Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013 08:19

Ολοκληρώνεται σήμερα το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού

Δύο έργα παρουσιάστηκαν προχθές στο κοινό της Καλαμάτας στο πλαίσιο του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Το απόγευμα στην κεντρική πλατεία μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν δωρεάν το  "Jinx 103" από τους József Trefeli και Gábor Varga και στη συνέχεια το βράδυ στο στούντιο του μεγάρου το "Mothers" από την Ομάδα Ζήτα και την Ιριδα Καραγιάν. Σήμερα το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με το "Μέσα", την εγκατάσταση βίντεο από το Δημήτρη Παπαϊωάννου στις 10 στο Κάστρο.

Οι "Μητέρες" απέσπασαν θερμότατο χειροκρότημα και επευφημίες από τους θεατές. Οι ερμηνεύτριες Χαρά Κότσαλη και η Μεσσήνια Ιωάννα Παρασκευοπούλου απέδωσαν εξαιρετικά ένα δύσκολο και πολύ απαιτητικό έργο. Δύο αεικίνητες μητέρες που σταδιακά ξεκινούν να δημιουργούν, να χτίζουν. Ενα δωμάτιο, ένα σπίτι, μια πόλη. Αργότερα θα κληθούν να δείξουν τον ισχυρό τους χαρακτήρα και να τα προστατέψουν. Ενα έργο με πολλές συναισθηματικές αναφορές, αφιερωμένο στη δύναμη των γυναικών και ειδικά των μανάδων, στην πάλη του ανθρώπου που δημιουργεί. Πολύ ενδιαφέρουσα και η μουσική σύνθεση του Νίκου Βελιώτη.

Γ.Σαρ.

 


Σήμερα θα δοθεί παράσταση του ερευνητικού εργαστηρίου "playforKalamataDanceFestival" στις 7.30 το απόγευμα στο στούντιο του Μεγάρου. Η Σοφία Μαυραγάνη και η Σάνια Στριμπάκου θα καθοδηγήσουν το "playforKalamatadancefestival", ένα εργαστήρι για όλους, στο οποίο η παιγνιώδης φύση μας γίνεται πηγή ευρηματικών χορογραφιών. Μια παρουσίαση των αποτελεσμάτων του εργαστηρίου θα φέρει όλους τους συμμετέχοντες επί σκηνής την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ. Το "playforKalamatadancefestival" είναι ένας ακόμα σταθμός του διεθνούς προγράμματος playforPLACE, με το οποίο η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη ερευνά τη λειτουργία και τη δυναμική της σκηνικής έκφρασης του παιχνιδιού. Με αφετηρία τον Ολλανδό ιστορικό Johan Huizinga και τη θεωρία του για τον Homo Ludens [παιγνιώδη άνθρωπο], η χορογράφος αναπτύσσει μια σειρά ερευνητικά εργαστήρια in situ, τα οποία διερευνούν τη δύναμη του παιχνιδιού να εναλλάσσει το φανταστικό με το πραγματικό, το σοβαρό με το αστείο, το τοπικό με το ου-τοπικό. Το χορογραφικό εργαστήρι playforPLACE, είναι ένα διεθνές πρόγραμμα της Σοφίας Μαυραγάνη, με το οποίο η χορογράφος ερευνά τη λειτουργία και τη δυναμική της σκηνικής έκφρασης του παιχνιδιού και ήδη έχει διοργανωθεί με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή σε Αθήνα, Κέρκυρα, Καστοριά, Τρίκαλα, Κωνσταντινούπολη και Αμβέρσα.

