Τρίτη, 16 Απριλίου 2013 10:47

Προβολή ντοκιμαντέρ του Γιάννη Τριτσιμπίδα αύριο στο "Αερικό"

Το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Τριτσιμπίδα  «Αρχιλόχου Πάρος ιμερτή» θα προβληθεί αύριο στις 8 μ.μ. στο καφέ "Αερικό" (Στοά Λόντου, Καλαμάτα). Πρόκειται για δραματοποιημένο ντοκυμαντέρ διάρκειας 67 λεπτών  που αφορά στο έργο και τη ζωή του πάριου ποιητή Αρχιλόχου (7ος π.χ. αιώνας) που εγκαινίασε τη σύγχρονη ποίηση στρέφοντας τη ματιά του  προς το άτομο, τα κοινά ανθρώπινα πάθη και συναισθήματα, τον ερωτικό πόθο.

 

Πιστός στην μυθική και θρησκευτική παράδοση αλλά συνάμα  ανατρεπτικός και νεωτεριστής, ο Αρχίλοχος παρά τις ενστάσεις που δημιούργησε σε πολλούς συγχρόνους και μεταγενεστέρους του, θεωρήθηκε από τους Έλληνες  σαν ο δεύτερος σε σπουδαιότητα και φήμη ποιητής μετά τον  Όμηρο.

Από σπουδαία παριανή οικογένεια που ηγήθηκε του αποικισμού στη Θάσο αλλά πού ήταν και ενεργά παρούσα στη λατρεία της Δήμητρας και του Διονύσου στη Πάρο, υπήρξε κατ αρχήν επαγγελματίας στρατιωτικός και ναυτικός, θερμός πατριώτης με συνεχή δράση στην Πάρο και τη Θάσο όπως και ενεργός πολίτης, μισθοφόρος ενίοτε ξένων βασιλέων και πόλεων και μεγάλος ταξιδευτής . Τα ερωτικά και σεξουαλικά του ποιήματα, η αθυροστομία του πολύ συχνά και πολλές φορές η εριστική του διάθεση που αποτελούν χαρακτηριστικά της ιαμβικής του ποίησης είναι συγχρόνως η  έκφραση μιας πρώιμης τέχνης που θα μετεξελιχθεί στην κατοπινή κωμωδία. Στην ταινία παρουσιάζονται πολλά από τα ποιήματά του ενώ πολλοί μελετητές του έργου του, ελληνιστές και ακαδημαϊκοί δάσκαλοι απ όλον τον κόσμο μιλούν πάνω στην ποίηση και την προσωπικότητά του, την εποχή του και την θέση και σημασία της γενέτειράς του Πάρου.

Σύνθεση και σκηνοθεσία Γιάννης Τριτσιμπίδας, μουσική Νίκος Σαρρής, παραγωγή: "ΙΔΟΥ! – Τζίνα Πετροπούλου / VOX documentaries"

Η εκδήλωση είναι ελεύθερη και οργανώνεται στο πλαίσιο σεμιναρίων ντοκιμαντέρ που πραγματοποιούνται από το Καλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας.