Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2022 10:45

Αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

 

Δέκα ιταλικές ταινίες μικρού μήκους που αντιπροσωπεύουν τις πιο ενδιαφέρουσες τάσεις και δημιουργίες της γειτονικής χώρας στο πλαίσιο της μυθοπλασίας, του κινούμενου σχεδίου, του ντοκιμαντέρ και του θρίλερ, φέρνει αυτή την εβδομάδα το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, με δύο μέρες προβολών, σήμερα Τετάρτη και την ερχόμενη Παρασκευή, στο χώρο του (Κουτσομητοπούλου 6).

Το 7ο κατά σειρά αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο μικρού μήκους, που προωθείται από το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου Μ. Μ. σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, διεξάγεται στο πλαίσιο ενός πλούσιου προγράμματος προβολής του Ιταλικού κινηματογράφου που προωθείται από την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με το AIAL που συντονίζει την διάδοσή του.

Η ώρα έναρξης των προβολών έχει οριστεί στις 8 μ.μ.. Οι ταινίες θα προβληθούν στην πρωτότυπη γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους και ελεύθερη είσοδο.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

-“All night long - Ολη τη νύχτα”, Eric Scabar, 2021 - 19'

Ο Φερντινάντο και ο Μάικολ είναι είκοσι χρονών και φίλοι κολλητοί. Ένα βράδυ αποφασίζουν να δολοφονήσουν την μητέρα του Φερντινάντο, Λουκρέτσια. Για θα πείσει τον Μάικολ να διαπράξει το φοβερό έγκλημα, ο Φερντινάντο εκμεταλλεύεται την δυσχερή οικονομική κατάσταση του φίλου του στον οποίο υπόσχεται ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.

-“Cose loro - Δικά τους πράγματα”, Silvestro Maccariello, 2021 - 6’50”

Σε μια πολυκατοικία κάτι ενοχλητικό λαμβάνει χώρα συχνά. Ο Αντρέα είναι ένας τσαλακωμένος δημοσιογράφος ο οποίος όπως όλοι έχει δυο επιλογές μπροστά του: να δει κατάματα την πραγματικότητα ή να στρέψει την προσοχή του αλλού.

-“Diorama”, Camilla Carè, 2021 - 10'15”

Σε ένα απομονωμένο σπίτι ζει μια πενταμελής οικογένεια: ο πατέρας, η μητέρα, η μεγάλη κόρη, η μικρή κόρη και το νεογέννητο. Τον τόνο στην καθημερινότητα δίνουν οι δουλειές στο σπίτι, ο φόβος για τον έξω κόσμο και το άγχος για μια επικείμενη εισβολή.

-“Gita di famiglia - Εκδρομή με την οικογένεια”, F. Della Ventura, 2021 - 18'50”

Ο Πιέτρο πάει με την οικογένειά του να φάνε σε εστιατόριο. Δεν φαντάζονται ότι η επιλογή του μαγαζιού κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Στο εστιατόριο εργάζεται η Όλγκα, η ερωμένη του Πιέτρο, με την οποία έχουν να μιλήσουν ένα μήνα. Ο Πιέτρο είναι διατεθειμένος να ρισκάρει όλη τη ζωή του προκειμένου να τα ξαναφτιάξει μαζί της.

-“Goleador”, Francesca Frigo, 2021 - 15'

Ο Στήβεν παίζει ποδόσφαιρο σε μια ομάδα παιδιών με ειδικές ανάγκες. Όταν ένας μυστηριώδης άνδρας εμφανίζεται στο γήπεδο, διαδίδεται η φήμη ότι μια μεγάλη ομάδα της Α΄ Εθνικής πρόκειται να αγοράσει τον Στήβεν. Εν τω μεταξύ ο άνδρας αναστατώνει την μητέρα του παιδιού, η οποία γνωρίζει την πραγματική του ταυτότητα...

-“La notte brucia - Η νύχτα καίει”, Angelica Gallo, 2021 - 15'

Ο Μάσιμο και η παρέα του είναι επαρχιοτόπουλα. Όταν πέφτει ο ήλιος τριγυρνάνε σαν θηρία στα μουσικά κλαμπ και κλέβουν τον κόσμο με σπρέυ πιπεριού έχοντας ως κίνητρο την αδρεναλίνη και το εύκολο χρήμα, αλλά και την ανάγκη να αφήνουν το στίγμα τους σε έναν κόσμο όπου κανείς δεν τους υπολογίζει.

-“Le buone maniere - Οι καλοί τρόποι”, Valerio Vestoso, 2021 - 19'

Ο Μίμο Σαβαρέζε υπήρξε ο μεγαλύτερος αθλητικός ρεπόρτερ της γενιάς του. Τώρα που η καριέρα του έχει πάρει τον κατήφορο, του δίνεται η ευκαιρία να αποκατασταθεί η υπόληψή του χάρη σε μια