόρεια Μακεδονία κλπ.). Την περίοδο 2000 - 2004 η ομάδα συνεργάστηκε με το Θέατρο Αμόρε, όπου παρουσίασε 5 παραστάσεις. Το 2012 της ανατέθηκε η χορογραφία και παρουσίαση του μπαλέτου του Μπετόβεν “Τα πλάσματα του Προμηθέα”, σε συνεργασία με την “Καμεράτα” – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Με ανάθεση, επίσης, δημιούργησε τα έργα “Lapland” (2004) και “Apple tree” (2006), που παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα πιο πρόσφατα έργα τους, με τίτλο “Risk” (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 2018), Elizabeth (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2019) και “Kaos”, (Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 2019), σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας καλλιτεχνικής εποχής για την ομάδα. Η νέα παραγωγή τους GRIMM αναμένεται για το 2020.