Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013 11:25

"Κύπρος και Γερμανική ηγεμονία στην Ελλάδα" στα βιβλιοπωλεία "Παπασωτηρίου"

Συνεχίζονται αύριο οι βραδιές διαλόγου στο βιβλιοπωλείο "Παπασωτηρίου" Καλαμάτας στον πεζόδρομο της Αριστομένους με το επίκαιρο θέμα "Κύπρος και Γερμανική ηγεμονία στην Ελλάδα". Καλεσμένοι θα είναι οι δημοσιογράφοι Παντελής Καψής ("Εθνος") και Γιάννης Τριάντης ("Ελευθεροτυπία"). Συντονίζει ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης. 

 Ο Σωτήρης Θεοδωρόπουλος επιμελητής της εκδήλωσης επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση: "Τα τελευταία γεγονότα στην Κύπρο δείχνουν ότι οι ''κανόνες του παιχνιδιού'' αλλάζουν ανάλογα με τα στρατηγικά σχέδια των βασικών πολιτικών - οικονομικών πυλώνων του συστήματος. Ο ανταγωνισμός Κίνας και Ευρωατλαντικής οικονομικής συμμαχίας οξύνεται και η Δύση μειώνει το εργατικό κόστος και το κοινωνικό κράτος προσπαθώντας να ''ξαναμαζέψει'' το χρήμα για να αντεπιτεθεί στην Κίνα και στις αναδυόμενες οικονομίες.

Το ηγεμονικό κέντρο της ευρωπαϊκής περιφέρειας (Γερμανία) θέλει να ''μαζέψει'' το χρήμα στις τράπεζές του. ''Επαναστατική'' λύση στην καπιταλιστική κρίση; Aπό την άλλη, η μόνη απάντηση της Αριστεράς στο κυπριακό δράμα είναι η υπεράσπιση μεταπρατικών και κερδοσκοπικών οικονομιών! Το άλλο που μας δείχνει η κυπριακή κρίση είναι ότι για την αλλαγή των γεωπολιτικών ισορροπιών δεν αρκεί ούτε η συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων, ούτε η βοήθεια του ''ξανθού γένους''. Επιθυμίες για μεγάλες αλλαγές, εντός της ζώνης του ευρώ, συνιστούν αυταπάτη. Η Ρωσία δεν είναι πια υπερδύναμη σε διπολικό κόσμο αλλά πολύ ισχυρή περιφερειακή δύναμη που δε θέλει να διαρρήξει τις σχέσεις της με την Γερμανία. Η πολιτική της ηγεσίας του νησιού εγείρει απορίες. Από τη μια επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ και την πρόσδεση στο ΝΑΤΟ - πράγμα που σημαίνει απομάκρυνση από την Ρωσία- και από την άλλη ζητεί τη ρωσική επέμβαση για βοήθεια".

Αυτό το Σάββατο στις 8.30 το βράδυ.