Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013 21:02

Η 188η επέτειος από τη μάχη της Σχινόλακκας

Γράφτηκε από την
Η 188η επέτειος από τη μάχη της Σχινόλακκας

Ο εορτασμός της 188ης επετείου από τη Μάχη της Σχινόλακκας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ομώνυμη περιοχή του Δήμου Πύλου – Νέστορος.

Μετά το πέρας της λειτουργίας, τελέστηκε τρισάγιο εις μνήμη των πεσόντων. Σε αναγνώριση του ηρωισμού τους κατατέθηκαν στεφάνια από τους εκπροσώπους των αρχών του τόπου και στη συνέχεια η Ξένη Αραπογιάννη, επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, εξαίροντας τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης μάχης.

Στις 15 Μαρτίου του 1828 έγινε σημαντική μάχη κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων εναντίον των Τουρκοαιγυπτιακών δυνάμεων, υπό την αρχηγία του Μακεδόνα στρατηγού Τάσου Καρατάσου. Σώμα 700 ανδρών στρατοπέδευσε στο χωριό, προκειμένου να ανακόψει την επεκτατική διάθεση των στρατευμάτων του Ιμπραήμ. Με τη βοήθεια των κατοίκων οι θαρραλέοι στρατιώτες, αψηφώντας την αριθμητική υπεροχή των αντιπάλων, προέταξαν εαυτούς και συνέβαλαν με την αυτοθυσία τους στη θετική έκβαση της επανάστασης.

Στον εορτασμό της επετείου παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτριος Καφαντάρης, ο περιφερειακός σύμβουλος Κωνσταντίνος Τσαπόγας, αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου Γιώργος Γιαννούτσος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Πύλου, ο πολιτευτής Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, ο λαογράφος –συγγραφέας Κώστας Μπαλαφούτης και αρκετός κόσμος.


NEWSLETTER