Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2013 08:26

Ο frontman των Rotting Christ Σάκης Τόλης στην "Ε": "Θα συνεχίσουμε να παίζουμε ελληνικά, αισθανόμενοι εργάτες της μουσικής"

Μία μπάντα με διεθνή καριέρα, οι Rotting Christ έρχονται σήμερα μετά από κάποια χρόνια στην Καλαμάτα, όπου θα παίξουν στις "Σπονδές", με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τους δίσκου "Κατά τον δαίμονα εαυτού". Ο frontman Σάκης Τόλης μίλησε αποκλειστικά στην "Ε" για τον πρόσφατο δίσκο και την εξέλιξη του συγκροτήματος όλα αυτά τα χρόνια.

- Τι έχει αλλάξει στους Rotting Christ από την τελευταία φορά που είχατε έρθει, το 2007;

"Αρκετά. Εχουν καταρχάς αλλάξει κάποια μέλη, αλλά οι βασικοί συντελεστές που φτιάξαμε τη μπάντα παραμένουμε ίδιοι. Εχουμε αποκτήσει πολλές εμπειρίες, είμαστε συνέχεια σε περιοδείες σε όλο τον κόσμο. Η μπάντα ωριμάζει και προχωρά και στη νέα δεκαετία. Είμαι χαρούμενος γιατί πολλοί λένε πως οι Rotting Christ είναι στην καλύτερή τους φάση".

- Ο νέος δίσκος ακούγεται σαν να αποτελεί μια επιστροφή σε πιο black ήχους. Είναι κάτι σαν... επιστροφή στις ρίζες;

"Ασφαλώς ισχύει. Δεν κάναμε κάτι για να αντιγράψουμε τον πρώτο μας δίσκο, αλλά δε μπορείς να ξεφύγεις από το... πεπρωμένο σου! Ο δίσκος μοιάζει με το παρελθόν, αλλά έχει και τη δική του νέα δυναμική. Αυτό έκανε τον κόσμο να τον δεχτεί πολύ θετικά". 

- Πώς διαλέξατε τον τίτλο αυτό; Είναι μια πολυσυζητημένη φράση, που έχει γραφτεί και πάνω στον τάφο του Μόρισον.

"Οι τελευταίοι μας δίσκοι έχουν Ελληνικούς τίτλους. Για μας αυτή η φράση ακολουθεί το μότο της μπάντας, το "Non serviam", το "δεν υποτάσσομαι". "Δαίμονας" στα Αρχαία Ελληνικά είναι ο εαυτός μας. Η φράση μας αντιπροσωπεύει απόλυτα ιδεολογικά". 

- Οταν παίζετε στο εξωτερικό πώς δέχεται το κοινό τη γλώσσα των Αρχαίων Ελληνικών που έχετε στα τραγούδια σας;

"Στην αρχή είχαμε μεγάλο φόβο για αυτό, αλλά είδαμε πως πολύς κόσμος ψάχνει τις εκφράσεις, ζητά να μάθει τι σημαίνουν. Η ιδέα που έχουν στο εξωτερικό για τη σημερινή Ελλάδα ίσως δεν είναι και τόσο καλή, όμως διαβάζουν για την αρχαιότητα, μαθαίνουν στα σχολεία τους για τη γλώσσα μας. Είναι φοβερό να παίζεις στο Εκουαδόρ και να ακούγονται τα αρχαία ελληνικά. Θα συνεχίσουμε να παίζουμε ελληνικά, αισθανόμενοι εργάτες της μουσικής. Αν βοηθάμε τον τόπο μας, έχει μεγαλύτερο νόημα για εμάς". 

- Στο κλείσιμο τραγουδιού του "Κατά τον δαίμονα εαυτού" ακούμε τσαμπούνα;

"Ναι, επιλέγουμε αρκετές φορές παραδοσιακά Ελληνικά όργανα. Μου αρέσει πολύ. Βάζουμε ένα μικρό κομμάτι της παράδοσης στη μουσική μας και ο κόσμος το έχει αντιμετωπίσει πολύ θετικά". 

- Πώς προέκυψε η συνεργασία με τις αδελφές Βουγιουκλή;

"Εγώ ακούω και άλλα είδη μουσικής και ψάχνομαι. Ημουν σε μια συναυλία τους, πήρα το θάρρος και τους ζήτησα να συνεργαστούμε. Το κομμάτι κάνει μεγάλη επιτυχία στη Ρουμανία και το αποτέλεσα της συνεργασίας ήταν πολύ καλό, πραγματικά". 

 


 

Λίγο πριν τους Rotting Christ, την σκηνή θα βρεθούν οι Λαμιώτες Hostage, οι The Silent Rage, οι Vios Olethrios και οι Insomnia.

Η είσοδος είναι 10 ευρώ και η ώρα έναρξης είναι στις 8 μ.μ. (οι πόρτες ανοίγουν στις 7).