Τρίτη, 06 Ιουλίου 2021 08:29

Εκδηλώσεις τιμής για τον Τέλλο Αγρα στους Γαργαλιάνους (βίντεο)

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στους Γαργαλιάνους για τον Γαργαλιανιώτη Μακεδονομάχο Τέλλο Άγρα, τον κατά κόσμο Σαράντη Αγαπηνό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επίσημος προσκεκλημένος και κεντρικός ομιλητής υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος έφτασε στην εκδήλωση με αρκετή καθυστέρηση και όλοι τον περίμεναν για να κάνει την ομιλία του στην κεντρική πλατεία.

Στο χώρο του Δημοτικού Πάρκου όπου βρίσκεται και ο ανδριάντας του Μακεδονομάχου παρατάχθηκαν οι σημαίες των σχολείων της πόλης, της Φιλαρμονικής, των χορευτικών τμημάτων του Μορφωτικού Συλλόγου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων και τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη, τον βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο εκ μέρους της Βουλής, τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Καπέλιο εκ μέρους της Περιφέρειας, τον αστυνομικό διευθυντή Παναγιώτη Νάκη, τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γαργαλιάνων Κώστα Γεωργακόπουλο, τον πλωτάρχη Λεωνίδα Κουκούτση από το Λιμενικό Σώμα, τον δήμαρχο Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου, τον πρόεδρο του Δ.Σ. Τριφυλίας Χαράλαμπο Αυρηλιώνη, τον πρόεδρο της Κοινότητας Γαργαλιάνων Βασίλη Αγγελόπουλο, τον διευθυντή του Γενικού Λυκείου Ιωάννη Ρούση, τον διευθυντή του Γυμνασίου Παντελή Μπαζάνο, τον μαθητή του 1ου Δημοτικού Νικόλαο Κωνσταντόπουλο, τον μαθητή του 2ου Δημοτικού Χρήστο Κίτσο, την πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Ελένη Τσαγκάρη και την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σπυριδούλα Καλκαβούρα. Ακολούθησε παρέλαση των τμημάτων μπροστά στους επισήμους και οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην πλατεία, οι οποίες όμως ξεκίνησαν με αρκετή καθυστέρηση, καθώς περίμεναν τον υφυπουργό Παιδείας που ήταν και κεντρικός ομιλητής.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στις επετειακές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης. Τόνισε ότι ο Τέλλος Άγρας είναι μια σπουδαία μορφή του Μακεδονικού αγώνα που διακρίθηκε για τη γενναιότητα και την αυταπάρνησή του. «Θυσιάστηκε στον αγώνα ηρωικά υπέρ της πατρίδας. Αισθανόμαστε πολύ υπερήφανοι για τους ήρωές μας, για τους Μακεδονομάχους μας» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε έναν ήρωα που σας έχει κάνει υπερήφανους και εμάς απελευθερωμένους. Έγινε ήρωας για να μπορούμε εμείς οι Μακεδόνες Έλληνες να αισθανόμαστε ελεύθεροι». Στάθηκε επίσης στη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας: «Τρία χρόνια μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών αναρωτηθήκατε ποια είναι τα οφέλη για την Ελλάδα; Ας μου πει κάποιος ένα καλό που έγινε για την Ελλάδα. Όταν οι βουλευτές μας οι Μακεδόνες χασκογελούσαν κάτω από την τέντα στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν καταλάβαιναν το μεγάλο έγκλημα που κάνουν, το καταλαβαίνουμε τώρα».

Για να καταλήξει λέγοντας: «Εμείς ποτέ δεν θα σκύψουμε το κεφάλι μας και ποτέ δεν θα αισθανθούμε κάτι άλλο από Έλληνες Μακεδόνες, ποτέ. Μπορεί να έγιναν λάθη, ελπίζουμε να μην ξαναγίνουν τέτοια ιστορικά λάθη. Οι Έλληνες θέλουν να ζουν στην πατρίδα τους σαν Έλληνες και εμείς θέλουμε να ζούμε στη Μακεδονία μας σαν Μακεδόνες».

Στην ομιλία του ο Άγγελος Συρίγος έδωσε το παράδειγμα μιας 16χρονης που της είχαν δώσει όπλο για να πολεμήσει για τη Μακεδονία, λέγοντας: «Τη Μακεδονία την έσωσαν άνθρωποι που δεν περίμενες ότι θα αρθούν σε αυτό το ύψος και θα κάνουν το καθήκον τους σε πράγματα που το κράτος δεν θεωρούσε λογικό να κάνει». Στη συνέχεια ανέπτυξε τη διαχρονική πορεία του Μακεδονικού, όπως και τα γεγονότα που έχουν ταυτιστεί με τον Τέλλο Άγρα σημειώνοντας ότι ο ήρωας κράτησε όρθιο τον ελληνισμό στην περιοχή, πολέμησε τους Βούλγαρους στα ίσια και τους νίκησε. Τέλος αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών απαντώντας και στο δήμαρχο Έδεσσας, σημειώνοντας πως η συμφωνία δεν τους ονομάζει Βορειομακεδόνες, τους ονομάζει Μακεδόνες σκέτο, κι εκεί είναι το πρόβλημα. «Εσείς ως κάτοικοι της ελληνικής Μακεδονίας η οποία κατέχει και το μεγαλύτερο γεωγραφικό ποσοστό της Μακεδονίας, δεν ονομάζεστε Μακεδόνες, σας ονομάζει ως κατοίκους της βόρειας περιοχής του πρώτου μέρους» τόνισε. Σημείωσε ακόμη πως «αν φύγουμε από τη Συμφωνία των Πρεσπών το όνομα δεν θα ξαναγυρίσει στο ΠΓΔΜ, αυτή τη στιγμή οι Σλαβομακεδόνες γείτονές μας δεσμεύονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών να χρησιμοποιούν έστω το Βόρεια μπροστά από το Μακεδονία. Αν την καταγγείλουμε ή την ακυρώσουμε, αν φύγεις από τη συμφωνία οι άλλοι θα ονομαστούν την άλλη μέρα Δημοκρατία της Μακεδονίας». Κλείνοντας ανέφερε: «Άνθρωποι σαν τον Τέλλο Άγρα κράτησαν αυτό το κράτος και το έθνος ζωντανό, χωρίς λόγο εμφανή, χωρίς κανένα οικονομικό κίνητρο, από πίστη μόνο για την πατρίδα επέλεξαν να θυσιαστούν για να είναι σήμερα η Μακεδονία ελεύθερη και ελληνική».

Να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος και ο πρώην περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.

Κ.Μπ.