Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2022 08:13

Ημέρες Τοπικής Γαστρονομίας στην Καλαμάτα (βίντεο)

Ημέρες Τοπικής Γαστρονομίας πραγματοποιούνται στην Καλαμάτα από 21 έως 27 Νοεμβρίου, με στόχο την προβολή της περιοχής και την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας.

Τις δράσεις οργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας και το Τμήμα Τουρισμού σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, συλλόγους και παραγωγούς.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, εστιατόρια της πόλης θα προσφέρουν ένα “set menu” σε ελκυστική τιμή, παρέχοντας την ευκαιρία σε όσους το επιλέξουν να γευτούν την πολυδιάστατη τοπική κουζίνα. Οι δράσεις για τις “Ημέρες Τοπικής Γαστρονομίας” θα κορυφωθούν με ένα διήμερο (25-26 Νοεμβρίου) αφιέρωμα στην τοπική παραγωγή και μεταποίηση της ελιάς, του οίνου, των ποτών και αποσταγμάτων. Οι εκδηλώσεις (Παρασκευή 25 του μήνα γευσιγνωσία κρασιού και ποτών, Σάββατο 26 του μήνα σεφ θα μαγειρέψουν παραδοσιακές συνταγές με ελαιόλαδο, γευσιγνωσία ελαιολάδου και χοντρολιάς) θα πραγματοποιηθούν στον αίθριο χώρο της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας, στην καρδιά διάθεσης των τοπικών αγροτικών προϊόντων.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου, στο Δημαρχείο:

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε ότι “η επένδυση στον τουρισμό, την εξωστρέφεια, τις δράσεις που ενισχύουν την περιοχή μας ως προορισμό, αλλά και η στήριξη και ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων, αποτελούν για το δήμο μια συνειδητή πολιτική επιλογή, μια προτεραιότητα”. Παρατήρησε πως “με σχέδιο και με την καθοδήγηση των ειδικών του τουρισμού, ενισχύουμε τον προορισμό «Καλαμάτα», δημιουργούμε συνθήκες ανάπτυξης και πραγματοποιούμε δράσεις ανάδειξης των πλεονεκτημάτων της περιοχής μας”.

Ενημέρωσε ότι οι “Ημέρες Τοπικής Γαστρονομίας” θα εξελιχθούν σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, τους παραγωγούς, τους συλλόγους και τους επαγγελματίες της εστίασης, αναγνωρίζουμε πως “μόνο μέσα από συνεργασίες και συνέργειες μπορούμε να πετύχουμε θετικά αποτελέσματα”. Και κατέληξε ότι “η γαστρονομία για την Καλαμάτα αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες για την τουριστική ανάπτυξη και οφείλουμε να την υποστηρίξουμε και να την αναδείξουμε”.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης σημείωσε ότι “επιδίωξή μας είναι η Καλαμάτα να αναδειχθεί σε γαστρονομικό προορισμό διεθνούς εμβέλειας, μέσα από ένα ταξίδι γεύσεων και αυθεντικών εμπειριών. Στηρίζουμε τα τοπικά και ποιοτικά προϊόντα”. Και παρατήρησε πως “ο γαστρονομικός μας πλούτος αναδεικνύεται μέσα από την παραγωγή και τη διάθεση τοπικών και ποιοτικών προϊόντων”.

Ο Νίκος Μαλαπέτσας εκ μέρους του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, τόνισε ότι οι δράσεις αυτές στις οποίες ενεργά συμμετέχουν τα καταστήματα εστίασης, αποτελούν μία ευκαιρία για προσέλκυση τουριστών και προβολή του γαστρονομικού πλούτου της περιοχής μας. Επεσήμανε δε ότι η 26η Νοεμβρίου είναι σημαντικό να καθιερωθεί ως ημέρα τοπικής γαστρονομίας για την Καλαμάτα.

Τέλος, από την πλευρά του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, ο Γιάννης Κολοβός υποστήριξε ότι όλοι πρέπει να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να καθιερωθεί η συγκεκριμένη δράση και να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια.