Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020 16:39

Εγκαινιάζεται σήμερα το Ψηφιακό Μουσείο “Καλαμάτα 1821”

Τα εγκαίνια του Ψηφιακού Μουσείου “Καλαμάτα 1821”, στο ιστορικό Δημαρχείο της πόλης πραγματοποιούνται σήμερα στις 6 το απόγευμα, από τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και τον υπεύθυνο συντονιστή του προγράμματος “Καλαμάτα 1821 - Δρόμοι Ελευθερίας” καθηγητή Νίκο Ζαχαριά.

Πρόκειται για το πρώτο ψηφιακό μουσείο της Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως επισημάνθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου του δημάρχου και του υπεύθυνου συντονιστή του προγράμματος.
Αμέσως μετά τα εγκαίνια, όπως έγινε γνωστό, θα αρχίσουν οι ξεναγήσεις σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες μέχρι τις 9 το βράδυ.
Ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος είπε ότι “είναι ένα ψηφιακό μουσείο που έρχεται ως συνέχεια της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και αφορά το πρόγραμμα «Καλαμάτα 1821 - Δρόμοι Ελευθερίας». Παρατήρησε πως “είναι το πρώτο μεγάλο παραδοτέο ενός εξαιρετικού ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο ο κ. Ζαχαριάς διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και αν δεν είχαμε την υγειονομική κρίση, τα αποτελέσματα αυτά, της ζύμωσης δηλαδή με την κοινωνία, θα είχαν φανεί ήδη από το Μάρτιο του 2020”.
Αφού ανέφερε ότι ο Δήμος Καλαμάτας ανέλαβε εκτός προγράμματος να διαμορφώσει κατάλληλα το χώρο, επεσήμανε: “Είναι σημαντικό για την πόλη μας να προσφέρει σε ντόπιους κι επισκέπτες τη δυνατότητα επανασύνδεσης με τα ιστορικά γεγονότα του 1821. Ως Δήμος Καλαμάτας ήδη προετοιμαζόμαστε, έχουμε καταθέσει πρόταση στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Εχει περάσει η πρώτη εξέταση αυτής της επιτροπής, έχει εγκριθεί και προχωράμε πλέον να τη διαμορφώσουμε, ώστε να παρουσιάσουμε περισσότερες δράσεις επετειακές”.


Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον Ν. Ζαχαριά για όλη αυτή την προσπάθεια που έχει κάνει και στο πρόσωπό του ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές, όλους τους φορείς που τόσα χρόνια προσπάθησαν για να έχουμε τα σημαντικά αυτά αποτελέσματα. Κλείνοντας, παρατήρησε ότι “έγινε αυτά τα χρόνια μια ζύμωση στην κοινωνία που τα αποτελέσματά της θα φανούν το επόμενο διάστημα. Νίκο συγχαρητήρια”.
Ο καθηγητής Ν. Ζαχαριάς ενημέρωσε πως “είναι το πρώτο από τα τρία παραδοτέα του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ «Καλαμάτα 1821 - Δρόμοι Ελευθερίας» κι επεσήμανε πως “τυγχάνει να είναι το πρώτο ψηφιακό μουσείο της πόλης, το πρώτο της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Και περισσότερη χαρά μας δίνει το γεγονός ότι αυτό το ψηφιακό μουσείο είναι όλο αφιερωμένο στο 1821”. Εξέφρασε την πίστη ότι “το 1821 είναι το μεγάλο προϊόν της πόλης, η μεγάλη παρακαταθήκη της Καλαμάτας. Σε αυτό η πόλη φαίνεται να επενδύει, εκκινώντας και υποβοηθούμενη και από το πρόγραμμα αυτό”. Ενημέρωσε, ακόμα, ότι το δεύτερο παραδοτέο είναι η ταινία «Δρόμοι Ελευθερίας», “η οποία βρίσκεται σε πορεία ολοκλήρωσης. Υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση λόγω της πανδημίας και της απώλειας της σκηνογράφου. Ομως τα γυρίσματα ξεκίνησαν πάλι, τα σκηνικά και το κοστούμια ράβονται σε βιοτεχνία της Καλαμάτας και θα έχει ολοκληρωθεί η ταινία τον Μάρτιο του 2021. Η προβολή δεσμευόμαστε, όπως έχει δεσμευτεί ο επικεφαλής φορέας, η Viewmaster Film, ότι θα γίνει στην πόλη της Καλαμάτας. Το τρίτο προϊόν είναι τα δρώμενα του Μαρτίου. Το αμέσως επόμενο διάστημα με τη βοήθεια του δημάρχου και με τους επικεφαλής της “Φάρις” θα σχεδιάσουμε το πρόγραμμα του Μαρτίου με όλες τις επιφυλάξεις βέβαια, λόγω της πανδημίας”.
Ο καθηγητής ευχαρίστησε τον δήμαρχο Καλαμάτας για τη φιλοξενία στο χώρο και για τη συνεργασία που έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και γιατί “επιτάχυνε τις διαδικασίες παράδοσης του χώρου κι έτσι μπορέσαμε να παραδίδουμε έγκαιρα, εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Και μάλιστα 2,5 μήνες πριν την ημερομηνία που είχε θέσει το ΕΣΠΑ, παραδίδουμε το ψηφιακό μουσείο. Θα έχουμε και ένα μικρό διάστημα μέχρι τα Χριστούγεννα για να διορθώσουμε τυχόν τεχνικά λάθη και να εμπλουτίσουμε ακόμα περισσότερο το υλικό”.