Δευτέρα, 02 Αυγούστου 2021 20:44

Ο “Ανεμος ελευθερίας” έκανε πρεμιέρα στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (φωτογραφίες)

Η πρεμιέρα του φιλμ “Ανεμος ελευθερίας” του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου έγινε την Παρασκευή το βράδυ στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, ενώ ακολούθησε ακόμη μία προβολή το Σάββατο το βράδυ στον ίδιο χώρο.

Το κοινό θα μπορεί να δει το πρότζεκτ αυτό από το φθινόπωρο στις κινηματογραφικές αίθουσες.
Στην επίσημη πρώτη του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ, χαιρετισμό έκανε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και στην συνέχεια ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα Νίκος Ζαχαριάς. Ο κ. Ζαχαριάς αναφέρθηκε στο κεντρικό θέμα της ταινίας και σημείωσε πως η υπογραφή της προκήρυξης της ανεξαρτησίας αποτέλεσε ουσιαστικά την ρίζα για το ελεύθερο ελληνικό κράτος. “Εδώ υπογράφτηκε η ληξιαρχική πράξη της γέννησης της Ελλάδας”, ακούστηκε και αργότερα από τον παραγωγό Κώστα Λαμπρόπουλο, ο οποίος κάλεσε στο βήμα και τους άλλους δύο συμπαραγωγούς, τον Γιώργο Κυριάκο και τον Γιάννη Ζαργάνη. Τελευταίος χαιρέτισε το κοινό ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε τις δυσκολίες στις οποίες κλήθηκε να γυριστεί αυτή η ταινία μέσα στην πανδημία, έχοντας να αντιμετωπίσει πολλές ακυρώσεις και δυσκολίες παντός τύπου. Ευχαρίστησε το Ιδρυμα Καρέλια για την μεγάλη συνεισφορά του στο όλο εγχείρημα και σημείωσε πως ούτε τα 100 χρόνια από την γέννηση του ελληνικού κράτους είχαν γιορταστεί στην χώρα μας, μιας και τότε ήταν σε εξέλιξη η Μικρασιατική Εκστρατεία και τελικά γιορτάστηκαν το 1930, τα 100 χρόνια από την ίδρυση του κράτους. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ταινία είναι αφιερωμένη στην Ιουλία Σταυρίδου, η οποία είχε κάνει τον σχεδιασμό των σκηνικών και των κουστουμιών, όμως δεν πρόλαβε να τον υλοποιήσει, καθώς έφυγε από την ζωή.
Ο κ. Χαραλαμπόπουλος πρόσθεσε ακόμη πως το φιλμ συνδυάζει το ντοκουμέντο και την φαντασία. Η αφήγηση ξεκινάει γύρω στο 1900, εποχή στην οποία επικρατούσε η αίσθηση του ρομαντισμού και της ηρωοποίησης των προσώπων του αγώνα. Επίσης αυτή ήταν μια εποχή που ακόμα η προφορική παράδοση ήταν κάτι πολύ σημαντικό και αυτές οι μυθικές προσωπικότητες της Επανάστασης ακόμα “ακούγονταν| μέσα σε τραγούδια και αφηγήσεις, από στόμα σε στόμα. Στην ταινία βλέπουμε να μιλάει και ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος, ο γνωστός ιστορικός που κατάγεται από την Μεσσήνη. Οι ιστορικοί που καταθέτουν τις γνώσεις τους στον “Ανεμο της ελευθερίας” σχολίασαν πως η Επανάσταση μπορεί να ιδωθεί σήμερα σαν ένα πολύ μεγάλο θαύμα, αλλά ταυτόχρονα και σαν μια … αποτυχία γιατί υπήρχαν τμήματα της χώρας τότε, τα οποία ακόμα ήταν υποδουλωμένα. Επίσης άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που ακούστηκε είναι ότι η ιστορία δεν είναι σαν οικοδόμημα, αλλά σαν ένα γιαπί, γιατί μένει συνεχώς ανολοκλήρωτο.
Από τα πολύ δυνατά στοιχεία της ταινίας ήταν η φωτογραφία, η σκηνοθεσία, ο ήχος, η πρωτότυπη μουσική. Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η επιλογή των προσώπων, τα οποία έδειχναν εναρμονισμένα με το ιστορικό - αφηγητικό πλαίσιο της ταινίας.


Γ.Σαρ.