Οσον αφορά το "Μέσα": Ο χορογράφος με τη μοναδική αισθητική του διαμορφώνει όλον τον περιβάλλοντα χώρο ώστε να υποδεχθεί το κοινό που θα ανηφορίσει στο Κάστρο της Καλαμάτας για να ζήσει μια ξεχωριστή εμπειρία. Τη φωτεινή καλαματιανή νύχτα θα φωτίζουν και δεκάδες ειδικά κατασκευασμένα φαναράκια ενώ μία τεράστια οθόνη διαστάσεων 13Χ8 (όταν οι κινηματογραφικές οθόνες είναι συνήθως 5Χ7), θα δεχτεί μία υψηλής ανάλυσης προβολή από ειδικό μηχάνημα, ώστε οι 30 του "Μέσα", στην οθόνη, να προβάλλονται σε φυσικό μέγεθος και οι θεατές του 19ου Φεστιβάλ Χορού να απολαύσουν ένα δρώμενο που κατέκτησε το Αθηναϊκό κοινό. Οι θεατές καλούνται να προσέλθουν με τα ποτά τους, τα μαξιλαράκια τους ακόμα και τα σλίπινγκ μπαγκς τους και κυρίως με τη διάθεση να απολαύσουν κομμάτια ή και ολόκληρο το δρώμενο, σαν ένα τοπίο προς ενατένιση. Ζητούμενο είναι να αισθανθούν κομμάτι του, και επιπλέον να ζήσουν με έναν τρόπο την εμπειρία της συμμετοχής σε αυτό που δημιούργησε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου ως ένα πείραμα μεγάλων διαστάσεων, το οποίο συνέβη σε ένα δωμάτιο που τοποθετήθηκε στο κλειστό θέατρο Παλλάς, στο κέντρο της Αθήνας, με τη συμμετοχή 30 ερμηνευτών σε αμέτρητους συνδυασμούς, και ξαναστήθηκε ως εγκατάσταση προβολής σε έναν ανοικτό, πανέμορφο χώρο, ιδιαίτερα γοητευτικό τη νύχτα πάνω από τη φωτισμένη Καλαμάτα. Ειδικά δε για το συγκεκριμένο δρώμενο έρχεται στην Καλαμάτα και ο γνωστός δημοσιογράφος κριτικός Raphael De Gubernatis της Γαλλικής εφημερίδας Nouvel Observateur.

Το 19ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με χαρά περιμένει όλους τους φίλους του, ό,τι ώρα θέλουν από τις 10 το βράδυ και μετά και για όσο θέλουν, σε ένα μοναδικό καλλιτεχνικό γεγονός που ολοκληρώνει τη φετινή διοργάνωση που άνοιξε εγκαινιάζοντας το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Σύλληψη και Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαϊωάννου. Μέσα στο δωμάτιο: Πάνος Αθανασόπουλος, Θανάσης Ακοκκαλίδης, Παυλίνα Ανδριοπούλου, Νατάσα Αρέθα, Νίκος Δραγώνας, Ευάγγελος Ζαρκάδας, Μανόλης Θεοδωράκης, Μιχάλης Θεοφάνους, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Γιώργος Καφετζόπουλος, Αμαλία Κοσμά, Ελευθερία Λαγουδάκη, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Κωνσταντίνος Μαραβέλιας, Γιώργος Μάτσκαρης, Σάββας Μπαλτζής, Γιάννης Νικολαΐδης, Ίλια Ντετσάβες-Πόγκα, Χρήστος Παπαδόπουλος, Γιάννης Παπακαμμένος, Σίμος Πατιερίδης, Ηλίας Ραφαηλίδης, Καλλιόπη Σίμου, Διογένης Σκαλτσάς, Δρόσος Σκώτης, Συμεών Τσακίρης, Σοφία Τσιαούση, Altin Huta, Tadeu Liesenfeld. Σχεδιασμός σκηνικού χώρου παράστασης και εγκατάστασης προβολής: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος και Σοφία Ντώνα. Μουσική σύνθεση: Κ.ΒΗΤΑ. Ηχητικός σχεδιασμός παράστασης και εγκατάστασης βίντεο: Κωνσταντίνος Μιχόπουλος. Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Γιάνναρος. Κοστούμια: Θάνος Παπαστεργίου. Βίντεο προβολές σκηνής (ορατές μέσα στην ταινία): Η ομάδα. Βοηθός σκηνοθέτη και Διεύθυνση καλλιτεχνικής παραγωγής: Τίνα Παπανικολάου. Τεχνικός διευθυντής και Εκτέλεση παραγωγής: Κώστας Κεφάλας. Οπερατέρ: Στέλιος Καμμίτσης και Θοδωρής Μιχόπουλος. Colour correction και Τεχνικός σύμβουλος: Matt Johnson (Haos Film).

Διάρκεια: 6 ώρες. Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

 

Τιμές: 8 και 5 ευρώ (φοιτητικό & μειωμένο). H έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη της αντίστοιχης ειδικής κάρτας (Φοιτητική κάρτα / Κάρτα πολιτισμού / Κάρτα ανεργίας / Κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων / Κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού / Κάρτα ΑΜΕΑ).