Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013 07:45

Με εντατικό ρυθμό οι πρόβες: Πρεμιέρα της "Ελένης" 5 Ιουλίου στην Καλαμάτα

Με πυρετώδη ρυθμό συνεχίζονται οι πρόβες για την "Ελένη" του Ευριπίδη που ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου.

Η παράσταση θα ανέβει στις 5, 6 και 7 Ιουλίου στην Καλαμάτα αρχικά, 9 και 10 Ιουλίου στο Αγρίνιο και 15 και 16 Ιουλίου στο Ηρώδειο στο Φεστιβάλ Αθηνών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν παραστάσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας. Συνολικά θα δοθούν περίπου 50 παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Οπως αναφέρουν οι συντελεστές, η "Ελένη" είναι χαρακτηριστικό δείγμα τραγικωμωδίας, μιας και εδώ το καθαρά δραματικό στοιχείο υπονομεύεται από το κωμικό. Η ίδια η υπόθεση του έργου, άλλωστε, τοποθετεί το εμβληματικό πρόσωπο της Ωραίας Ελένης όχι στην Τροία αλλά στην Αίγυπτο. Στην Τροία, σύμφωνα με την εκδοχή αυτή του Ευριπίδη, πήγε το αιθέρινο είδωλό της και η ίδια η Ελένη αμόλυντη, αθώα και άσπιλη περιμένει τον άντρα της στην Αίγυπτο, πιστή στο γάμο της. Κι έτσι ο Τρωικός Πόλεμος έγινε για ένα "πουκάμισο αδειανό"…

Η όψη της παράστασης συνδυάζει πιστά αντίγραφα αρχαίων οργάνων με σύγχρονα όργανα, υποδηλώνοντας έτσι τη διαχρονικότητα της αρχαίας τραγωδίας, μιας και ο συνθέτης, Νίκος Ξανθούλης, έχει ασχοληθεί σε καλλιτεχνικό και ερευνητικό επίπεδο με την αναβίωση της αρχαίας Ελληνικής μουσικής, αποσπώντας διεθνή αναγνώριση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση Δημήτρης Δημητριάδης, σκηνοθεσία  Βασίλης Νικολαΐδης, σκηνικά - κοστούμια Νίκος Σαριδάκης, μουσική – μουσική διδασκαλία Νίκος Ξανθούλης, χορογραφία Αγγελική Στελλάτου, φωτισμοί Ελευθερία Ντεκώ, βοηθός σκηνοθέτη Γιώργος Τσαπόγας.

Παίζουν: Ελένη: Πέμυ Ζούνη, Μενέλαος: Αντώνης Καφετζόπουλος, Τεύκρος: Νίκος Αρβανίτης, Θεοκλύμενος: Αντώνης Καρυστινός, Θεονόη: Νίκη Παλληκαράκη, Αγγελος Α΄: Γιάννης Κοτσαρίνης, Ετερος Αγγελος: Γιώργος Τσαπόγας. Χορός: Νίκη Παλληκαράκη, Ευγενία Μαραγκού, Σωτηρία Ρουβολή, Ηλέκτρα Καρτάνου, Κατερίνα Φωτιάδη, Εύα Κάρτσακλα, Μαρία Τζάνη, Νίκη Αναστασίου, Εύη Γιαννακοπούλου.