Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022 08:31

Εναρξη του Λαογραφικού Μουσείου Κυπαρισσίας με επετειακές εκθέσεις

Η έναρξη λειτουργίας του Λαογραφικού Μουσείου Κυπαρισσίας με τη φιλοξενία δύο επετειακών εκθέσεων έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 25 Μαρτίου.

Ο Δήμος Τριφυλίας στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων και δράσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και του μνημονίου συνεργασίας με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και την ΤΕΜΕΣ Α.Ε., φιλοξενεί στο ισόγειο του κτηρίου την έκθεση «Οι σημαίες της Ελληνικής Επανάστασης». Το ψηφιακό εκθεσιακό υλικό και την άδεια χρήσης του παραχώρησε στο Δήμο Τριφυλίας το Ιστορικό Εθνικό Μουσείο. Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα της τουριστικής διαδρομής και προβολής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου «Μοριάς ‘21».

Στον πρώτο όροφο εκτίθενται φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, στα οποία αποτυπώνονται πράξεις και γεγονότα της Τριφυλίας της περιόδου 1837  - 1946, καθώς και γκραβούρες, χάρτες και φωτογραφίες εποχής από ιδιωτικές συλλογές. Τα ΦΕΚ ιστορικής διαδρομής της Τριφυλίας αποκτήθηκαν από το Δήμο Τριφυλίας το 2017. Το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης αποτελεί ευγενική παραχώρηση από το προσωπικό αρχείο των: Βασιλείου Αβραμόπουλου και Διονυσίου Μαυρογένη από την Κυπαρισσία, Ιωάννη  Αλεξανδρόπουλου από τα Φιλιατρά, Αθανασίου Τερζάκη από τους Γαργαλιάνους, του Μορφωτικού-Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας (ΜΕΣΚ) και της οικογένειας του Φιλιατρινού φωτογράφου Πάνου Ηλιόπουλου.

Αναφορά στην έκθεση αλλά και τη λειτουργία του μουσείου έκανε η Φωτεινή Στυλιανού, τονίζοντας ότι στόχος του δήμου είναι να είναι συνεχώς ανοιχτό με τη φιλοξενία διαφόρων εκθέσεων.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης τόνισε ότι

ξαναπαίρνει ζωή και ξαναγίνεται αυτός ο ιστορικός χώρος, ενώ ευχαρίστησε από καρδιάς τον αείμνηστο καπετάν Βασίλη και την Κάρμεν, όπως και το ίδρυμά του, που πάντα βοηθούν σε ό,τι τους έχει ζητηθεί. Επίσης ευχαρίστησε την κ. Στυλιανού υπογραμμίζοντας την πολύ σημαντική βοήθεια σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να γίνουν. «Θα προσπαθήσουμε και το Κάστρο και όλη την Άνω Πόλη να την αναδείξουμε όπως της αξίζει και όπως της πρέπει ιστορικά» είπε κλείνοντας.

Ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης συνεχάρη τους διοργανωτές και σημείωσε τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Αρκαδιά στον αγώνα του 1821, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να διατηρούμε την ιστορική μας μνήμη και να είμαστε μονιασμένοι για να ξέρουν πως ο οποιοσδήποτε αναθεωρητισμός θα έχει ισχυρή απάντηση.

Ο βουλευτής Περικλής Μαντάς ευχήθηκε ο χώρος να αποτελέσει ένα φωτεινό φάρο για την ανάδειξη του πολιτισμού της περιοχής και πηγή έμπνευσης για την πόλη που έχει βάλει το δικό της λιθαράκι στην ιστορία της πατρίδας, ενώ ευχαρίστησε το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου για τη σημαντική συμβολή του.

Ο αντιπεριφερειάρχης Άγγελος Χρονάς τόνισε ότι η περιφερειακή αρχή είναι παρούσα και στηρίζει τέτοιες προσπάθειες και συνεχάρη τους διοργανωτές.

Η υπεύθυνη πολιτιστικών δράσεων του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου Νατάσσα Γλαράκη έκανε κάλεσμα ώστε να γνωρίσουν οι Έλληνες την Επανάσταση αλλά και τη συμμετοχή της Πελοποννήσου.

Τέλος, η πρόεδρος της Δ.Κ. Κυπαρισσίας Σόνια Τουρκολιά ευχήθηκε το μουσείο να γίνει πυρήνας πολιτισμού για την πόλη.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 8 Μαΐου κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα. Για τις ημέρες του Πάσχα θα ανακοινωθεί νέο ωράριο λειτουργίας.

Κ.Μπ.