Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022 07:52

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Τάσου Αποστολόπουλου: Η συμβολή των χωριών του Δήμου Μεσσήνης στην Επανάσταση του 1821

 

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η εκδήλωση για την παρουσίαση του ιστορικού τόμου «Το Νησί και τα χωριά του Δήμου Μεσσήνης στην Επανάσταση του 1821» που διοργάνωσε την περασμένη Τετάρτη ο Δήμος Μεσσήνης και παραβρέθηκε ο δημιουργός του πολύτομου έργου δρ. Τάσος Αποστολόπουλος.

Ο εκπαιδευτικός και διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου αναδεικνύει μέσα από την έρευνά του τον πολύπλευρο αγώνα των αγωνιστών της Επανάστασης, την ισότιμη συμμετοχή τους και τη βούλησή τους να είναι παρόντες και διαθέσιμοι στον εθνικό αγώνα. Αυτό άλλωστε τόνισαν και οι ομιλητές στην εκδήλωση, την οποία άνοιξε με χαιρετισμό ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο δήμος έχει  προχωρήσει στη μελέτη της ψηφιοποίησης του βιβλίου, στο οποίο σε λίγο καιρό, μέσω ενός διαδραστικού χάρτη, κάθε πολίτης θα έχει πρόσβαση στο περιεχόμενό του μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Μεσσήνης. Σημειώνεται πως η έκδοση του βιβλίου είναι μέρος μίας σειράς δράσεων που υλοποίησε ο δήμος με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας κατά τον χαιρετισμό του εκτίμησε ότι ο κόσμος απέδειξε με την παρουσία του πως έχει ανάγκη από ουσιώδεις επετειακές εκδηλώσεις. Γραπτή εισήγηση απέστειλε ο ιστορικός Βασίλης Παναγιωτόπουλος, παρουσιάζοντας επιγραμματικά πρόσωπα και γεγονότα από τα χωριά της Μεσσήνης που ξεχώρισαν για τον αγώνα τους την περίοδο της Επανάστασης.

Ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάσης Χρήστου αναφέρθηκε στην εισήγησή του στους αγώνες στους οποίους έλαβαν μέρος οι Νησιώτες, τονίζοντας ότι αναγκαία προϋπόθεση της εκτίμησης ενός τόπου είναι να γνωρίζουμε την ταυτότητά του.

Ο καθηγητής και κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκος Ζαχαριάς στην εισήγησή του αναφέρθηκε στον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι Έλληνες τους προγόνους τους.

Ο συγγραφέας Τάσος Αποστολόπουλος στη σύντομη τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις δυσκολίες συγκέντρωσης και ταξινόμησης του ιστορικού υλικού και ευχαρίστησε όλους όσοι τον βοήθησαν σε αυτή την έρευνα.

Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η πτυχιούχος του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών Μαρία Βέργη, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Τζούλια Μαλλιαρού. Τα  πνευματικά δικαιώματα του έργου έχουν παραχωρηθεί από τον συγγραφέα στο Δήμο Μεσσήνης, που το εξέδωσε με χορηγία του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου». Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά με τον τραγουδοποιό Βαγγέλη Δούβαλη.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, οι δήμαρχοι Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας και Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, ο πρ. υπουργός Δημήτρης Κουσελάς, οι πρ. δήμαρχοι Καλαμάτας Γιώργος Κουτσούλης και Αβίας Παναγιώτης Μπασάκος, περιφερειακοί, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, κ.ά.