Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013 20:14

Η Μαριάμ Τσακιριάν στην έκθεση "Reframing nature"

 Στην ομαδική έκθεση με τίτλο "Reframing nature" στην Αθήνα λαμβάνει μέρος η Μαριάμ Τσακιριάν καθηγήτρια στο Εικαστικό Εργαστήρι της Καλαμάτας.

Η αίθουσα τέχνης "Εκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου" έχει καθιερώσει από το 2011 την ανάθεση επιμέλειας ομαδικών εκθέσεων σε συνεργαζόμενους καλλιτέχνες. Φέτος, αποχαιρετά την εικαστική περίοδο με μια ομαδική έκθεση σε επιμέλεια της Αννίτας Αργυροηλιοπούλου. Η έκθεση «Reframing nature» εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 27 Ιουνίου. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Ανδρέας  Βούσουρας, Μαριάμ Τσακιριάν, Γιώργος Τσεριώνης. Η φύση διεισδύει, στα έργα και των 4 εικαστικών άλλοτε ξεκάθαρα και άλλοτε υπαινικτικά, σαν μέρος ενός συνόλου συμβόλων και νοημάτων. Η υφή διαφοροποιείται από έργο σε έργο, από ενότητα σε ενότητα. Οι  καλλιτέχνες ερευνούν τα υλικά τους κυνηγώντας την έκφραση και τις πνευματικές επιλογές τους, σε σχέση με την περίοδο που ζούμε. Σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου, μαθαίνουμε να λειτουργούμε με άλλους τρόπους και να επανεκτιμούμε το πολύτιμο ελάχιστο. Υπάρχουν συνεπώς κοινοί τόποι αλλά και διακριτές διαφορές που κάνουν τη συνάντηση αυτή πιο ενδιαφέρουσα. 

Η Μαριάμ Τσακιριάν από το ‘94 έχει εγκατασταθεί μόνιμα στη Μεσσηνιακή Μάνη. Το φυσικό τοπίο και το φως επηρέασαν  καθοριστικά τα έργα της. Η υφή τους διασταυρώθηκε με την παραδοσιακή τεχνική του λαδιού σε τελάρο, με σιγουριά και καθαρότητα. Μέσα από το χρώμα, ελευθερώνει το φως. Επιδιώκει ροή και κίνηση στη σύνθεση συνδυάζοντας τη μνήμη με την παρατήρηση. Ο περιβάλλων χώρος της Μάνης ταυτοποιείται  με τον εσωτερικό της τόπο. Τα τοπία τα αντιμετωπίζει σαν πορτρέτα της φύσης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον Νίκο Κεσσανλή. Εχει παρουσιάσει το εικαστικό της έργο σε 4 ατομικές και 12 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα. Το 2009 διοργάνωσε την ομαδική εικαστική έκθεση Terra Mania στο Παλάτι Μαυρομιχάλη στο Λιμένι Αρεόπολης στη Μάνη (επιμέλεια έκθεσης: δρ. Λίνα Τσίκουτα – Δεϊμέζη). Εργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία και ΗΠΑ. Από το 1990 ως το 2012 δίδαξε σε ιδιωτικές σχολές, ΙΕΚ και εικαστικά εργαστήρια Δήμων στην Αθήνα και τη Μεσσηνία. Από το 1994 ζει κι εργάζεται στην Μάνη.